Tüp Bebek Tedavisinde Dondurulmuş Embriyo Transferi - kadinvsaglik.com

Tüp Bebek Tedavisinde Dondurulmuş Embriyo Transferi

Tüp Bebek Tedavisinde Dondurulmuş Embriyo Transferi

Dondurulmuş Embriyo Transferi

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bir çoğu tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmaya çalışmaktadır. Tüp bebek yöntemi anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermin birleştirilmesinin ardından oluşan embriyonun, bir sonraki gün anneye transfer edilmesi işlemidir. Bu tedavi yöntemi ile annenin rahmine aktarılan bu embriyonun tutmaması halinde, maalesef yeniden tedavinin başına dönerek yumurta toplama işlemine devam etmek gereklidir. Bu yöntem ile
gebeliğin gerçekleşmesini beklerken, oluşan diğer embriyolar boşa gidiyorlar ve onları bir daha kullanmak söz konusu olmuyor. Her yumurta toplama işlemi anne ve baba adayı için son derece sıkıntılı ve zahmetli olan bir işlemdir. Hayal kırıklıklarının yaşandığı ve umutla her toplanan yumurtanın bir dahaki sefere tutması beklenmektedir.
Dondurulmuş embriyo transferinde ise hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda anneden her seferinde yumurta toplamaya gerek kalmadan dondurulmuş embriyolar anne rahmine aktarılarak işlem tekrarlanmış oluyor.
Dondurulmuş Embriyo Transferi

Tüp Bebek Tedavisinde Dondurulmuş Embriyo Transferi

Taze embriyo transferinden daha başarılı olan bu transferde önceden kullanılan yavaş dondurma işlemi ile maalesef embriyoların dörtte biri hayatta kalabiliyorlardı. Hızlı dondurma işlemi yani
vitrifikasyon dondurma işleminde ise embriyolar daha hızlı bir şekilde istenen soğukluğa getirilmektedir. Bu şekilde dondurulan embriyolar çözüldüklerinde canlılıklarını koruma imkanı çok fazladır.
Hızlı dondurma tekniğinde, döllenmiş yumurtalardan oluşan embriyolar, özel bir sıvı karışımı içerisine yerleştirilirler. Bu embriyolar daha sonra plastik tüpler içerisine konulurlar. Bu tüpler
sıvı nitrojen içerisine yerleştirilerek -196 ve daha düşük sıcaklıklara birden bire düşürülüyor ve bu şekilde embriyoların donması sağlanıyor.
Ülkemiz yasalarına göre sağlıklı olduğu tespit edilen bu embriyolar 5 sene saklanabiliyorlar. Anne adayları her seferinde aynı hormon tedavisinden geçmeden bu işlemi yaptırabiliyorlar. Bu beş senelik süreç dolduğunda ise anne ve baba işleme devam etmek istediğinde yeniden izin alınarak işleme devam ediliyor. Önceki beş sene içerisinde kullanılan embriyolar izin bitiminde bir daha kullanılamıyor ve yok ediliyorlar.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Başarı Oranı

Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo transferi sürecinde embriyolar dondurma işleminden sonra genellikle herhangi bir sorun yaşamadan çözülebiliyorlar. Çözülme işleminden sonra anne rahmine yerleştirmeye hazır hale geliyorlar. Tedavide başarı oranı % 90 gibi çok yüksek bir orandır. Tedavinin başarı oranını embriyonun kaç günlük olduğu, yumurta ve spermin kalitesi, dondurulma derecesi, laboratuvar şartları, personel hataları gibi çok sayıda faktör etkiliyor. İyi bir tüp bebek merkezinde yapılan bu işlemde bu oran neredeyse yok denecek kadar aza inmektedir.
Dondurulmuş Embriyo Transferi Süreci

Dondurulmuş Embriyo Transferi Süreci

Dondurulmuş embriyo transferi sürecinde çözülmüş olan embriyoların anneye nakli için annenin rahminin hazır olması beklenir. Menopoz dönemindeki anneye ilaç verilerek hazırlanması sağlanıyor. Anne adayı genç ise ilaca gerek yoktur. İlaç verilmeden annenin rahminin bebek için hazır olacağı gün beklenir. Anne hazır olduğunda embriyolar anne rahmine aktarılırlar ve gebeliğin daha rahat oluşabilmesi için progesteron hormonu anneye veriliyor. Anne bir müddet bu işlemden sonra dinleniyor ve evine giderek hayatına devam ediyor. Bu işlem sonrasında kendini koruması ve kendine dikkat etmesi gereklidir. 
Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo transferi sürecinde diğer taze embriyo transferindeki başarı oranı ile aynı orandadır. Bu transfer sonrasında hamile kalınmamış ise hemen yeni bir embriyo transferi yapılabiliyor. Diğer yöntemde ise bu sancılı süreç her tedavi öncesinde yeniden yaşanmaktadır. Oysaki bu yöntemde hemen yeni bir embriyo transferi gerçekleştirilebilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo transferi sürecinde annenin hormonları çok iyi takip edilmelidir. Bu takip başarı oranı için çok önemlidir. Annenin kanında dolaşan hormon miktarının ölçülmesi ve takip edilmesi anne rahminin hamileliğe hazır olup olmadığının göstergesidir. 
Donmuş olan embriyolar ile taze embriyodan yapılan işlem sonucunda doğan bebeklerde her hangi bir sağlık sorununa rastlanmamıştır. Anne ve bebek sağlığı açısından bir probleme rastlanmayan bu yöntemde bir çok anne bu şekilde hamile kalmayı başarabilmiştir. Sağlıksız olan embriyolar zaten rahimde tutunamıyor ve düşüyorlar. Ancak sağlıklı olan embriyolar anne karnında tutunabiliyorlar. Anne olmayı hayal eden her kadının hayallerinin gerçekleşmesi dileği ile...

Hiç yorum yok