Göbek Fıtığı Olan Normal Doğum Yapabilir mi? - kadinvsaglik.com

Göbek Fıtığı Olan Normal Doğum Yapabilir mi?

Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur?
Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur?

Göbek fıtığı olan normal doğum yapabilir mi? Hamilelikte  göbek fıtığı neden olur? Bir çok kadında bebeğin rahim içerisinde büyümesi sonucu göbek deliğinin bulunduğu yerde yırtılma oluşur. Bu genelde karın duvarının zayıflığı ile alakalı bir durumdur. Zayıf olan bu delik bebekken göbek deliğinin tam kapanmaması sonucunda aşırı kilolu yada hamile olan kadınlarda kilonun verdiği basınç ile büyür. Genelde fındık büyüklüğünde olan bu fıtık ilerleme gösterir ise portakal büyüklüğüne bile erişebiliyor. Hamilelikte bebek büyüdükçe fark edilirler. Göbeğin şişmesi sonucu buradaki yırtıktan iç organlar ve yağ dokusu dışarı doğru çıkar. Genelde hamilelik ile birlikte oluşan ve en çok kadınlarda görülen göbek fıtığı bazı hamilelerde hamileliğin bitmesi ile birlikte kendiliğinden geçer.
Bir çok kişinin yaşadığı bu sorun çok önemsenmez. İlk başlarda çok küçüktür ve fark edilmez. Ancak fındık büyüklüğüne geldiğinde fark edilen fıtık kimi kişilerde çok daha büyür. Hamilelikte ise fıtığın büyüklüğü ve doğuma kadar olan büyüklüğü çok önemlidir.
Fıtık dediğimiz şey iç organların yırtık içerisinden taşmasıdır ve genelde kilo ve buraya uygulanan basın ile çok daha büyür. Bazı kişiler de ise fıtık boğulması denen çok tehlikeli bir durum söz konusu olur. Boğulma buradan taşan bağırsağın düğümlenmesi de denebilir. Bu aşırı ağrı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler ile kendini gösterir ve böyle bir durumda acil müdahale gerektirir. Küçük fıtıklarda bu çok rastlanan bir durum değildir ve ancak ceviz büyüklüğüne erişen fıtıklarda görülmektedir. 
Göbek Fıtığı Olan Normal Doğum Yapabilir mi?

Göbek Fıtığı Olan Normal Doğum Yapabilir mi?

Hamilelikte göbek fıtığı olan normal doğum yapabilir. Ancak burada fıtığın büyüklüğü son derece önemlidir. Fıtık eğer fındık kadar bir büyüklükte ise normal doğum yapılmasında hiç bir sakınca yoktur. Fıtık ceviz kadar yada cevizden büyük ise hastayı zorlamamak adına sezeryan ameliyatı yapılması çok daha uygun olur. Burada fıtığın büyüklüğü ve doktorun kararı çok önemlidir.
Bazı hamileliklerde oluşan fıtıklar sezeryan ameliyatı sırasında kadın doğum doktorunun içeriden bir kaç dikiş atması sonucu tamir edilir. Bu açıklık çok değil ise bir kaç dikiş ile tedavi gerçekleştirilebilir. Ancak dikilerek tedavi edilen fıtıklar ileride yenileyebilirler. Yenileyen fıtıklar ise çok daha büyük bir fıtık doğurabilir. Bu nedenden ötürü bir genel cerrahın yapacağı ameliyatla tedavi çok daha uygun bir yöntem olacaktır. Kapalı ameliyat denilen ameliyatta buraya yama yapılarak tedavi edilir. Ameliyat çok kısa sürer ve hasta ameliyat olduğu gün yada sonraki gün evine taburcu edilir. Hamilelikte ise çok büyük fıtıklarda sezeryan yapılır ve hastanın tedavisi doğum sonrasına bırakılır. Ancak acil müdahale gerektiren durumlar doktor tarafından uygun görülür ise ameliyat kararı alınır. Çok nadir oluşan bir durumdur ve hamilelikte oluşan göbek fıtıklarında çok nadir görülür. Fıtığın aşırı büyümesi hamilelikte çok karşılaşılan bir durum değildir.

Göbek fıtığı hamilelikte tehlike yaratır mı konusunu anlattığımız yazımızda hamilelikte oluşan fıtıklar hakkında çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir isimli yazımızda nelere dikkat edilmeli çok detaylı anlatılmıştır. Fıtık oluşumu ve fıtık ameliyatının çeşitleri ile nasıl yapıldığı detaylandırılmıştır.

Hiç yorum yok