Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kilo Verme - kadinvsaglik.com

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kilo Verme

mide fıtığı ameliyatı

Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı ameliyatı ancak belirli şartlar uygun ise yapılabilen bir ameliyat türüdür. Her mide fıtığı rahatsızlığı olan kişiye bu ameliyat uygulanmaz. Mide fıtığı ameliyatı sonrası kilo verme, beslenme, zayıflama dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Özellikle kilolu kişilerde oluşan fıtık problemlerinde ameliyat yapılsa da kişinin acil kilo vermesi gereklidir.
Mide fıtığı, midenin yemek borusuna doğru ilerlemesi sonucu ortaya çıkan anormal bir yapılaşma diyebiliriz. Bu yapılaşma genelde 50 yaş üzeri kişilerde olabileceği gibi her yaşta kişide de görülebilir. Mide üzerindeki kaslar yaşlanma, zayıflama gibi etkenlerle güçsüzleşir. Karın içi basıncın artması nedeni ile mide yukarı doğru itilir ve bu kasların zorlanması ile mide yukarı doğru çıkar.
Karın içi basın en çok kilolu kişilerde kilo ve yağlardan dolayı artmaktadır. Ufak bir hapşırma, öksürme, ıkınma ve kusma gibi bir etki ile de mide yukarı doğru itilmektedir. Kasları zorlayarak fıtık oluşumuna neden olur. En çok kadınlarda görülme nedeni ise hamilelikte her geçen gün büyüyen bebek de mide içi basıncı arttırmaktadır. Özellikle normal doğumda zorlanma, ıkınma karın içi basıncın artmasına ve midenin yukarı doğru itilmesine neden olur.
Karın içi basıncın artması mide fıtığını oluşturduğu gibi bunun devam etmesi de fıtığın büyümesine nedendir. Bu nedenle mide fıtığı olan kişilerin kilo vermesi hayati önem taşımaktadır.
Mide fıtığı ameliyatı büyük olan fıtıklara, mideye ve yemek borusuna çok hasar vermiş olanlara yapılır. Küçük olan fıtıklar tedavi yolu ile şikayetlerin azalması sağlanmaya çalışılır.
mide fıtığı ameliyatı sonrası kilo verme

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Kilo Verme

Ameliyat olan aşırı kilolu kişiler acil kilo vermek zorundadır. Ameliyat sonrasında belirli bir müddet sıvı şekilde beslenildiği için kendiliğinden bir kaç kilo zaten ameliyat sonrasında verilmektedir. Sıvı beslenme bir iki hafta kadar devam eder ve yavaş yavaş katı gıdaya geçiş başlar. Katı gıdaya geçtikten sonrada uygun bir beslenme programı ameliyat olan hastalara verilir. Kilolu olmanın karın içi basıncı arttırdığı, fıtık ameliyatı sonrasında da dikkatli olunması gerektiği hakkında hasta bilgilendirilir. Bu yüzden hastanın kilo seviyesini normal düzeye indirmesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrası beslenme önceleri  meyve suyu, çorba gibi sıvı şekilde olmaktadır. Hasta birden bire katı yiyecekler yiyemez. Bir kaç hafta sıvı şekilde beslenen hasta ameliyat sonrasında bir çok şikayet yaşayabilir. Bu şikayetler iyileşme sürecinde normal kabul edilir. İyileşme süreci bittiğinde hasta artık sağlıklı bir şekilde hayatına devam eder. Bir ömür boyu reflü olmaması için dikkat etmek ve ilaç kullanmak zorunda değildir. Fakat mide fıtığı ameliyatı sonrası kilo vermek ve normal kiloda kalmaya özen göstermesi gereklidir.

Mide Fıtığı Ameliyatı Sonrası Zayıflama

Mide fıtığı ameliyatı sonrası kilo verme ve zayıflama önemlidir. Ameliyat öncesinde de hastanın kilo vermesi önerilmektedir. Sonrasında da özellikle bir iki hafta sıvı şekilde beslenen hasta gaz yapıcı şeylerden uzak kalmalıdır. Gaz şikayetleri ilk dönemlerde çok sık yaşanmaktadır. Özellikle ameliyat sonrası gaz büyük problem olmaktadır. Hastaya gaz şikayeti için ilaç takviyesi verilir. Bir iki haftalık iyileşme süreci sonrası hastanın da yağlı yiyecekler yememesi, bakliyat, gazlı ve asitli içeceklerden uzak kalması gereklidir. Özellikle ilk bir aylık dönem de hasta perhiz yapacağından ilk ay bir kaç kilo zaten verecektir. Bu beslenme alışkanlığının normal kiloya inene kadar devam etmesi gerektiği doktoru tarafından önerilir. Kilolu olmanın karın içi basıncı arttırdığı için zayıflaması gerektiği tavsiye edilir.

Konuyla alakalı Mide Fıtığı Kansere Çevirir mi? yazımız ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok