Spiral Takıldıktan Sonra İlişki Kaç Gün Yasak - kadinvsaglik.com

Spiral Takıldıktan Sonra İlişki Kaç Gün Yasak

Spiral Takıldıktan Sonra İlişki Kaç Gün Yasak

Spiral Takıldıktan Sonra İlişkiye Ne Zaman Girilir?

Spiral takıldıktan sonra ilişki kaç gün yasak? Spiral takıldıktan sonra ilişkiye ne zaman girilebilir? Rahim içi araç olarak bilinen spiral doğum kontrol yöntemlerinin en zararsız ve en güvenilir olanlarındandır. T şeklinde bir yapıya sahip olan spiral uzun süre başka bir doğum kontrol yöntemine gerek duyulmadan kullanılmaktadır. Yeni üretilen spiraller ise hormon takviyeli oldukları için vücudun hormon ihtiyacını da karşılamaktadır. Hastanın sağlık durumu incelenir ve takılmasında bir mani görülmezse adetin 3 yada 4. günü takılmaktadır. Bu şekilde hastanın gebeliğinin de bulunmadığından emin olunur.
Normal dönemlerde de takılmasında bir mani yoktur. Yalnızca hamileliğin olmadığından emin olmak için test yapılarak takılması gereklidir.  Adet döngüsünün son günlerinde takılmasının amacı hamile olunmadığından emin olunması ve acıma hissinin daha az olmasıdır.
Spiral taktıran kadınlar genelde bunu 1-5 sene civarında kullanırlar ve kullanırken başka bir yönteme
gerek yoktur. Bazı spiraller ise 10 yıl gibi bir kullanma süresine sahiptir. Bakır telle sarılı olan bu alet rahim içinde bir bariyer oluştururken,  progesteron hormonlu olanlar hem bir bariyer sağlar bir yandan da hormon salgılayarak oluşabilecek bir gebelikte embriyonun rahim duvarına tutunmasını engellerler. Bu şekli ile iki kat koruma sağlamış olurlar. Normal bir spiral 5 yıl kadar kullanılırken, hormon içerikli olanlar yılda bir yada iki kez değiştirilerek kullanılırlar. Spiralin normallerinin koruma yüzdesi % 99 dur ve başka bir koruyucu yönteme ihtiyaç yoktur.
Spiral Takıldıktan Sonra İlişki

Spiral Nasıl Takılır

Rahim içerisine 2-3 dakikada kolayca yerleştirilen spiral takılırken T' nin üst kolları katlanarak düz bir çubuk haline getirilir. Rahim ağzından içeriye bu şekilde konan spiral içeriye yerleştirildikten sonra üzerindeki plastik kısım çekilir ve T'nin kolları açılır. T şeklinde durduğu için rahim içerisinde iyi bir koruma sağlar. Hem bu şekilde düşmesi de engellenmiş olur. Spiral takıldıktan sonra ilişki istenir ise hemen olabilir. Spiral doğum kontrol yöntemlerinin en başarılısı, yan etkisi olmayanı ve en zararsızıdır.
Spiral Takıldıktan Sonra İlişkiye Ne Zaman Girilir?

Spiral Takıldıktan Sonra İlişki Kaç Gün Yasak

Spiral takıldıktan sonra koruyuculuğuna hemen başlar. Hamile kalmayı hemen önleyecek olan yöntemde spiral takıldıktan sonra ilişki bir kaç gün yasaklanır. Bunun sebebi ise enfeksiyon olma riskini önlemek için 2-3 gün kadar beklenmesi gereklidir. Mutlaka uzman bir doktor tarafından takılması gereken bu alet takılırken de hijyen kurallarına uyulmalıdır. Spiral takıldıktan sonra ilişkiye bir kaç gün ara verilmesi sadece enfeksiyon riskinin olmasını engellemek amaçlıdır. Bunun yanında takılır takılmaz koruma sağlamaya başlayan, doktorların en çok tercih ettiği doğum kontrol yöntemidir. Çocukluktan çıkmış, gebe kalma riski olan yada olmayan, düşük yapmış, yeni doğum yapmış yada kansızlık şikayetleri olan kadınlarda hamilelikten korunmak yada  tedavi amaçlı takılabilir.

13 yorum:

  1. Ben spiral taktırdım.bir hafta oldu cok ağrım var.birde leke geliyor normal mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hande hanım çok geçmiş olsun. Evet bu durum çok normal. Bir müddet ara ara lekelenmeleriniz olabilir. Enfeksiyon kapmamak için çok dikkat edin lütfen.

      Sil
  2. Ben de geçen hafta takdirdim 8 gün oldu yarın dokuz oluyor adettimde bitti artık eşimle beraber olabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geşmiş olsun. Artık beklemeniz için bir neden kalmamış. Sorun yok bekleme süreniz çoktan bitmiş.

      Sil
  3. Merhabalar ben rahimde yara vardı doktorum yaktı ve ayni gün hormonlu siprail koydu 8 gün oldu hala pembe renkli vede bayabi akınti var bu nedendir acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Pembe renkli akıntı yakılan yaradan dolayı yaşanmaktadır. Yakılan yara üzerindeki hücreler lekelenme şeklinde atılır. Spiral yumurtanın çıkış noktası takılır ve döllenmenin olması önlenmiş olur. Yara ve spirallin bulunduğu yerler birbiri ile farklıdır. Hormonlu takılmış çok faydasını göreceğinize eminin. Bu lekelenme bir kaç gün sonra kesilir. Yaranız yakıldıktan 15 gün sonra doktora giderek kontrolünüzü yaptırın.

      Sil
  4. Ben hormonlu spiral taktırdım ilişkiye ne zaman girilmesi gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hormonlu spiral de aynen normal spiral gibidir. Takılır takılmaz korumaya başlar. İlişkiye girmek için bir kaç gün beklenmesi sadece enfeksiyon riskine karşı bir önlemdir.

      Sil
  5. Hocam merhabalar ben adet dönemi dışında spiral taktırdım sancı ve kahverengi leke geliyor bu kaç gün sürer ve normal mi bian hamilemiyim acaba düşükmü yaptım diye şüphye düştüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. spiral adet döneminin 3. yada 4. günü takılır. Adet kanamasının bittiği son 5. günü de takılabilir. Bu şekilde hastanın gebe olma riski önlenmiş olur. Spiral takıldıktan sonra lekelenme olması son derece normaldir. Adet dönemi dışında taktırdığınız için hamilelik konusunda net bir yaklaşımda bulunamıyoruz. Bizim size önerimiz bir test yaptırmanız yada spirali taktırdığınız doktorunuza giderek muayene olmanızdır. Düşük kahverengi leke ile değil adet kanaması gibi kırmızı kanla gelir. Düşük değildir merak etmeyin. Spiral takıldıktan sonra bir kaç gün lekelenme olması normaldir.

      Sil
  6. Merhaba ben 8 gün önce hormonsuz spiral taktırdım. Regl halim dün bitti ve temizlemdim. Bugün eşimle birlikte olduk, ilişki sırasında tekrar kanamam geldi.sanki Hala regl devam ediyor. Bu normal bir durum mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spiral takıldıktan sonra ilişki sonrası bu tür kanamalar normal yayılabilir. Bu devam ederse bir baktırmanızı öneririm.

      Sil
  7. Hocam merhaba, ben bugün spiral taktırdım, adetimin son günüydü kanamam bitti ve ria ya o kadar alışmışım ki bugün taktırdığımı unutrak cinsel ilişkiye girdim ama hiç bşr ağrı ya da başka bir durum söz konusu değil gayet rahatım sıkıntı olur mu

    YanıtlaSil