Bebeklerde Göbek Fıtığına Ne İyi Gelir? - kadinvsaglik.com

Bebeklerde Göbek Fıtığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Göbek Fıtığına Ne İyi Gelir

Bebeklerde Göbek Fıtığı

Bebeklerde göbek fıtığı göbek halkasının kapanmaması sonucunda buradaki açıklıktan iç organların yani bağırsakların dışarı doğru taşması ve burada bir şişlik yaratması durumudur. Göbek deliği normalde içe doğru girinti iken göbek fıtığında göbekte deliği diye bir şey kalmaz ve dışarı doğru bir şişlik mevcuttur. Tüm göbek fıtıklarının oluşma sebebi doğuştan gelen bir zayıflıktır. Bebeklerde göbek fıtığına ne iyi gelir, ağrı yapar mı, bebeklerde göbek fıtığı neden olur, bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı yapılır mı, göbek fıtığı için ne yapmalı, bebeklerde göbek fıtığı tedavisi var mı?
Anne karnında bebek göbek kordonu ile beslenmektedir. Anne ile bebek arasında oluşan bu kordon kan akışını sağlar. Bebeğin beslenmesini sağlayan kordon doğum sırasında kesilir. Göbek düşmesi diye bilinen kordon doğumdan bir müddet sonra düşer. Düşen kordondan sonra göbek halkası yavaş yavaş zaman içerisinde küçülür ve kapanır. Bebeklerde bu halka bazen kapanmaz ve buradan yağ ve bağırsaklar dışarı çıkarak göbek fıtığını oluşturur.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur

Bebeklerde göbek fıtığı bilinenin aksine göbek halkasının kapanmaması sonucu yaşanmaktadır. Bir çok kişi bebeklerde aşırı  ağlama, ıkınma, gaz sancısı, zorlanma gibi  sebeplerden olduğunu zannetmektedir. Oysaki bebeklerde göbek fıtığı bilinenin tam aksine bu halkanın kapanamaması sonucu yaşanır. Büyüklerde yaşanmasının sebebi ise gene aynı sebeplerdendir. Büyüklerde de bu halkanın tam kapanamaması yada zayıflığından dolayı yaşanır.
Bebeğinizin göbek fıtığı olduğunu karnında bir şişlik varsa anlayabilirsiniz. Dokunduğunuzda içeri giriyor ise, ağladığında yada öksürdüğünde daha çok çıkıyor ise fıtık oluşmuş demektir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi

Bebeklerde göbek fıtığı halkanın zaman içerisinde kapanarak küçülmesi sonucu yerine girer ve kaybolur. Bu süre 2-3  yıl beklenir. Göbek fıtığı olan bir bebeğe doktorlar müdahale etmezler ve 2-3 yılın bitmesini beklerler. Bu süre sonunda fıtık bir çok bebekte kapanarak kaybolur.
Üç yıl geçtikten sonra kapanmayan göbek fıtıkları ameliyat yapılarak tedavi edilir. Genelde 3 cm den küçük olan göbek fıtıkları 3 yaşına kadar kendiliğinden geçerler.  Bebeklerde oluşan göbek fıtıklarının % 97'si kendiliğinden kapanarak geçer. Ameliyat kararı verilen, geçmeyen fıtıklar ise sadece %3 kadardır. Ancak fıtığın genişliği 3 cm den büyük ise beklenmeden ameliyat edilebilir.
 

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ağrı Yaparmı

Bir çok bebekte göbek fıtığında genelde ağrı ve acı yaşanmaz. Eğer bebeğiniz devamlı ağlıyorsa, kusma, karnında şişme, canı acıyor gibi davranıyor ise hemen en yakın hastaneye gitmelisiniz. Bu durumda bağırsağın bir parçası yukarıdaki boş alanda sıkışmış olabilir. Bağırsak sıkışmasında hemen acil olarak fıtığın boyuna bakılmadan ameliyat yapılmaktadır. Bağırsak sıkışması bebekte ağrı yapar ve bebek için son derece tehlikelidir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ameliyatı

Göbek fıtığı ameliyatı genelde bebeklerde yapılmamaktadır. Göbek halkasının kapanması için bebeğin büyümesi beklenir. 2-3 yaşları arasında göbek halkası kapanır ve göbek fıtığı kendiliğinden iyileşir. İyileşmeyen fıtıklar çok azdır ve ancak onlara ameliyat kararı verilir.
Bazen göbek halkası içerisinde bağırsak sıkışması yaşanır ve bu durumda bebek için  acil ameliyat kararı verilir ve sıkışan bağırsak buradan çıkarılarak göbek halkası kapatılır. Eğer doktorunuz böyle bir karar vermiş ise bebeğinizin sağlığı acısından bu karara uyum göstermelisiniz. Yoksa sıkışan bağırsak görevini yerine getiremeyeceği için son derece tehlikeli bir durum yaratabilir.
Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi

Bebeklerde Göbek Fıtığına Ne İyi Gelir 

Bebeklerde göbek fıtığı tedavisi sadece beklemektir. Göbek halkasının zamanla kapanmasını beklemekten başka yapılabilecek bir şey yoktur. Eskiler göbek deliğine para bağlarlardı yada şimdilerde göbek korseleri yada bantları var. Bunlarda para bağlamakla aynı işi yapmaktadır. Bu durumda fıtık içeri gider ve dışarı çıkmaz. Bunun aslında çok faydası da vardır. Buradan bağırsak dışarı çıkmaz ve bebek ağladığında daha da şişmez. Fakat bu yöntemin şöyle bir sakıncası vardır. İçeride eğer bağırsak sıkışması olur ise bunu erken fark edemeyebiliriz. Bu durumda bebeğimiz için son derece tehlikeli olur.
Bebeğinizin göbek bölgesi bitkisel yağlarla yağlanmalıdır. Ada çayı yağı yani acı elma yağı, lavanta yağı, zerdeçal yağı, zencefil yağı, kekik yağı, susam yağı gibi ağrı kesici, gaz sancılarına iyi gelen hemde antibakteriyel ve mikrop öldürücü yağlar ile ovulması göbek fıtığını geçirmese de bebeğinizi rahatlatmaya yaramaktadır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı İçin Ne Yapmalı

  • Bebeği mümkün olduğunca rahatlatmalısınız. 
  • Bebeğinizin kabız olmamasına dikkat etmelisiniz. 
  • Anne sütünü verebildiğiniz kadar uzun süre vererek bebeğin vücut direncini en üst seviyede tutmalısınız.
  • Bebeğin karın bölgesi gaz giderici ve ağrı kesici yağlar ile ovulmalı ve bebeğin gaz sancısı çekmemesine özen göstermelisiniz. Kapanma eğiliminde olan göbek halkası bebeğin çok ağlaması sonucu daha çok şişer ve bu durum kapanmanın gecikmesine neden olur.
  • Bezini göbek deliğini kapayacak şekilde bağlayabilirsiniz.
  • Bir tülbentle çok gevşek şekilde belini sarabilirsiniz. 
  • Bebeğinizi çok ağlatmamaya dikkat ederek göbek fıtığının zorlanmamasını sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok