Rahimde Yapışıklık Varken Hamile Kalınır Mı? - kadinvsaglik.com

Rahimde Yapışıklık Varken Hamile Kalınır Mı?

Rahimde Yapışıklık Varken Hamile Kalınırmı?

Rahimde Yapışıklık Varken Hamile Kalınır mı?

Rahimde yapışıklık varken hamile kalınır mı? Rahim yapışıklığı tedavisi sonrası hamilelik olur mu gibi sorular bu hastalıkla mücadele eden kadınlar tarafından sorulur. Rahim yapışıklığı denen şey genelde kürtaj, sezeryan ameliyatı, rahim tüberkülozu, rahim duvarındaki miyom ameliyatları sonucunda oluşmaktadır. Bu ameliyatlar olurken rahim içine zarar verilir ve rahim duvarları birbirine yapışır. Sonradan oluşan bu rahatsızlığın en çok oluşması istenmeyen gebeliğe son verirken yapılan kürtaj yada ölü bebeğin anne karnından alımı sırasındaki kürtaj işlemidir.  
Rahim yapışıklığı belirtisi bu işlemler sonrasında adet kanamasının az olmasından yada hiç gelmemesinden anlaşılır. Bazı kadınlarda adet kanaması normal seyrinde olsa da çok aşırı ağrılı olmaya başlar. Rahim yapışıklığı varken hamile kalan kişilerde ise maalesef düşük yada erken doğum gerçekleşmektedir. Rahim yapışıklığı varken hamile kalınamaz yada kalınsa bile düşük riski vardır. Bu ameliyatlar sonrasında hamile kalarak bebeğini kaybeden kadınlarda yapılan inceleme sonrasında rahim yapışıklığı olduğu tespit edilir. Bir çok kadında ise bu ameliyatlar ve kürtaj neticesinde adet olamama yada çok az kanama olması ile araştırılarak tedavi edilir. Teşhisi vajinal ultrason, rahim filmi (HSG), ve histeroskopi yöntemleri ile yapılmaktadır.
Rahim Yapışıklığı Tedavisi Sonrası Hamilelik

Rahim Yapışıklığı Tedavisi Sonrası Hamilelik

Rahim yapışıklığı tedavisi sonrası hamilelik şansı çok yüksektir. Histeroskopi aynı zamanda da rahim yapışıklığını açma yöntemidir. Burada rahim içerisi su ile şişirilir ve küçük kamera ile girilir. Bu kameraların yardımı ile yapışıklık makas yada elektrik enerjisi ile kesilerek düzeltilir. Yapışıklık az ise yöntemin başarılı olma şansı çok yüksektir. Yapışıklık ne kadar fazla ise işlemin başarı oranı o derece düşüktür. Eğer yapışıklık çok fazla ise bazen başarı oranı neredeyse imkansız derecesinde zordur. Yapışıklığın fazla olduğu yöntemin başarısız olduğu kişilerde en az 3 defa bu yöntem tekrarlanır. Rahim içi yapışıklık az ise ve tedaviye yanıt veriyor ise bu işlem tamamen yapışıklıktan kurtuluncaya kadar kısa aralıklarla tekrarlanır. Rahim yapışıklığı tedavisi sonrası hamilelik şansı çok yüksektir. Burada yapışıklığın  boyutu ve tedaviye verdiği yanıt çok önemlidir. Tedavi sonrasında yapışıklıktan kurtulmak için spiral konur, içerisinde balon şişirilir ve rahim içerisine jel püskürtülerek işlem tamamlanır.
Rahim Yapışıklığı Ameliyatı Sonrası Gebelik

Rahim Yapışıklığı Ameliyatı Sonrası Gebelik

Rahim yapışıklığı ameliyatı sonrası gebelik şansı çok yüksek orandadır. Yapışıklık az ise tedavi çabuk bitirilerek gebelik için beklenir. Tedavi sonrasında genelde kadınlara hormon tedavisi de uygulanır ki adet kanaması gelmesi hormonlarla sağlanmış olur. Genelde başarılı sonuç alına bilmesi için bu yöntem birden çok tekrarlanır. Burada tüp çıkışlarının açık olması da çok önemlidir. Eğer tüp çıkışları açık ise hamilelik şansı çok daha yüksek demektir. Tüp çıkışları kapalı olan kadınlarda ise rahim boşluğu yeterli seviyede açılır ve tüp bebek tedavisi yapılır. Tüp çıkışları açık olan kadınlarda ise rahim boşluğu yeterli seviyede açılır ve gebeliğin kendiliğinden oluşması beklenir.
Rahim yapışıklığı varken hamile kalan kadınlarda ise düşük riski çok yüksektir. Bebek büyüdükçe rahim genişler ve bebeğin büyüyebilmesi için yapışık olan, genişleyemeyen rahim bebeği tutamaz ve bunun neticesinde düşükle sonlanır. Rahim yapışıklığı hamile kalmak, bebek isteyen bir kadın için son derece önemli bir konudur.

Rahim Yapışıklığı Ameliyatı Sonrası Gebelikte Yaşanan Komplikasyonlar

Rahim yapışıklığı ameliyatı olan kadınlardaki yapışıklık az ise sorunsuz bir hamilelik geçirilir. Yapışıklık yoğun olan kadınlarda ise kalınan hamileliklerde bebeğin eşinin (plasenta) anormal yerleşiminden kaynaklı bir çok sorun yaşanmaktadır. Bu sorunlardan en önemlisi plasentanın doğum kanalında bebekten önce gelmesi durumudur. Bir diğer sorun ise yapışkan plasenta adı verilen yapışkan plasentanın rahim kas tabakasına ve hatta kas tabakasını da geçip rahim dış zarına kadar gömülmesi durumudur. Plasenta doğum sırasında yerinden çıkarılamayarak rahimle birlikte alınmak zorunda kalınabilir. Burada doktorunuzun önerileri son derece önemlidir.
Doktorunuz sizin bu tedavi sonrasında hamile kalma şansınızı yada bebeği taşımada yaşayabileceğiniz sorunları en iyi bilen kişidir. Yapışıklığın boyutunu ve açılabilirliğini en iyi o bildiği için onun tedavi planlamasına uyulması son derece önemlidir. Söylediklerinin harfiyen yapılması hamileliğin sorunsuz geçmesi bakımından çok önemlidir. Zaten yapışıklık çok değilse hiç bir sorun yaşanmadan tedavi yapılır ve çok rahat bir hamilelik geçirilir. Bazen yoğun yapışıklıklar da çok kısa sürede tedavi edilmektedir. Rahim yapışıklığı varken tedavi olup hamile kalan bir çok kadın vardır. Tedavinin başarılı olma yüzdesi çok fazladır.
Rahim İçi Yapışıklık Ultrasonda Görülür mü? Rahim içi yapışıklık tedavisi çok daha ayrıntılı anlatılmıştır.

4 yorum:

  1. Bende de vardı ilk bebeğim karnında oldu.o yüzden aldılar.zorunlu kürtaj oldum.sonra rahimde yapışıklık olmus.ne kadar çok uğraştık.simdi acildik çok şükür.hamile kalmaya calisiyorum.dokkyor artikhic bir engelimizin kalmadığını söylüyor.cok mutluyuz.birdehamile kalsam çok daha mutlu olucam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayten hanım sizin adınıza çok sevindik. İnşallah hayırlı haberlerinizi de bizlerle paylaşırsınız.

      Sil
  2. Merhabalar benim 1oglunvar normal yolla kendiliginden oldu 5senedir 2cisi olmuyo yapmadigim bisey kalamdi sonunda rahim agzi yapiskanli var dediler azbise amaliuatimi oldum ama 3 ay olcak hayla bi sey yok cok uzuluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahim içi yapışıklığın boyutunu ancak doktorunuz görebilir. Uygun bir tedavi ile çocuğunuz olur inşallah. Üzülmeyin bu sorunu yaşayan bir çok hasta, normal yollarla hamile kalıyor.

      Sil