Hamilelikte Kist Düşüğe Neden Olur mu?
Hamilelikte Kist Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte kist düşüğe neden olur mu? Hamilelikte kist bebeğe zarar verir mi? Bu iki soru hamileliği sırasında yumurtalıklarında kist olan kadınlar için son derece önemlidir. Hamilelikte kist olması çok nadir görülsede olan bir problemdir.Kistler küçük içleri su dolu keseciklerdir. Bu kesecikler aslında zararsız ve kendiliğinden oluştuğu gibi yok olurlar. Özellikle hamileliklerde oluşan kistler hamileliğin son aylarına doğru kendiliğinden küçülür ve kaybolurlar. Bu nedenle kistlerden korkmaya gerek yoktur. Kötü vakalar çok nadir görülmektedir. Bunlar nelerdir?
Hamilelikte oluşan kistlerin kanser olma riski binde bir görülmektedir. Ultrason muayenesinde kist fark edilir ve takip altına alınır. Kistlerin içlerinde su bulunmaktadır. Fakat kanser riski taşıyan kötü kistlerin içleri serttir. Bu kistlerin durumuna ve büyüklüğüne bakılarak belki annenin hamileliği sırasında alınabilir. Bunun net kararını ancak doktorunuz verebilir. Kanserli bir yapı elbette hem anneye hem de bebeğe zarar vermektedir. Bunun alınması ve anne ile bebeğin bu yapıdan kurtulması çok daha sağlıklıdır. Eğer gebeliğin son aylarında fark edilmiş ise doğum için beklenebilir. Ama ilk aylarda fark edilen kanserli kist alınarak temizlenebilir. Genelde erken yaşlarda oluşan hamileliklerde bu tür bir kist görülmez. İleri yaş hamileliklerde nadir de olsa kanserli kist görülebilir.
Hamileliklerde görülen kistler genelde küçüktür ve bebek için bir zarar teşkil etmezler. Bazı kistler ise büyüyerek çevre dokulara baskı yaptığı için annede ağrıya neden olur. Bir çok kist 6 santimi geçmez ve gebeliğin sonuna doğru kendiliğinden küçülerek yok olurlar. 7-8 santimin üzerindeki kistler ise bu tür baskılara neden olduğu için ağrı yapabilirler. Bu tür kistler genelde doktorunuzun kararı ile enjeksiyon ile içleri çekilir ve küçültülürler. Fark edilmeden büyüyerek dönen yada patlayan kistler ise zararlı olabilir. Böyle bir durumda ameliyatla çıkartılır.
Hamilelikte Kist Düşüğe Neden Olur mu?
Hamilelikte kist bebeğe zarar verir mi ve hamilelikte kist düşüğe neden olur mu sorusunun cevabı ise kist eğer kanser değil ise bebeğe zarar vermez ve düşüğe neden olmaz. Kanser riski taşıyan kistler de alınırlar. Ancak hamileliklerde oluşan bazı kistlerin ameliyatla alınıp alınmama kararı verilebilir. Bunun için kriterler vardır. Hangi durumlarda hamilelikte kist ameliyat yapılır?- Çok nadir görülen hamileliklerde kanserli kistler ameliyatla daha büyümeden ve yayılma riski taşımadan alınırlar. Kanserli olan kistler ultrasonla, kan testleri ve MR çekilerek teşhis edilirler. Bu kistlerin içleri sert ve katıdırlar.
- Bir kist eğer 5 santimin altında ise ona hiç bir uygulama yapılmaz. Ameliyata da gerek yoktur ve zaten hamileliğin sonlarına doğru kendiliğinden küçülür.
- Kistlerin capı 5-10 santimin arası olanların ise içleri su dolu ve dönme riski taşımıyor ve kanserli de değiller ise takibe alınırlar ve ameliyat edilmezler.
- Kistler eğer 10 santimin üzerinde ise kanser riski var ise ve kanser riski olmasa bile dönme riski taşıyor ise ancak ameliyatla alınırlar.
- Kist patlamalarında karın içerisindeki kanamayı önlemek için ameliyat edilebilir.
- Eğer kist döner ise tansiyon ve diğer risklerden dolayı ameliyat edilebilir.
- Acil olmayan durumlarda bebeğin ilk 3 ayının bitmesi beklenir. Bebeğin tam büyüme evresinde narkoz almasını önlemek için, ayrıca ameliyatta oluşabilecek komplikasyonlarda bebeği kaybetme riskini tetiklememek adına, ilk 3 ayın bitmesi beklenerek planlı bir ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat kararları yukarıda saydıklarımız olduğu zaman verilir.
Yumurtalık kisti nasıl oluşur ayrıntılı yazdığımız makalemizde tüm detayları anlatılmıştır. Yumurtalık kistleri zararsız kistler olup bu tür kötü vakalar çok nadir karşılaşılır.
YORUM EKLE