Tüp Bebekte Genetik Test Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde doktor gerek görür ise genetik test yapılabilir. Tüp bebek tedavisi çok zor ve sabır istemektedir. Genetik testte onlardan biridir. Ailelerde kalıtımsal bir rahatsızlık varsa yada annenin yaşı ilerlemiş ise yada buna benzer durumlara karşılık genetik test yapılır. Bu testin amacı sağlıklı embriyoyu seçebilmektir.
- Preimplantasyon genetik tanı adı verilen bu testte erkekten alınan spermler, kadından alınan yumurta ile döllendirilir.
- Döllenen yumurta ile oluşan embriyo yaklaşık 5 gün kadar bekletildikten sonra döllenen embriyolardan bir yada iki hücre alınır.
- Bu hücre alımının embriyoya hiç bir zararı yoktur.
- Bu hücreler genetik deney için laboratuvarlarda incelenir.
- Biyopsi hücreleri laboratuvarda incelenerek DNA analizleri çıkarılır. Bu analiz bir gün içerisinde raporlanarak teslim edilmektedir.
Bu testin amacı tüp bebek tedavisinde başarılı olma olasılığını yükseltmektir. Gebelikte düşük riskini azaltmaktadır. Sağlıksız bir embriyo seçilmesini önleyerek gebeliği sonlandırma riskini ortadan kaldırır. Olumsuz gebelik tecrübelerinin verdiği maddi ve manevi yükü ailelerden almaya çalışmaktadır.
Tüp Bebekte Genetik Test Kimlere Yapılır?
Bu test her keze yapılan rutin bir test değildir. Gerekli görüldüğü zaman doktorun tarafından yaptırılır. Hamileliğinde problemler yaşayan yada endişe duyan kişilere yapılmaktadır. PGT testi yani genetik test kimlere yapılır?
- Kadında yada erkekte tek gen mutasyonu taşıyıcısı olduğu tespit edilirse yapılır.
- Genetik olarak anormal yumurta veya spermden dolayı kromozom anormalliğinin bulunması durumlarında yapılır.
- Önceki hamileliklerde bu gibi bir sorun yaşanmış olması
- Annenin yaşının 38 den yukarı olması durumunda
- Tekrarlayan düşüklerin yaşanması
- Tekrarlanan tüp bebek tedavilerinin düşükle sonuçlanması gibi durumlarda bu teste ihtiyaç duyulur.
Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo tedavisi nasıl yapılır?
YORUM EKLE