Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Sarı Kantaron Yağı
Sarı kantaron yağının faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bu otun en bilinen adı yara otudur. Bunun sebebi ise özelikle yaralar için kullanılmasıdır. Yara otunun diğer adları ise mayasıl otu, binbirdilek otu, kan otu ve koyun kıran otudur. Sarı kantaron yağı üretilerek saklanır ve kullanılır. Sarı kantaron yağı nasıl yapılır pek çok kişi bilmemektedir.Sarı çiçekleri çok parlak olan bu bitkinin yaprakları karşılıklıdır. Dağlarda, bayırlarda ve yol kenarlarında çok fazla miktarda üremektedir. Özel bir yetiştirmeye gerek kalmadan temiz ortamda yetişmiş olanlar toplanır kurutulur yada yağı yapılarak saklanır.
Yara otu denmesinin amacı her türlü yara için çok faydalıdır. Kan otu denmesinin amacı ise kanamayı hemen kesme özelliğindedir. Kantaron bitkisinin damar büzücü etkisi vardır. Bu nedenle çiçekleri dövülerek kanayan yaraya sürülür ya da kantaron yağı sürülerek kanayan yaranın kanaması durdurulur. Mayasıl otu denmesinin amacı ise basuru çok kısa sürede yok etmesidir.
Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Sarı kantaron yağı yapmak için çiçeklerin güneşli bir günde toplanmasında fayda vardır. Güneşin en yüksekte olduğu saatlerde çiçekleri toplanır. Taze çiçeklerden yapılan yağ kırmızı renkte olur. Kurumuş çiçeklerden yapılan yağ ise sarı renkte olmaktadır. Bunun nedeni taze çiçeklere değdiğinde kırmızı sıvı akmasıdır.Çiçeklerini gövdesinden ayrılarak bir kap içerisinde ezilir. Yapraklarının bir bölümünü de alınarak yağ yapımı için kullanılabilir. Çiçek, yaprak ve saplarının tamamında çok faydalı özellikler olduğu için yaprak ve saplarının bir kısmı da yağ yapımında kullanılmalıdır.
Yapacağınız kantaronların alacağı kadar bir cam kavanoza kantaronlarınızı koyup üzerini geçecek kadar hakiki zeytin yağı koymanız gereklidir. Koyacağınız zeytin yağı organik ve soğuk sıkım olur ise çok daha faydalı olur. Yağı kantaronların üzerine çıkacak kadar bol koymalısınız.
Yanık tedavisinde kullanacaksanız içerisine koyacağınız yağı keten tohumu yağı olarak da koyabilirsiniz.
Kantaron yağımızı kavanozun ağrı açık bir şekilde bir hafta kadar güneş görecek şekilde bekletmeliyiz. Her gün ağzını kapayarak bir kaç kez çalkalayıp yeniden ağzını açalım.
Bir hafta sonunda kavanozun ağzını kapayalım ve bir ay kadar gene güneş gören bir yerde kavanozumuzu bekletelim. Güneş ışınlarını direk alan bir yerde olmamasına dikkat etmeliyiz. Direk güneş ışığı alan bir yer değil güneş gören bir yer olmasına dikkat etmeliyiz. Her gün yada gün aşırı bu yağı bir kaç kez çalkalayarak karıştıralım.
Bir hafta açık bir ay da kapalı şekilde beklettiğimiz kantaronlarımızı bir tülbentten süzelim ve mümkün ise koyu renkte bir cam kavanoza alalım.
Yağın rengi kırmızı tonlarda değişmiş ve çok güzel bir renk almıştır. Kantaron çiçekleri sarı olmasına rağmen bekletildiğinde kırmızı sıvı veren bir özelliğe sahiptir.
Sarı kantaron yağı derin bir dolap içerisinde bir kaç yıl saklanabilen çok dayanıklı bir yağdır. Yağın yapımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Kantaron Yağının Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Kantaron yağı bir kaç yıl hiç bir şey olmadan durabilir. Yağ uygun koşullarda bekletildiğinde hiç bir şey olmadan çok uzun yıllar dayanır. Yağın bozulduğunu renginin bulanıklaşmaya başlamasından anlarız. İçerisinde tortular oluştuğunda ise yağ bozulmuş demektir.Yağ bir kaç yıldan fazla bile dayanabilir. Eğer bozulma ve bulanıklaşma yok ise yağınız hala çok etkili ve şifalı demektir. Kantaron yağınızın erken bozulmasını istemiyorsanız içerisine koyacağınız zeytin yağının saf ve doğal olmasına dikkat edin. Özellikle ilk sıkım olan şifa niyetindeki asidi düşük yağlardan kullanırsanız çok daha uzun dayanır.
Sarı Kantaron Nasıl Toplanır?
Sarı kantaron dağlarda, bayırlarda ve yol kenarlarında çok fazla bulunur. Kendiniz toplayarak yapacaksanız temiz ortamlarda yetişmiş olan çiçeklerden toplamalısınız. Yol kenarlarında yetişmiş olanlarda bol kimyasal olduğu için onlardan yapılan yağlarda da kimyasallar olacaktır. Bu çiçeklerden yapılmış olan yağları vücudunuza sürdüğünüzde kimyasalları da vücudunuza sürmüş olursunuz. Bu nedenle toplarken temiz ortamlarda olan çiçeklerden toplanması ve yapılması çok önemlidir.Sarı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?
Ağrı İçin Kullanımı
Sarı kantaron yağının eşsiz faydaları vardır. Ağrı, yanık, yaralar için çok faydalıdır. Kullanımı genellikle cilde sürülmek sureti ile olmaktadır. Çok etkili bir ağrı kesici ve kas gevşeticidir. Bu nedenle ağrılı bölgeler bu yağ ile ovularak masaj yapıldığında ağrının gittiği görülür. Antiseptik etkisi olan kantaron yağı özellikle romatizmal ağrılara çok faydalıdır. Deri tarafından emildiği için enfeksiyon ve bakteri ile mücadele ettiğinden iltihaplanmalardan dolayı oluşan ağrılara da çok etkilidir.Yara, Yanık Tedavisinde Kullanımı
Özellikle yara ve yanık tedavisinde çok etkilidir. Hristiyanlar savaş sırasında oluşan yaralanmalarda kanamayı durdurması amaçlı bu yağı kullanırlardı. Amerika ve Avrupa da da son senelerde çok yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Tüm cilt yaralarına, cilt hastalıklarına ve yanıklara çok faydalı olan yağ sürülerek uygulanır. Bir diğer adı yara otu olan bitki en etkili yara tedavi amacı ile kullanılan bitkidir. Bu nedenle çok faydalı olan kantaron, aynı zamanda da damar büzücü etkisi ile kanamaları durdurur. Kanayan yaraya uygulandığında kanamayı durdurmaktadır.Cilt İçin Kullanımı
Bir çok araştırma gösteriyor ki kantaronun iyileştirici etkisinin yanında cilt yenileyici etkisi de vardır. Bu nedenle ister güzellik kremi olarak gece yatmadan önce kırışık tedavisinde kullanabilirsiniz. Yüz üzerine düzenli sürüldüğünde ciltteki renk ayrımını yok eder. Bir çok güzellik kreminin içinde bulunan kantaron yağı tek başına da çok etkilidir.Makat Çatlağı Ve Basur Tedavisinde
Makat çatlağı ve basur tedavisinde sürülerek uygulanan kantaron yağı çok faydalıdır. Çok kısa sürede makat çatlağını tedavi eder. Hemoroit tedavisinde memenin küçülmesini sağlayan yağ aynı zamanda da kanamayı durdurmaktadır. Buradaki şişliğin inmesine yardımcı olan kantaron yağı çok etkilidir.Kantaron Yağı Makat Çatlağına İyi Gelir mi? ve Sarı Kantaronun Faydaları ile ilgili yazdığımız makalemizde bu yağın ve otun nelere iyi geldiğini çok daha detaylı bulabilirsiniz.
YORUM EKLE