Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi - kadinvsaglik.com

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Makat Çatlağı Ameliyatı
Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süresi  içerisinde bazı sorunlar ve alınacak bazı önlemler yanında makat çatlağı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler vardır. Makat çatlağı yani anal fissür, makat bölgesini örten deride yırtık yada çatlak oluşma durumudur. Kaşıntı, şişme, akıntı, ağrı, kanama şeklinde kendini belli eder. Genelde çatlak yüzeyde başlar ve hızla iyileşir. Bazı çatlaklar ise derinleşerek alttaki kas yapısına iner. Makat çatlağının oluşma süresi 6 haftayı geçer ise kronik makat çatlağı oluşmuş demektir.
Makat çatlağı tedavi edilmez ise makat apsesi, makat fistülü, makat darlığı gibi bir çok hastalık gelişebilir. Bir çok hasta durumunun ciddiyetinin farkında değildir. Utanarak bir çok kişi doktora gitmediği için tedavi yapılmadan bir ömür boyu bu hastalıkla mücadele etmektedir. Kendi kendilerine uyguladıkları ilaç ve krem tedavileri ile bu hastalıkla baş etmeye çalışırlar. Bu durum bazı hastalarda hastalığın ilerlemesine ve çok daha ciddi durumlara yol açar. Hastalık ameliyatlı yada ameliyatsız tedavi edilebilir. Bazı hastalara tedavi amaçlı botoks yöntemi bile uygulanabilmektedir. Fakat ciddi yırtıklar ancak ameliyatla iyileşebilir.

Makat Çatlağı Ameliyatı

Bu ameliyat  hastadaki çatlağın durumuna göre bir çok çeşitli yöntemle yapılır. Öncelikle hastaya lavman yapılarak bağırsaklar boşaltılmaktadır. Bu ameliyat sırasında işlemin çok daha iyi yapılabilmesini sağlar. Ameliyatlar hastanın durumuna ve ameliyatın ne şekilde yapılabileceğine göre genel anestezi yada belden uyuşturma yani spinal anestezi, yöntemi ile yapılır. Makat çatlağı ameliyatları genelde şu şekildedir:
1-Fissürektomi
Çatlağın cerrahi olarak kesilerek çıkartılması işlemine denmektedir.
2-Makat Genişletilmesi
Anal dinatasyon da denen yöntem ile makat girişi genişletilir. Genişletilme istenilenden fazla olur ise gaz kaçırma yada dışkı kaçırma ameliyat sonrası riskleri arasındadır. Bu nedenle ameliyatın iyi bir cerrah tarafından yapılması gereklidir.
3-Makat İç Kısmının Kesilmesi
Lateral internal sfinkterotomi de denen ameliyat açık yada kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır. Genelde genel anestezi yöntemi ile yapılan ameliyat en çok tercih edilen yöntemler arasındadır.
4-Basınç Kontrollü Sfinkterotomi
Anal manometri adı verilen bir alet ile makat kaslarının basıncını ölçerek yapılan bir ameliyat şeklidir. Bu sayede ameliyat sonrası risklerden olan gaz ve dışkı kaçırma problemi aza indirilmektedir.
5-Fissürektomi ve Kaydırma Tekniği
Çatlak çıkartılarak çevre dokular bu bölgeye kaydırılmaktadır.
6-Lazerle Fissürün Yakılması
Lazer yardımı ile ameliyathanede çatlak yakılarak iyileştirilme yoluna gidilir.
7-Radyo frekans ile Sfinkterotomi
Radyo frekans ile çatlak ve makat iç kası kesilir.
Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Makat çatlağı ameliyatı bir çok şekilde yapılmaktadır. Ameliyat sonrası bir çok sorun ve alınması gereken önlemler vardır.  Öncelikle ameliyat sonrası ağrı bir kaç gün içerisinde geçebilir. İyileşme süresi bir kaç gün ile bir kaç haftayı bulabilir. İşe bir kaç gün ile bir hafta sonrasında dönülebilir. Tam anlamıyla iyileşme hastaya göre değişmektedir. İyileşme süresi operasyonun büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Hastanın şeker, tansiyon, karaciğer, böbrek hastası olma durumunda iyileşme süresi normale göre değişim göstermektedir. Tam anlamı ile iyileşme basit operasyonlarda bir kaç hasta iken diğerlerinde bir iki ayı bulabilir. Hasta basit operasyonlarda aynı gün, diğerleri ise bir gün  hastanede yatırılarak taburcu edilir.
  • Makat ağrısı kontrol edilmelidir. Hastane çıkışında ağrı olması çok normaldir. Ağrı kesici ilaç kullanımı ameliyat sonrası gereklidir. Bu yüzden doktorunuz size ağrı kesici ilaç reçete edecektir.
  • Ameliyat sonrasında oturma banyosu yapılmalıdır. Makatta şişlik ve ağrı için faydalıdır. Makat çevresindeki ameliyattan sonra oluşan ödemin çok daha çabuk atılmasını sağlar. Gün içerisinde bir kaç kez 15-20 dakikalık ılık su ile oturma banyosu yapılması yararlıdır. Deniz suyu, papatya suyu, lavanta yağı eklenmiş yada çay ağacı yağı gibi antiseptik özellikteki yağların eklendiği banyo suları çok daha etkilidir.
  • Ameliyat sonrası ilk hafta makatta şişlik olması operasyon ile alakalıdır. Ameliyat sonrası ilk bir aylık dönemde makatta şişlik ve meme oluşması beklenir ve bu son derece normaldir. Gün içerisinde bir kaç kez buz ile kompres yapmakta fayda vardır. Bu uygulama beş dakikayı geçmemelidir.
  • Makat sarkması yada hemoroid dokularının yeterli miktarda çıkarılmaması sonucu makat sarkması devam edecektir. Mutlaka ameliyat sonrası bir hafta yada 15 gün sonrasında kontrol randevusu oluşturarak doktorunuza giderek kontrol yaptırmalısınız. Ameliyat sonrası kontrol edilmesi ilerde yaşanabilecek sorunların önlemi açısından çok önemlidir.
  • Ameliyat sonrasında 5-6 hafta süre ile damlama şeklinde kanama olması çok normaldir. Sızar şekilde yada aşırı kanama olur ise mutlaka ameliyatınızı yapan doktora başvurmalısınız. 
  • Ameliyat sonrası kabızlık şikayeti olmaması için doktorunuz size dışkı yumuşatıcı ilaç verecektir. Kabızlık çektiğiniz taktirde bu ilacı kullanabilirsiniz. Fakat ilaç gereksiz yere alınır yada verilen miktardan fazla alınır ise ishal sorunu ortaya çıkabilir. Buda ameliyat yerinde gereksiz ödeme ve ödem nedeni ile ağrıya neden olur. Bunun yerine iyileşme süresinde bakliyatlar gibi bağırsak hareketlerini arttıracak gıdalar alınmasında yarar vardır. 
  • Makatta akıntı ameliyat sonrası 4-6 hafta boyunca olması normaldir. Ameliyat yeri tam olarak kapanana kadar sarımsı, sümük gibi bir akıntı gelebilir. Seton tekniği denen bir teknikle yapılan ameliyat sonrasında bu akıntının 3 ay ile 12 ay arasında gelmesi normal sayılmaktadır. Normal bir makat çatlağı ameliyatında akıntının gelme sıklığı bir ayı bulabilir. Damla damla şeklinde akıntı olabilir.
  • Makatta kaşıntı akıntıdan dolayı yaşanabilir. Deriyi akıntı tahriş edebilir. Bu nedenle pet konmalı ve deri kuru tutulmaya çalışılmalıdır. Kuru tutulmayan deride özellikle mantar enfeksiyonunun oluşması görülebilir.
  • Makat çatlağı ameliyatı sonrası iyileşme süresi içerisinde bir çok problem ve sorun yaşanmaktadır. En önemlisi gaz ve dışkı kaçırmadır. Bu durum ameliyat sonrası oluşan riskler arasındadır. Ameliyat kararını almadan önce mutlaka ameliyatınızı yapacak doktorun işinde uzman olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle makat genişletilmesi gereğinden fazla olur ise bu sorun çok yaşanır. Ameliyat sonrasında mutlaka kontrole gidilmeli ve iyileşme süresi bitiminde de doktorunuza giderek her şeyin normal göründüğünden emin olmalısınız.
  • Ameliyat kararı alan kişiler genelde hastalığın başında doktora gitmeyerek çatlağın büyümesine neden olan kişilerdir. Bir çok kişi hastalığın ilk başında doktora utandığı için gitmez ve ne zaman ki hastalık iyice ilerler ve dayanılmaz hal alır, ondan sonra doktora giderler. Tedavi için çok geç kalınmış ve tek çare ameliyattır. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler vardır.
    Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makat Çatlağı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyat sonrası iyileşme süresi içerisinde yukarıdaki önerilere mutlaka uyulmalıdır. Makat bölgesinde şişlik oluşmaması ve oluşan şişliğin giderilmesi için mutlaka oturma banyosu yapılmalıdır. Banyo suyu dayanılacak kadar sıcak yada ılık olmalıdır. İçerisine antiseptik yağlardan konulmasında fayda vardır.
  • Ameliyat sonrasında kabız olmamaya çok dikkat etmeliyiz. Fakat dışkı yumuşatıcı ilaç alımı da doktor kontrolünde olmalıdır. Bunun yerine bağırsak fonksiyonunu arttırıcı gıdalar yenmelidir. Gaz için doktorunuz gaz çıkarmanıza yardımcı ilaç takviyesi verecektir.
  • Ameliyat sonrası baklagiller, meyve, tahıllar, bol sebze, özellikle haşlanmış olması çok daha faydalıdır, kuru yemiş gibi bol miktarda vitaminli gıdalar alınmalıdır.
  • Ameliyat sonrası zararlı olan çay, kahve, alkol, sigara, tuz, asitli içecekler, mayonez, ketçap, hamburger, kızartmalar gibi yiyecek ve içeceklerden uzak kalınmalıdır.
  • Ameliyat sonrası tuvalet kağıdı kullanımı önerilmemektedir. Bunun yerine bebek temizlik malzemeleri, su, ıslak mendil gibi temizlik malzemeleri ile bir müddet tuvalet temizliği yapılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası iyileşme süresi içerisinde hafif yürüyüşler yapılmalıdır. Kasların çalışmasında ve gaz çıkarmada çok etkilidir. 
  • Tuvalet temizliğine özen göstermeli ve iç çamaşırları ütülenmelidir.
  • Doktor kontrolü kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bir iki hafta sonra genelde kontrol randevusu verilir. 
  • Kanama çok olursa, halsiz, bitkin hissederseniz, bayılma gibi durumlarda mutlaka ameliyatınızı yapan doktorunuza başvurmalısınız.
Konuyla alakalı Bebeklerde Makat Çatlağına Ne İyi Gelir yazımız ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok