Rahim Biyopsi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Rahimden Parça Alınması Sonrası
Rahimden parça alındıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler çok fazladır. Basit bir işlem gibi görünse de biyopsi risk faktörleri olan bir işlemdir. Rahim içerisine girilerek rahim duvarından doku örneği alma işlemine rahim biyopsisi yani rahimden parça alınması denmektedir. Bir çok kadın bu işlemi yaptırmak zorunda kalırlar. Kadınlar da oluşan bir çok hastalığının teşhisi ve tedavisi için gereklidir. Rahimden parça alınması sonrası risk faktörlerini ve dikkat edilmesi gerekenleri bilmek çok önemlidir. Rahim biyopsi sonrası nelere dikkat edilmeli?Rahimden parça alma işlemi bir çok sebebe dayanır. Bunlardan en önemlisi rahim içerisinde anormal bir yapılaşmanın olup olmadığına bakılmasıdır. Rahim kanseri bilindiği gibi bir çok kadında rastlanan korkunç bir hastalıktır. Bu hastalığı teşhisi için de bu işleme ihtiyaç vardır. Rahimden parça alınması işlemi adet kanamalarında ki düzensizlikler, az gelme yada çok gelme, sık gelme yada uzun dönem gelmemesi gibi pek çok nedenle yapılmaktadır. Rahim içerisindeki hormon seviyesinin anlaşılabilmesi için de bu işleme ihtiyaç duyulur. Bunların yanında ultrasonda görülen miyom, kist ve poliplerin incelenebilmesi yada rahim içerisindeki bir enfeksiyonun sebeplerinin araştırılması için bu işlem çoğunlukla yapılır. Kadınlarda hamile kalamama sebeplerinin araştırılması için de bu işlemin önemi vardır.
Rahim vücudumuzun en güçlü organıdır. Bu organ kendinden 20 kat büyüyebilme özelliğine sahip tek organdır. Hamilelik döneminde büyüyen ve doğum sırasında da bebeğin dünyaya gelebilmesi için çok büyük bir kas kuvveti ile bebeği itebilen organ vücudumuzun en güçlü organıdır. Kadınlar için hayati önem taşıyan bu organın incelenebilmesi için de bu işleme ihtiyaç duyulur.
Rahimden parça alma işlemi öncesi hiç bir ön hazırlığa gerek yoktur. Bu işlemin nasıl yapıldığını rahimden parça alma işlemi neden ve nasıl yapılır adlı makalemizde çok detaylı anlattık. Mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Kadınlar için çok önemlidir!
Rahimden Parça Alınmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Hamile olan kadınlarda bu işlem kesinlikle yapılamaz. Hamile iseniz yada olma riskiniz var ise mutlaka doktorunuza bunu söylemelisiniz. Çünkü bu işlem sırasında eğer hamile iseniz bebeğinizi kaybedebilirsin.
- Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza bunu söylemelisiniz. İlaç alerjiniz var ise mutlaka bunu parça alma işlemi öncesi belirtmelisiniz. Yapılan anestezi ilacına alerjiniz olabilir.
- Kan sulandırıcı içiyor iseniz işlemden 3 gün önce bu ilaçları bırakmalısınız.
Rahimden Parça Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ön hazırlığı olmayan bu işlem çok kısa sürmektedir. İstenilir ise rahim ağzı uyuşturularak da bu işlem yapılabilir. İşlem sırasında rahim içerisine girilerek oradan bir doku örneği alınır. Bu örnek patolojiye gönderilerek incelenir. İşlem sırasında doğabilecek en büyük tehlike rahim delinmesidir. Rahim delinmesi çok nadir de olsa rastlanmaktadır. İşlem sırasında mutlaka doktor bu delinmeyi görür ve hemen acil olarak kadın ameliyata alınır. Eğer ki işlem sırasında fark edilmemiş ise eve geçtikten sonra zaten fark edilir. Rahim biyopsi sonrası nelere dikkat edilmeli?Rahim delinmesi nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?
Şiddetli kan boşalması yaşanır. Rahimden parça alındıktan sonra kanama olması normaldir fakat bu kanama çok az miktarlarda lekelenme şeklinde olabilir. Rahim delinmesinden sonra ise şiddetli bir şekilde kan boşalması yaşanmaktadır.Ateşlenme birden bire başlar. Vücut ısısındaki artış eve geçer geçmez başlamaktadır. Ateşiniz 38 derece gibi bir derece de ise mutlaka hemen doktora gitmelisiniz.
Rahimden parça alınması sonrası rahim delinmesi yaşayan kişilerde çok miktarda kötü kokulu akıntı başlanabilir. Kötü kokulu akıntı yaşanması burada bir enfeksiyon olması kaynaklıdır. Rahimden parça alındıktan sonra enfeksiyon olması normaldir ama az miktarda akıntı olur. Bu akıntı ise hem çok hemde rahatsız edici derecede olabilir.
Rahimden parça alınması sonrası rahim delinmesi yaşayan kişilerde şiddetli karın ve kasık ağrıları yaşanır. Rahim kasılmaları olur ve bu çok şiddetlidir. Doğum sancısına benzeyen bu ağrı yaşanır ise mutlaka doktora gidilmelidir.
Bu belirtilerden hangisi yaşanırsa yaşansın hemen doktorunuza haber vermelisiniz. Rahim delinmesi acil ameliyat gerektiren bir durumdur. Burada oluşan delik çevre organlar için de tehlikelidir. Aslında basit bir cerrahi işlem olan rahimden parça alınması işleminde delinme çok nadir karşılaşılır. Gene de bu işlemi yaptıracak olan kişilerin işinde uzman bir hekime bu işlemi yaptırmaları en uygunudur. İşinde uzman, denyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Rahim Biyopsi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
- Rahimden parça alınması yani biyopsi sonrası aynı gün eve taburcu olursunuz. Bir hafta içerisinde kendinize çok dikkat etmelisiniz. Rahimden parça alındıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler çok önemlidir. Bir haftalık zaman diliminde hiç bir şekilde ağır kaldırmamalısınız.
- Kendinizi yoracak ev işleri yapmamalısınız.
- Bu işlem sonrası enfeksiyon riskiniz vardır. Rahim içerisinden bir parça alınmıştır ve yara enfeksiyon kapmaya müsaittir. Bakteriler bu yara çevresinde yayılım göstereceği için enfeksiyon oluşur. Kötü kokulu akıntı enfeksiyonun en belirgin belirtisidir. Doktorunuz enfeksiyon riskine karşılık size işlem sonrası bir antibiyotik verebilir.
- Bir hafta içerisinde kesinlikle havuza, saunaya, denize girilmez. Kendinizi çok iyi muhafaza etmelisiniz. Vajina içerisine su kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.
- İç çamaşırı temizliği çok önemlidir. En az bir hafta ütüleyerek ve çok sık değiştirerek iç çamaşırı giymelisiniz.
- Vajina içerisine tampon gibi bir şey sokmamalısınız. Pet kullanımında en az 4 saatte bir değişmelisiniz.
- Tuvalet temizliğine mümkün olan dikkati göstermelisiniz. Temizlik sırasında önden arkaya doğru yıkamalısınız. Hiç bir şekilde vajinaya su kaçmamalıdır.
- Kan sulandırıcı aspirin ve benzeri ilaçları en az bir hafta kullanmamalısınız. Yarada kanama riskini çoğaltabilir.
- Özellikle rahimden parça alındıktan sonra eş ile en az bir hafta ilişkiye girilmez.
Rahim Biyopsi Sonrası İyileşme Süreci
Parça alınma işlemi sonrası ara kanamalar, lekelenme olması çok normaldir. Adet kanamanız da gecikme yada erken gelme olasılığı da olabilir. Adet döngünüz bu dönem içerisinde değişim gösterebilir.Biyopsi sonrası bir hafta kendinize dikkat etmelisiniz. Bir haftalık süreç yaranın iyileşme sürecidir. Fakat yaranın tam olarak iyileşebilmesi adet kanamanızın olup bitmesi ve temizlenmeniz ile alakalıdır. Rahim kendini en az bir ayda toplar. Bu nedenle kendinize bu dönemde çok dikkat etmelisiniz.
Biyopsiden sonra sirt bel bacak agrilarim ve ayaklarimda sisme oldu sizce ne yapmaliyim
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun. Bacaklarınızı uzatarak bir müddet dinlenin. Bir hafta kendinize dikkat edin. Bu şikayetler bir müddet sonra geçecektir. Eğer 2-3 gün içerisinde geçmezse doktorunuza danışmalısınız.
SilBen 1hafta once biyopsi oldum ama suan okadar kanamam varki hala bitmedi kasikda belde agrim var nevse gibi yatiyorum bide cok fazla kan pirtisi geliyo normalmi acaba
YanıtlaSilrahimden biyopsi alındıktan sonra lekelenme şeklinde kanama olması normaldir. Kanamanız fazla ise mutlaka doktorunuza giderek bir muayene olmanızı öneririz. Önemli bir şey olabilir.
SilBen 17gün önce biyopsisi oldum belim ve kasikta agrilarim var işyaptım lekelenme oldu normal miacaba
YanıtlaSilŞikayetleriniz çok normal. Rahim en az kendini bir aylık bir sürede toplar. Adet olup bittikten sonra şikayetleriniz de hafifleme olur. Kendinize çok dikkat edin.Geçmiş olsun.
SilBen 17günönce biyopsisi oldum belim ve kasıkta ağrım var iş yapinca lekelenme oldu normal mi acaba
YanıtlaSilİş yapınca lekelenmeler olması normaldir.
SilDevlet hastanelerinde lokal anestezi yapılmadan biyopsi yapılıyormuş.çok korkuyorum. bu durum da ne yapabilirim
YanıtlaSilÖncelik sizin isteklerinizdir. Doktorunuzla konuşarak lokal anestezi istediğinizi belirtin.
SilBen dun biyopsi oldum ama doktor rahim agzindaki yaradan dolayi sabah aksam kullanmak uzere 6 fitil verdi. Bir makalede fitil tarzi ilac kullanmamak gerektigi yaziyordu. Sorum su: fitili kullanmalimiyim kullanmamalimiyim
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun. Doktorunuz verdiğine göre mutlaka kullanmalısınız. Sizin için en doğru tedavi şeklini ancak doktorunuz bilebilir. Lütfen yazılanlara değil doktorunuzun verdiği tedaviye riayet ediniz.
SilAdetliyken rahim biyopsisi olunurmu
YanıtlaSilAdet bittikten sonra yapılmaktadır.
SilBugün biyopsi yapıldı bana yarın işe gidebilirmiyim
YanıtlaSilKendinizi iyi hissediyorsanız tabiki gidebilirsiniz. Biyopsi yapıldığı gün dinlenmek yeterlidir.
SilIki gün önce biyopsi oldum ama aşırı adetim gelirken yapıldı halâ devam ediyor günde 4 pet falan normal mi
YanıtlaSilBiyopsi sonrası kanama normaldir. Asırı değil 4 pet. Ama daha fazlalaşırsa lütfen doktorunuza muayene olun.
SilBıyopsi sonucu nezaman çıkar 8gün oldu
YanıtlaSilNereye yaptırdığınıza bağlı.Tam günü yaptırdığınız saglık kurulusu net söyler. Fakat bir hafta 10 gün içinde belli olur.
SilMrb yarın rahimimden parça alınacak bu daha sonrasında gebeliğe engellidir teşekkür...
YanıtlaSilAsla engel değildir. Gönül rahatlığı ile yaptıra bilirsiniz.
Sil