Miyom Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli - kadinvsaglik.com

Miyom Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Miyom Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Miyom ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli, öncesi nelere dikkat edilmeli, iyileşme süresi ne kadardır gibi pek çok soru sorulmaktadır. Bu sorular haklı olarak kadınların sorduğu sorulardandır. Ameliyata karar verebilmek için öncelikle miyomun ameliyat olunacak büyüklükte olması gereklidir.
Miyom rahim içerisindeki zararsız anormal yapılardır ve genelde kendiliğinden yok olurlar. Bazıları ise büyüyerek ameliyat boyutuna gelirler. Miyom kaç santim olunca alınır adlı yazımında miyom tedavisini ve kaç santim olununca alınır ayrıntılı anlatılmıştır.
Miyom ameliyatı karın içerisinden küçük delikler açılarak yapılan basit bir ameliyattır. Günümüz teknolojisinde hastanın karın bölgesinden delikler açılarak  girilir ve uzmanlar tarafından yapılır. Hastanın ameliyatı sırasında karın içi küçük kameralar ile görülür ve miyom o şekilde alınır. Kapalı olan bu ameliyatın en büyük avantajı da iyileşme süresinin kısa olmasıdır. Çok küçük dikiş izlerinin kalması da kadınlar tarafından ameliyatın tercih edilme sebeplerindendir. Ameliyat öncesinde dikkat etmeniz gereken şeylerden en önemlisi sigara içilmemeli ve kan sulandırıcı ilaç alınmamalıdır. Kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka doktorunuzla bunu paylaşmalısınız.
  • Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süresi hastaneden çıktıktan sonra bir hafta kadardır. Kapalı gerçekleşen ameliyatta hastaneden çıkış süresi 1 gün kadardır. Açık ameliyatta ise hastanede kalış süresi 2-3 gün kadar olabilir. 
  • Kapalı gerçekleşen ameliyattan sonra hasta günlük yaşamına dönse de en az bir hafta kendini korumalı ve istirahat etmelidir.  Açık ameliyat sonrasında ise bu süre biraz daha uzun olabilir. Eğer çalışıyorsanız en az 1 hafta izin alarak istirahat edebilmelidir.
    Miyom Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Miyom Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Miyom ameliyatı sonrası doktorunuz size ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı anlatacaktır. Doktorunuzun dediklerine uymalı kulaktan bilgilerle başka yöntemler uygulamamaya dikkat edilmelidir. Doktorunuz sizi ameliyat eden kişidir ve sizin için en doğru tedaviyi ancak o bilir.
  • Ameliyattan çıkınca size damar yada kalçadan ağrı kesici yapılacaktır. Doktorunuz bir haftalık süre içerisinde ağrınız olduğunda kullanmanız üzere ağrı kesici ilaç reçete edecektir. Size önerilen ölçülerin dışına çıkmadan ağrınız olduğunda ağrı kesici ilaç alabilirsiniz.
  • Ameliyat sonrasında titreme, gaz çıkaramama, bulantı gibi şikayetleriniz olduğunda mutlaka bunu doktorunuz ile paylaşmalısınız. Bir hafta içerisinde bu tür şikayetleriniz olabilir bu tür şikayetler genel anestezi aldığınız için normal sayılabilir gene de hemen doktorunuza danışmalısınız.
  • Yediklerinize çok dikkat etmeniz gereklidir. Bol su tüketmeli ve kabız olacak şeyler yememelisiniz. Özellikle ilk bir hasta sulu gıdalarla beslenmeye dikkat etmelisiniz.
  • Miyom ameliyatı sonrası dikiş izleriniz sizi rahatsız etmeyecek kadar küçük olacaktır. Bu bölgede ki morarmalar bir kaç gün içerisinde geçecektir. Hastane çıkışında morarma sizi korkutmamalıdır. 3-4 gün içerisinde morarma kendiliğinden dağılmaya başlayacaktır.
  • Ameliyat bölgesi zorlanmamalı ve oturup kalkarken dikkat edilmelidir. Yataktan kalkarken birden bire değil önce oturmalısınız ve bir müddet dinlendikten sonra yataktan kalkmalısınız. Ani hareketlerden kendinizi korumalısınız.
  • Pansuman genelde ameliyat sonrası 24-48 saat içerisinde alınır. Evde pansumanınıza dikkat edin temiz ve kuru tutun.
  • Banyo ise genelde 48 saat sonrasında yapılır. Banyo süresini ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuz size söyleyecektir.  
  • Bir hafta iş ortamından izin alın ve hareketlerinizi sınırlayın. Mümkün olduğunca istirahat edin evde çok kısa yürüyüşler yapın.
    Miyom Ameliyatı Sonrası

Miyom Ameliyatı Sonrası 24 Saat

  • Ev işleri yapmayın,
  • Sigara, içki içmeyin,
  • Mümkün ise resmi belge imzalamayın, 
  • Kendinizi yormayın, ani hareketler yapmayın, istirahat edin.


Miyom Ameliyatı Sonrası 72 Saat

  • Araba, motosiklet, bisiklet kullanmayın,
  • Ata binmeyin, spor yapmayın, ağır eşya kaldırmayın, 
  • Denize girmeyin, 
  • Pansumanınıza dikkat edin, 
Hareketler
Hareketler sınırlı seviyede dikkat edilerek yapılmalıdır. Oturmanıza, kalkmanıza ve yatmanıza dikkat edilmelidir. Yatarken sırt üstü yatarak uyumaya özen göstermelisiniz.
Kıyafet Tercihi
Kesinlikle karın bölgesini sıkacak kıyafetler giyilmemelidir. Kıyafet tercihiniz bol giysiler ve eşofman olmalıdır. Lastikli ve kemerli giysilerden uzak kalınmalıdır. Pantolon giyilmemeli mümkün ise bol etekler tercih edilmelidir.
Araba Kullanmak
Bir hafta araba kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Yaralarınızın geçmesini beklemeli ve ancak iyileşme süresi geçtikten sonra araç kullanmalısınız. 
Miyom Ameliyatı Sonrası İşe Başlama Süresi
En az bir hafta izin alınmalıdır. Masa başı işlerde çalışan kadınların en az bir hafta istirahat etmeleri gereklidir. Orta derece zor olan işlerde çalışan kişiler ise 2 hafta kadar dinlenmelidirler. Ağır işler yapan kadınların ise işe başlamak için en az 3-4 hafta yani bir ay gibi bir iyileşme süresine ihtiyaçları vardır.
Namaz Kılmak
Namaz kılan kadınların ise iyileşme süresince namazlarını oturarak kılmaları gereklidir. Adet kanaması ameliyat sonrasında belirli bir dönem olacağından bu dönemde zaten dinleneceklerdir. Namaz kılarken özellikle secde de karın bölgesine basınç uygulandığı için bu yaranızın acımasına neden olacaktır. Bu sebeple kanamanız bittiğinde, namaza başladığınızda mutlaka kendinizi iyi hissedene kadar oturarak namaz kılınmaya dikkat edin.
Miyom Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Miyom Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Miyom ameliyatı sonrası yapılması gerekenlerden  en önemli şey de ayaklarınızı sıcak tutmaktır. Ameliyat sonrası üşütmemeye, ayaklarınızı sıcak tutmaya dikkat edin. Rüzgar almayın, belinizi, karnınızı sıcak tutun, özellikle ayaklarınıza gece bile çorap giyin saç sancınız olmamasına dikkat edin.
  • Yediklerinize dikkat edin ve bol su için. Sulu gıdalarla beslenin ve kabız olmamaya, ıkınmamaya dikkat edin. Kayısı benzeri meyveler, hoşaf ve meyve suları içilmeye özen gösterin. Gaz yapacak  kuru fasulye, mercimek gibi yiyeceklerden uzak kalın.
  • İç çamaşırı seçimlerinize çok dikkat etmelisiniz. Bol, yüksek bel külotlar alın ve yaranızın üzerine gelecek şekilde iç çamaşırı giymemeye özen gösterin. 
  • Ameliyat sonrası narkozun etkisi geçtikten sonra hastanede yürümeye özen gösterin. Yürüyüş yapmazsanız gaz sancınız olacağından çok ağrınız olacaktır. Mümkün olduğunca yürüyerek buna engel olun. Evde de bir haftalık iyileşme süresince yavaş yavaş yürüyüşler yapmalısınız.
  • Ev işleri yapmamaya özellikle eğilip, doğrulmamaya, karın bölgenizi zorlamamaya özen göstermelisiniz.
  • Miyom ameliyatı sonrası yapılması gerekenlerden en önemlisi kontrole gitmektir. Kontrolünüzü ihmal etmeyin ve doktorunuza mutlaka görünün. Dikişler kendiliğinden kaybolan dikişler olduğundan alınmaya gerek yoktur. Pansumanınızı kuru ve temiz tutun. Eğer bir akıntı benzeri kanama olur ise doktorunuza mutlaka danışın.
  • Doktorunuz sizin iyileşme sürenizi yaptığı ameliyata göre çok daha iyi belirler. Eş ile ilişkiye girmek için doktorunuzun onayını almanız gereklidir. 

Hiç yorum yok