Bebeklerde Omuz Çıkığı Nasıl Anlaşılır? - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Omuz Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Omuz Çıkığı

Bebeklerde Omuz Çıkığı

Bebeklerde omuz çıkığı, kalça çıkığı sonrasında en çok görülen çıkılar arasındadır. Bebeklerde omuz çıkığı nasıl anlaşılır, neler yapılmalı, belirtileri nelerdir? Bebekler çok hassas yapıda küçük insanlardır. Omuz eklemi kendi etrafında dönebilen en hareketli eklemimizdir. Kolun üst kısmının omuz ekleminden bir miktar çıkma durumuna yarım omuz çıkığı, tam çıkmasına ise tam omuz çıkığı denmektedir.
Bebeklerin yanlış şekilde kucağa alınması, çok hareket ettirilmesi yada yanlış tutulması bebeklerde omuz çıkığı nedenlerindendir. Özellikle abi ve ablaları olan bebeklerin kendilerinden yaşça çok az büyük olan abla yada abileri tarafından kolundan tutarak çekilmesi yada kolundan tutarak kaldırılmaya çalışılması gibi nedenlerle oluşur. Bebeklerde en çok çıkıklar omuz bölgesinde görülür.
Bebeklerde omuz çıkığı düşme gibi kazalarla da oluşabilir. Düşme gibi kolundan darbe alması, bebeğin omuz ekleminde hasara neden olur. Düşme türü omuz çıkıkları genelde dönmeye çalışan bebeklerde çok görülür. Bebek yeni yeni harekete başladığı dönemlerde koltuk, yatak kenarı gibi yüksek yerlerde yatırılması ve kenarına düşmesini engelleyecek bir şeyler konulmaması bebeğin dönerken düşmesine ve bu tür kazalara uğramasına nedendir.
Bebeklerde omuz çıkığı doğum esnasında da oluşabilir. Bebeğin kilolu olması, doğumun zorluğu yada doğumu yaptıran ebenin tecrübesiz olması ile bebeğin doğumda kolundan tutarak çekilmesi bebeğin kolunun doğum esnasında çıkmasına neden olur. Bu durum hastanede doğum sonrası kontrollerde hemen belli olur.
Bebeklerde Omuz Çıkığı Nasıl Anlaşılır

Bebeklerde Omuz Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde omuz çıkığı belirtileri aslında hemen anlaşılabilir. Bebek devamlı ağlar ve huzursuzdur. Anneyi emmek istemez ve kolunu hareket ettiremez. Omuz çevresi şişerek kızarır. Bebeği giydirmeye çalışırken kolunu kaldıramazsınız. Bebeğin canı yandığı için kolunu hareket ettirmeye kalktığınızda çok daha fazla ağlayacaktır. Omuz bölgesinde normalde olmayan bir çukur oluşacaktır. Bebeğin omuz hizasında morarma olduğu görülebilir. Kol her zaman durduğu gibi değil sanki düşecekmiş gibi durduğu gözle görülebilir. Kolu hareket ettirildiğinde bir sürtünme sesi gelecektir.
Bebeklerde Omuz Çıkığı Tedavisi  Nasıl Yapılır

Bebeklerde Omuz Çıkığı Tedavisi  Nasıl Yapılır?

Bebeklerde omuz çıkığı tedavisini ancak doktoru yapabilir. Doktoru kolu yerine omuz eklemine oturtacaktır. Sonrasında bu kolu çok hareket ettirmemek gereklidir. Ağrı kesici ve morarmayı dağıtmak için pomat verilebilir. Kolun yeniden omuz ekleminden çıkmasını önlemek gerekmektedir. Kol omuz bölgesinden çıkarken oradaki bağ dokular zarar gördüğü için omuz çıkıkları sıklıkla yenilemektedir. Bu nedenle yenilemesini önlemek için bağ dokuların iyileşmesi beklenmektedir. Bu dönemde kolu çok hareket ettirmemek gereklidir. Mümkün olduğu kadar kucağa almamalı ve kolun yeniden hasar görmesini engellemek için bebeğe dikkat etmek gereklidir.  Bebeğin kolu sarılabilir yada omuzluk takılarak korunma altına alınabilir.
Bebek küçük ise taşıma çantası ile bebeği taşımak bu dönemde en çok önerilen taşıma yöntemidir. Bebek bu çanta içerisine konarak emzirilebilir. Bu çanta bebeğin kolunu korumakta ve bebeğin yeni bir hasar almasını önlemektedir.

2 yorum: