Rahim Alınması (Histerektomi) - kadinvsaglik.com

Rahim Alınması (Histerektomi)

Kadın üreme sistemi organlarından rahimde (uterus) gelişen hastalıkları sonlandırma amacıyla cerrahi operasyonla alınmasına tıpta “histerektomi” denir.

Yaşanan her anormallikte ya da hastalıkta rahmin alınması söz konusu değildir. Histerektomi, ilgili hastalığın tedavisi için kullanılan ilaç tedavilerine yanıt alınamadığında ve kanamalar  durdurulamadığında veya kanser öncüsü lezyonlar /kanser tespit edildiğinde uygulanmaktadır. Her ne kadar tedavi için birincil tercih olmasa da dünya genelinde jinekologların en sık yaptığı ameliyatlardan biridir.
Rahim Alınması

Rahim Alınması Nedenlerinden bazıları;


  • Rahimde Kanser (endometrium, serviks kanserleri)
  • Myomlar
  • Rahim sarkması
  • Tedaviye dirençli endometrial hiperplazi
  • Tedaviye dirençli kanamalar (disfonksiyonel uterin kanama)
  • Doğumda aşırı durdurulamayan kanama
  • Yumurtalık kanserleri


Histerektomi (Rahim Alınması) Nasıl Yapılır?

Histerektomi yani rahim alınması ameliyatı anestezi altında gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir. Rahim çıkarma ameliyatı üç farklı şekilde yapılmaktadır: Açık yöntem (laparotomi) , vajinal yoldan ve kapalı yöntem (laparoskopi).

Açık Yöntem (Laparotomi ile Total Abdominal Histerektomi):

Rahme ulaşmak için alt karın bölgesinde yatay ya da dikey kesi açılır. Çok büyük kitleler varlığında, karında ileri derecede yapışıklıklar mevcutsa, hasta anestezi tarafından laparoskopi için uygun bulunmamış ise, kanser mevcutsa açık yöntemle yani laparotomi ile rahim alınır. Gerekli durumlarda rahmin yanı sıra yumurtalıklar ve/veya tüplerde da alınabilmektedir (salpingo-ooferektomi).

Vajinal Yoldan (Vajinal Histerektomi):

Rahme vajinadan ulaşılır. Karında hiçbir kesi yoktur. İşlem sonrası iyileşme daha hızlı, ağrı çok daha azdır. Genellikle rahim ve idrar torbası sarkması durumlarında ilk tercih yöntemdir.

Kapalı Yöntem (Laparoskopik Histerektomi):

Laparoskopik histerektomi, karında açılan üç delikten laporoskop denilen mercekli ve ışıklı bir alet ve yardımcı aletlerin yerleştirilmesi ile yapılır. İşlem sonrası hastanın konforu açık ameliyata göre daha yüksektir. Ağrı çok az, enfeksiyon minimum olup, hastaneden taburculuk bir gün sonra gerçekleştirilebilir.

Rahim alınması ameliyatı ile ilgili Ankara’da bulunan Profesör Doktor Gamze Sinem Çağlar ile irtibata geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Rahim Alınması Sonrası Menopoza Girilir mi?

Menopoz yumurtalıkların fonksiyonunun sona ermesidir. Rahim alınması operasyonunda yumurtalıklar eş zamanlı alınmadı ise kişi menopoza girmez. Ancak rahmin alındığı için tekrar adet görmez. Rahim olmadığı için gebe kalması mümkün değildir.

Eğer rahimle birlikte yumurtalıklarda menopoz döneminden önce alınır ise kişi ameliyat sonrası menopoza girer.

Histerektomi sonrası cinsellik devam edebilir mi?

Rahim alınması operasyonu sırasında vajene genellikle bir işlem yapılmadığı için ameliyat sonrası cinsellik devam eder.

2 yorum: