Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli - kadinvsaglik.com

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

kasık fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde bulunan karın duvarının zayıflaması sorucu yırtılması ve iç organların dışarı doğru taşmasına durumudur. Bu durum yoğun ağrılı olabileceği gibi hastanın günlük aktivitelerini yerine getirememesi gibi bir çok sonuçta doğurabilmektedir. Maalesef bir çok kasık fıtığının en önemli tedavisi ameliyat olup yırtığın dikilmesidir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yapılması gerekenler  öncelikle doktorunuz tarafından size söylenecektir. Sizin ameliyatınızı en iyi o bilir ve size uygun tedaviyi en iyi o söyleyebilir. Kulaktan duyma eşinizin, dostunuzun söylediklerine aldırış etmemelisiniz. Bu sizi yanlış yönlendirerek farklı sonuçlar doğmasına neden olabilir.Genelde kasık fıtığı ameliyatları lokal anestezi ile yapılan ameliyatlardır. Lokal anestezi ile olan bir ameliyat sonrasında hastanede kalış süresi 2-3 saat kadardır. Bu süre sonrasında hastada eğer başka bir komplikasyon gelişmemiş ise eve taburcu edilir. Yaşı ilerlemiş yada başka bir sorunu olan hastalar biraz daha fazla gözetim altında tutulabilirler. Genel anestezi ile ameliyat olmuş bir hastanın hastaneden çıkış süresi ise 5-6 saat kadardır. Ağrılarınız ilk 6 saatlik sürede çok daha fazla olabilir. Genel anestezi sonrasında ağızdan su almak mümkün olduğu zaman doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicileri ağrınız olduğunda alabilirsiniz. Ameliyat sonrasında zaten damardan yada kalçadan ağrı kesiciler enjekte edilecektir.
  • Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi ilk 1 hafta iş ortamından uzak kalınmalıdır. İstirahat yaparak dinlenilmelidir
  • İki hasta kadar kasık bölgesini zorlayıcı hareketler, eş ile ilişkiye girmek, araba kullanmaktan uzak kalınmalıdır.
  • Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi  genelde ilk bir aydır. Bir ay boyunca 5 kilodan fazla ağır kaldırmamaya, ağır fiziki hareketler yapmamaya, ağır sporlardan kaçınmaya, kabız olmamaya dikkat edilmelidir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrasında ilk 24 Saat

  • Mutfak işi yapmayın,
  • Sigara içmeyiniz,
  • Alkol almayınız,
  • Elektrikli alet (elektrik süpürgesi gibi) kullanmayınız,
  • Mümkün ise resmi belge imzalamayınız 

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası İlk 72 Saat

  • Araba, motosiklet, bisiklet kullanmayınız,
  • Denize girmeyiniz,
  • Ata binmeyiniz,
  • Ağır eşya, ağır yük kesinlikle kaldırmayınız.
    Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

  • Hastane çıkışında ertesi gün pansumanınızı çıkarmanızda bir sakınca yoktur. İlk 24-48 saatleri arasında pansuman kuru tutulmalıdır.
  • Normal nasıl besleniyorsanız beslenme düzeninize geri dönebilirsiniz. Yalnız kabız olmamaya özellikle ilk hafta çok dikkat edilmelidir. Bu sebeple sulu gıdalar ile beslenmeniz ve bol bol su içmeniz önerilir.
  • Eve çıktıktan 24-48 saat sonra duş almanızda bir sakınca yoktur. Fakat doktorunuz size ne kadar sonra banyo yapabilirsin dediyse ona uymalısınız. Banyo sonrasında tekrar pansumanınızı yaparak yarayı kapayabilirsiniz.
  • Ağrı kesici hap alarak ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği dozu aşmamak kaydı ile ağrı kesici alabilirsiniz.
  • Oturup kalkarken çok dikkat etmeli özellikle ilk hafta hareketlerinizi sınırlamalısınız. İlk bir hasta iş ortamından izin alınmalıdır.
  • Hastane çıkışında özellikle ilk gece yanınızda bir yakınınızın olmasına dikkat edilmelidir.
  • Eve geçtiğinizde oturup kalkarken özellikle yataktan kalkarken ağrınız olabilir. Ağrınız olsa da evde kısa yürüyüşler yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Kendinizi kötü hissederseniz yada anormal bir durum fark ederseniz hemen doktorunuza danışmalısınız.
  • Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında  yaranızda hafif sertlik, hassasiyet ve yara çevresinde sınırlı morluklar veya şişkinlikler olması normaldir. 

Hareketler
Ameliyat sonrasında özellikle ilk hasta aktivitelerinize dikkat edin. Oturmanıza, kalkmanıza, yatarken sırt üstü yatmaya dikkat edin. İlk ay ise hareketleriniz daha normale dönecektir. Fakat kendinizi zorlayacak hareketler yapmayın ve ağrınızın olduğunu hissettiğinizde hemen istirahat edilmelidir.
Araba Kullanmak
Ameliyat sonrasında ilk bir hafta araba kullanmayınız. Araç kullanma süresi 1hafta sonrasında izin verilmektedir. Bu süre binek araçlar için geçerlidir. Eğer ağır vasıta araç kullanıyorsanız bu süre biraz daha uzun olacaktır.
Kıyafetlere Dikkat
Özellikle kasık fıtığı ameliyatı sonrası kasık bölgenizi sıkan şeyler giyilmemelidir. Lastikli, kemerli giysilerden uzak kalınmalıdır. Rahat bir kıyafet, bol bir eşofman giyilmesi çok daha uygundur.
İşe Başlama Süresi
İlk haftayı dinlenerek geçirmek çok daha uygundur. 1-2 hafta sonrasında masa başı işlerde çalışanlar işlerine dönebilirler. Orta dereceli hafif işler ise 2-3 haftalık bir iyileşme sürüsü sonrasında başlanmalıdır. Ağır işlere ise bir ay sonrasında başlanmasında fayda vardır.
Namaz Kılmak
Namaz kılarken özellikle secde ederken kasık bölgesine basınç uygulanmaktadır. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi biteme kadar oturarak namaz kılmakta çok daha fayda vardır. Hasta kendini denemeli ve ancak hazır hissettiğinde normal şekli ile namazını kılmalıdır. Ağrısı olduğunu hissettiğinde oturarak namaz kılmaya devam edebilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi ile olmuş ise baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, baygınlık hissi hafif olması durumları normal sayılır. Anestezi sonrası bu durumlar yaşanabilir. Aşırı bir baygınlık baş ağrısı, baş dönmesi durumunda hemen doktorunuzu aramanız gereklidir. Kendinizi kötü hissettiğiniz durumlarda bir yakınınız sizi hemen hastaneye götürmelidir.
  • Anestezi verilirken nefes borunuza bir hortum sokulduğu için boğaz ağrınız olabilir. Bu 3 gün içerisinde geçeceğinden sulu gıdalar yemeye dikkat etmeniz gereklidir.
  • Ameliyat sonrası ilk 24-48 saatleri arasında alkol almamanız gereklidir.
  • Kasık fıtığı ameliyatı  sonrası genelde 2 gün sonra ilk kontrol yapılacaktır. Kontrolünüzü ihmal etmemeniz gereklidir. Kontrol için istediğiniz zaman doktorunuzdan randevu talep edebilirsiniz. Unutmamanız gereken şey hasta takip planında, ameliyat edilen hastalar 1., 6. ve 12. aylarda görülerek düzenli şekilde kontrollerinin yapılması gereklidir.
  • İlk 48 saat bol su, ilk hafta sulu gıdalar alınmalı ve özellikle ilk ayda kabız olmamaya özen gösterilmelidir.
  • Ameliyat sonrası öksürmek, hapşurmak sakıncalı olduğundan hastanın kendini mümkün olduğunca hastalıklardan koruması gereklidir.
  • Ameliyat bölgesinde hafif şişlik, morarma, ağrı olması normal sayılır. Yaranız da pansuman sırasında fark ettiğiniz bir akıntı var ise sargı bezine batikon dökün ve hafif bir şekilde yaraya bastırın. Bu akıntının geçmesini sağlayacaktır. Eğer yaranız da enfeksiyon fark ederseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyon genelde ameliyattan sonra 3 gün sonra ortaya çıkabilir. Doktorunuz size en uygun tedavi şeklini belirleyecektir.
  • Ameliyat dikişleri genelde gizli dikiş tekniği ile yapılmaktadır. Böyle bir durumda dikiş aldırmaya gerek yoktur. Eğer açık dikiş yapılmış ise ameliyat sonrası 1 hafta geçtikten sonra alınmalıdır. Bazı gizli dikişlerin ipleri ameliyat sonrası kesi dışında kalabilir. Bu ip ameliyattan bir hafta sonra kesilebilir.
  • Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yapılması gerekenlerden en önemlisi yara pansumanıdır. Pansuman 24-48 saat içerisinde yenilenir ve eğer yarada bir sorun yok ise alınarak yara açık bırakılabilir. 
  • Fıtık iyileştikten bir ay sonra hafif karın egzersizlerine başlanabilir. İyileşme sürecinde evde hafif yürüyüşler yapmak ağrıların geçmesine de çok faydalı olacaktır.

3 yorum:

  1. Bankasın fıtığı ameliyatı oldum.hala ağrım devam ediyor.bir türlü gecmiyornapmam lazim acaba şişlik kızarıklık yok sadece ağrım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasık fıtığında ağrı sıkışma sonucu olur. Ameliyat sonrası ağrı ilk hafta olması normaldir. Bunun dışında ağrınız başka bir sebepli de olabilir. Mutlaka ameliyatınızı yapan doktorunuza giderek kontrol olunuz. Başka sebepten dolayı olma ihtimali de olabilir. Sol kasık ağrısı makalemizi okursanız kasık ağrısı sebeplerini çopk daha iyi anlayabilirsiniz.

      Sil
  2. Sayin doktor kasik fıtığı ameliyst yarasın da sisme olmustu acil serviste dikisin bir tanesini keserek icindeki hematom olan sıvıyı aldılar ondsn sonra kanama durmadi hergun pansuman ysptiriyorum biber avisi gibi bir aci var pansumanci icine pensi sokuyor pens yariya kadar giriyor icindeen kan pihtisi cekiyor tabiki iceridi taam temizlenmedigi için agri ve sızı devam ediyor trkrar pansumsn yapiyorlar birdahaki pandumana kadar konulan gazli bezler kanla doluyor ameliyati yapan doktorun umurunda degil kanayan yarayı aspire etmek,cerrahi direnaj ile bosaltmak ,yada lavaj yapmak istemeden beni taburcu eettti acil taavsiyenizi ve izlemem geteken yolu bildirmenizi arz ve rica ederim

    YanıtlaSil