Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi - kadinvsaglik.com

Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi

Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi

Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi

Omuzda kas yırtılması bir çok kişinin büyük sorunudur. Yaşlı kişilerde kasların yaşlanması ve zayıflaması sonucu, genç kişilerde ise düşme, spor, yaralanma gibi kasların hasar görmesi ile oluşur. Kas yırtılmaları tam kas yırtılması ve kısmi kas yırtılması olmak üzere genelde iki farklı şekildedir. Hücresel kas yırtılmaları denen yırtılmalar çok basit ve tedavisi çok daha kolay olanlardır. Tam kas yırtılmaların da yaşlı yada genç fark etmeden tedavi kesinlikle cerrahidir. Kısmi kas yırtılmalarında öncelik ise omuz kas yırtığı fizik tedavi hareketleri, ilaç, kortizon iğnesi ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ameliyat öncesi tedavi amaçlı yada ameliyat sonrası fizik tedavi hastalığın gidişatı için çok önemlidir.
Omuz ekleminin dengeli hareketi sağlayabilmesi için kasların ve bağ dokuların düzenli çalışıyor olması gereklidir. Kemik yapı tek başına hareketlerin düzgün olmasını sağlayamaz. Kemiği saran kas yapının da ona yardımcı olması gereklidir.
Omuzda kas yırtığı fizik tedavi hareketlerinin dengeli ve stabil bir şekilde yapılması gereklidir. Mutlaka uzman bir fizyoterapistin yardımı ile yapılmasında fayda vardır. Koruyucu tedavide yada cerrahi tedavi sonrasında fizyoterapinin çok büyük önemi vardır. Doğru yapılan fizyoterapide hastanın şikayetleri azalır, fonksiyonelliğinin ve hareket kabiliyetinin artması amaçlanır.
Hastaya uygulanacak olan fizik tedavi uygulamaları şunlardır:
  • Sıcak- Soğuk
  • Elektro Terapi
  • Manuel Terapi
Hastanın ağrıları ona uygulanacak olan tedavinin şeklini belirlemektedir. Hastanın gece ağrıları çok oluyor ise büyük ihtimalle hastada iltihap var demektir ve iltihabı çoğaltacak hareketler bu tür hastalara uygulanmaz. Bu hastalara genelde soğuk uygulama yapılarak hastanın ağrıları azaltılmaya çalışılır.
Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi Hareketleri

Omuzda Kas Yırtılması Fizik Tedavi Hareketleri

Fizik tedavi merkezlerinde hastaya uygulanan hareketlere erken dönemde dikkat edilmelidir. İlk başlarken 1-4 haftaları içinde pasif hareketler, 4-6 haftaları arası aktif yardımcı egzersizler, 6-8 haftaları arasında ise hastaya aktif hareketler yaptırılır.

1-10 Gün
Omuzu bu dönem omuz askısı ile hareketsiz hale getirmek gerekir. Mümkün olduğu kadar omuz korunmaya çalışılır. Soğuk uygulama ile ödem ve ağrı kontrol edilmeye çalışılırken, hastaya sıcak uygulama yapılmaz.

10-21 Gün Arası Hastaya Uygulanan Fizik tedavi
Mobilizasyon teknikleri ile kas yapısının yeniden gelişimi desteklenmeye çalışılır. Hastaya 10. günden sonra erken pasif hareketler yaptırılmaya başlanır. Bu dönemde hastadaki ağrı ve işlev bozukluğu tedavi edilmeye çalışılır.

3-6 Haftaları Arası Uygulanan Fizik Tedavi
Bu bölüm fizik tedavinin ortaları gibidir. Bu dönemde hastanın dinlenme sırasında omuz ekleminde ve kasında ağrı ve hassasiyet azalmıştır. Hareket kabiliyeti çok daha fazladır. Hastaya yumuşak doku mobilizasyonu, posterior kapsül germe, aktif yardımlı yada yardımsız hareketler yaptırılmaktadır.

6-12 Haftalar Arası Yapılan Uygulamalar
Artık hassasiyet azalmaktadır, yırtık bölgesindeki hareketlilik artmaya başlamıştır, artık omuz hareketleri normal seyrine ulaşmaya başlamıştır.

12-16 Hafta
Hasta omuz gölgesini ve kolunu korumak zorunda değildir. Bol bol verilen egzersiz hareketlerini yaparak kasın kuvvetlenmesini sağlamaya çalışır. Bu bölümde dokunun olgunlaşması sağlanmaya çalışılır.

16 Hafta Sonrası
Bu daha çok koruma amaçlı uygulanan fizik tedavidir. Bu dönemde anormal bir durum yada ağrı yoksa yapılan egzersizler daha fazla efor isteyen egzersizlerdir.
Hasta ancak doktorunun verdiği egzersizleri evde yapabilir. Yapılan ters bir egzersiz yırtığın ilerlemesine neden olabileceği için yapılan fizik tedavinin ancak doktor kontrolünde yapılması uygundur. Fizik tedavi sadece egzersizlerle sınırlı değildir. Hastaya elektro terapi ve manuel terapi ile çok yönlü bir tedavi uygulanır.

Omuzda kas yırtılması, belirtileri, nedenleri, tedavisi nasıl yapılır çok daha ayrıntılı yazılmış makalemiz dikkatinizi çekebilir. Ayrıca bitkisel tedavi yolları da anlatılmıştır.

Hiç yorum yok