Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur? - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur?

Bebek Kakasında Kıl Kurdu

Bebek Kakasında Kıl Kurdu

Bebeklerde kıl kurdu neden olur, bebeklerde kıl kurdu belirtileri nelerdir ve bebeklerde kıl kurdu tedavisi nasıl yapılır. Bebek kakasında kıl kurdu çıkması ve bebeklerde kıl kurdu olması çok rastlanan bir durumdur. Kıl kurtları birer parazittir ve mide, bağırsakları kendilerine mesken tutarlar. Bebeklerde de çoğunlukla görülmektedir. En çok ilk okula başlayan çocuklarda rastlanan bu parazitler ağız yolu ile mikroskopla görülebilecek kadar küçük yumurtaları ile insana bulaşırlar. Bir kaç milimetre boyunda olan kıl kurtları beyaz ve ince yapıdadırlar. Kıl kurdu enfeksiyonu yaşayan bebekler genelde huzursuz ve huysuz olurlar.
Bebekler ek gıdaya başladıklarında yada bazı objeleri, emziği yada oyuncağı ağızlarına sokmaya başladıklarında bebeklere bulaşırlar. Bebeklerde ve çocuklarda çok sık rastlanılan bu durum mutlaka hemen tedavi edilmelidir. Bebeklerin kakası devamlı incelenmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Bebek kakası bebeğin sağlık durumunun göstergesidir. Bebek kakasında kıl kurdu gören annelerin yapması gereken çok önemli şeyler vardır. Her anne bebeğinde bu durum yaşansın istemez ve bazı tedbirler almak zorundadır. Bağırsaklarda bir kaç ay yada bir kaç yıl yaşayabilen bu kurtlar yumurta ile bebeklere geçer ve bağırsaklarında çoğalarak büyürler. Çok hızlı şekilde çoğalma gösteren kıl kurtları bağırsak mukozasına yapışırlar. Burada organik madde ve bebeğin kanı ile beslenmektedirler. Bu da bebeğin kansız ve vitaminsiz kalmasına neden olur.
Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur?

Bebeklerde Kıl Kurdu Neden Olur?

Bebeklerde kıl kurdu belirtileri çok nettir ve bebeklerde kıl kurdu çok sık görülmektedir. Annelerin bu konuda uyanık olması ve bebeklerini çok iyi koruması gereklidir. Anne sütü alan bebeklerde bu durum çok rastlanmasa da bebek ağzına bir şeyler sokmaya başladığı anda risk altında demektir. Oynadığı oyuncaklardan, emziğinden, ağzına soktuğu her objeden geçebilir.
Bebekler genelde emeklemeye başladığında ve yerden bir şeyleri ağzına sokmaya başladığı andan itibaren  çok daha sık görülmektedir. Özellikle diş çıkarma dönemlerinde ne bulurlarsa ağızlarına soktukları için  bu kurtların yumurtalarının bebeğe bulaşması çok normaldir.
Ek gıdaya geçen bebeklerin mamaları hazırlanırken dikkat edilmemesi, biberonlarının iyi yıkanmaması, sıkılan meyvelerin kabuklarının iyi yıkanmaması gibi nedenlerle geçmesi çok daha kolaydır. Mama yada meyve sularını hazırlayan kişinin elleri çok iyi yıkanmamasından da geçebilir. Ek gıdaya geçen bebeklerin yiyeceği her şeye çok dikkat edilmeli ve çok temiz hazırlanmalıdır. Mama yapmaya başlamadan önce de eller çok iyi yıkanmalıdır.
Kıl kurtları aileden birine geçmiş ise diğerlerine de hemen bulaşmaktadır. Bu nedenle ailede birinde var ise bebeğe de hemen geçebilir. Bebek çamaşırlarının çok iyi yıkanmaması ve ütülenmemesi de geçme nedenlerindendir.
Bebeklerin oynadıkları, emekledikleri yerlerin temizliği ve hijyeni de geçme nedenlerinden biridir. Bebek dokunduğu her yerden bu yumurtaları alabilir. Dışarıdan  gelen kişilerin ellerini yıkamadan bebeğe dokunması da parazitlerin bebeğe bulaşmasına neden olabilir.
Bebeğin içtiği suyun iyice kaynatılıp soğuduktan sonra bebeğe verilmesi de çok önemlidir. Kıl kurtlarının yumurtaları en çok insanlara su ve gıda yolu ile geçmektedir.
Bebeklerde Kıl Kurdu Belirtileri

Bebeklerde Kıl Kurdu Belirtileri

Kıl kurtları yumurtalardan gece çıktıkları için bebeklerde geceleri daha huysuz ve huzursuz olurlar. Bir türlü uyuyamaz yada uykusu bölünerek kalkarlar. Anal bölgede kaşıntı bebeği huysuz ve huzursuz yapar. Bebek kakasında kıl kurdu da en çok gece ve sabah ilk kaka ile çıkar. Bebek kakasında kıl kurdu kontrollerini mutlaka sabah aldığınız kakada ve gece kaka yapmış ise bu kakada bulmanız çok daha kolay olur.
Bebekte iştah kaybı yaşanır, bebek huysuzdur, emmek istemez ve ağzı devamlı salya akıtır. Bebekler ara sıra kusar ve midesi çok sıklıkla bulanır. Salya genelde diş çıkarma nedenlerinden olduğu için bu belirti genelde diş çıkardığı için sanılır. Midesi bulandığı için anneyi emmeyi yada mama yemeyi istemez. Bebeklerin bağırsak fonksiyonları bu kurtlar nedeni ile bozulur. Bebek ya çok ishal yada kabız olur. 
Bebek çok huzursuz olduğunda anal bölgede kaşıntısı olduğu içindir. Elleri devamlı o bölgeye doğru gider yada huzursuz biçimde kıvranır. Bu gibi belirtiler gördüğünüzde evde bebeğinizin bezini açın ve bir el feneri yardımı ile bebeğinizin poposuna iyice bakın. Anal bölgede kıl kurduna rastlayabilirsiniz.
Kıl kurdu testi diye bir test vardır. Şeffaf bir bant yardımı ile bebeğinizin anal bölgesine bastırın ve banda gelen bir kurt var mı bakın. Bu belirtiler bebeğinizde var ise mutlaka doktora gitmelisiniz. Bebek kakasından alınan bir örnek ile çok kısa sürede teşhis konabilir.
Bebeklerde Kıl Kurdu Tedavisi

Bebeklerde Kıl Kurdu Tedavisi

Bebek kakasında kıl kurdu görmüşseniz yada bebeğiniz de bu belirtiler varsa yada şüpheleniyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Doktorunuz bebeğiniz ve tüm ailenin içmesi için ilaç reçete edecektir. Ailede  bir kişide kıl kurdu çıkarsa tedavi tüm aile bireylerine yapılmaktadır. Bu kurtlar bulaşıcıdır ve  ailedeki birinden bebeğe geçmiş olabilir.
Bebekleri sabah kalkar kalkmaz banyo yaptırın. Kıl kurtları gece yumurtadan çıktıkları ve üredikleri için bebek sabah banyo ile rahatlatılır ve temizlenir. Fakat banyo suyuna bebeğinizi temas ettirmemelisiniz. Bebeğinizi elinize alarak yıkayın.  Dökülen sulara sonradan bebeği değdirmek enfeksiyonun bebeğe yeniden bulaşmasına neden olur.
Bebeğinizin tüm kıyafetleri, pijamaları, bezleri ve yatak çarşafları sabunlu sıcak su ile yıkanmalıdır. El bezi olarak tülbent benzeri yumuşak kumaşlar kullanıyorsanız bunlar kaynatılmalıdır. Bu çamaşırların hepsi kuruduktan sonra ütülenerek bebeğe giydirilmelidir.
Bebeğin temas ettiği yerler elektrikli süpürge ile iyice süpürülüp silinmelidir. Su içerisine sirke yada lavanta yağı dökülmelidir.
Bebeği koltuk, halı gibi yatıracağınız yerlere yıkanmış ve ütülü bir çarşaf serilmelidir. Bebeğin bu yüzeylerle teması engellenmelidir.
Özellikle oyuncak, diş kaşıyıcısı ve bebeğin ağzına götürebileceği her şey sabunlu sıcak sularla yıkanmalı ve temiz bir kap içerisine konmalıdır. Her yere düştüğünde yeniden yıkanarak bebeğe verilmelidir.
Bebeğin yattığı oda her gün güneşlendirilip havalandırılmalıdır. Bu kurtlar güneş ışınlarını sevmezler. Bu nedenle evin havalandırılmasına ve güneşlendirilmesine çok dikkat edilmelidir.
Özellikle bebeğe verilen ek gıdaların hazırlık aşamasında temizliğe çok dikkat edilmelidir. Her şey çok dikkatli yıkanarak hazırlanmalıdır. Sebze, meyve gibi gıdalar sirkeli suda bekletildikten sonra çok iyi yıkanarak bebek için hazırlanmalıdır.
Bebeğe dışarıdan gelen kişiler ellerini yıkamadan değmemeli ve temas etmemelidirler. Temizlik kıl kurtlarının tedavisinde çok önemlidir.
Bebekler ve çocukların evdeki evcil hayvanlara karşı korunması çok önemlidir. Kıl kurtları ve parazitler genelde hayvanlarda bulunur. Bu durum karşısında ya bebeğinizi evcil hayvanlarla temasını kontrol altında tutulmalısınız yada evcil hayvanınızın bakımını, parazitlere karşı önlemini çok iyi almalısınız. Midede kurt olduğu nasıl anlaşılır adlı makalemizde yetişkinlerde de görülen kıl kurtu belirtileri çok daha detaylı anlatılmıştır.

Daha önce yazdığımız Mide Fıtığı Kansere Çevirir mi makalemiz ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok