Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Bebeğe Zarar Verir Mi? - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Bebeğe Zarar Verirmi
Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğü Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte düşük tansiyonun zararları yüksek tansiyon kadar olmasa da çok fazladır. Tansiyon seviyesi bir gebe için çok önemlidir. Hamilelerin tansiyon seviyesini normal düzeyin altına düşürmemeye özen göstermesi ve beslenmesine önem vermesi gereklidir. Hamilelikte tansiyon düşüklüğü bebeğe zarar verir mi diye soran anne adaylarına cevabımız maalesef evet bebeğe zarar vermektedir. Bu sebeple hamilelerin kendilerine çok iyi bakmaları ve tansiyon seviyesini çok iyi kontrol etmeleri gereklidir.
Tansiyon seviyesi normalde 12-8 oranında olmalıdır. Bu seviyenin altındaki tansiyona düşük tansiyon denir iken bu seviyenin üzerinde olana da yüksek tansiyon denir. Fakat hamilelikte 9-6 seviyesi sınırdır ve altına inen tansiyona hamilelikte düşük tansiyon denmektedir. Gebelikte düşük tansiyon ilk aylarda çok normaldir. Genelde tansiyon düşüklüğü gebelikteki hormonların değişmesi nedenlidir. Gebelik belirtisi diye bildiğimiz baş dönmesi, mide bulantısı, ani baygınlık halleri hormonların değişmesinden dolayı gerçekleşen tansiyon düşüklüğünün sebebidir. Hamilelikte düşük tansiyonun zararları yüksek tansiyonun verdiği zararlar kadar olmasa da çok fazladır. Bir gebenin kendine çok iyi bakması ve tansiyon değerini kontrol etmesi bu konuda çok önemlidir. Hamilelik ilerledikçe bebeği besleyebilmek için gebenin kan seviyesi yükseldiği için kan basıncı artar buda tansiyon düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden kan yapıcı gıdalar ile beslenmek hem kan seviyenizin artmasına, hem tansiyonunuzun dengelenmesine hemde bebeği iyi besleyebilmenize çok faydalı olur. Hamilelikte düşük tansiyonun zararları nelerdir, hamilelikte tansiyon düşüklüğü bebeğe zarar verirmi?
Hamilelikte Düşük Tansiyonun Zararları

Hamilelikte Düşük Tansiyonun Zararları

Hamilelikte tansiyon düşüklüğü kontrol altında tutulması gereken çok önemli bir konudur. Yüksek tansiyon kadar zararlı olmasa da düşük tansiyon da anne ve bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Önemsenmesi gereken düşük tansiyon bazı durumlarda bebek düşüklerine bile sebep olmaktadır. Genelde ilk aylarda oluşan tansiyon düşüklüğü gebeliğin son aylarında da oluşmaktadır. Hamileler mutlaka doktor kontrolünde olmalı ve tansiyon düşüklüğünün neden kaynaklı olduğunu bilmelidirler. Doktorunuz bu konuda size bazı testler ve tetkikler yapacaktır. Bu testlerin sonucunda neden kaynaklı olduğu bilinir ve önlem alınmış olur.
Anne adaylarında genelde kan seviyesi istenildiği oranda olmamaktadır. Anne adaylarının yediklerine dikkat ederek bebeği besleyecek yeterli kan seviyesine erişmiş olmaları gerekir. Kan seviyesindeki düşüklük hem tansiyon düşüklüğüne hemde bebeğin yeterli beslenememesine neden olur. Yeterli beslenemeyen bebeklerde gelişim geriliği yaşanmaktadır. Gebelerin beslenme hataları yüzünden yaşanan bu durum ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Tansiyon seviyesi kontrol altında tutularak bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır. Uzmanınız size bir beslenme listesi verecek ve uymanızı tavsiye edecektir.
Gebeliğin son aylarında ise bazı gebelerimizde kanamalar meydana gelmektedir. Kan seviyesi düşen gebede tansiyon düşüklüğü yaşanır ve bu da bebeğin erken doğumuna yada düşmesine neden olur. Bu ciddi durum bazen anne adaylarının zehirlenmesi ile de sonuçlanabilir.
Susuz kalmak da tansiyon düşüklüğüne neden olan başka bir faktördür. Susuz kalan annenin tansiyonu düşer, kan akışı yavaşlar ve bebek yeterince beslenemez. Rahim içerisindeki kan damarları bundan çok kötü etkilenir. Aynı zamanda susuz kalan bebek te bu durumdan çok kötü etkilenir. Gebenin mutlaka gün içerisinde 8-10 bardak su içmesi bu konuda hayati önem taşımaktadır. Tansiyon düşürecek yiyeceklerden uzak kalınmalıdır. Tansiyon düşüklüğü yaşandığı an uzanıp dinlenilmeli ve tansiyona iyi gelecek, yükseltecek veya dengede tutacak gıdalar alınmalıdır.
Hamilelikte tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir anlatılan makalemizi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Tansiyon düşüklüğü yaşandığı an neler yapılmalı ve neler yenmeli ayrıntıları ile anlattık. Hamilelikte tansiyon düşüklüğü bebeğe zarar verir mi sorusunun yanıtı bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bu sebeple de mutlaka tansiyon düşüklüğü yaşayan annelerin bunun bebeğine zarar vereceğini bilmesi ve tansiyonunu kontrol altında tutması gerektiğidir.
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü Nedenleri

Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri

Hamilelikte tansiyon düşüklüğünü çok daha iyi saplayabilmeniz için belirtilerinden bahsedelim. Belirtileri analiz eder ve bu belirtiler doğrultusunda tansiyonunuzu ara ara ölçtürmeniz çok faydalı olacaktır.
Baş dönmesi ve gözlerde kararma tansiyon düşüklüğünün en önemli belirtileri arasındadır.
Kan basıncındaki değişikliğin en önemli belirtisi sersemlik ve algılamada güçlük çekmenizdir.
Gebelikte baş ağrısı  tansiyon düşüklüğünde sık rastlanmaktadır. Baş ağrısı yada baş dönmesi çeken gebeler mutlaka tansiyon seviyelerini sık ölçtürmelidirler.
Uyku hali, sersemlik yada yorgunluk hissi tansiyon düşüklüğünü göstermektedir.
Hamileliğin ilk belirtilerinden olan bayılma tansiyon düşmesinden dolayı yaşanmaktadır. Mutlaka sık bayılan kişiler bunu doktoru ile konuşmalı ve düzenli tansiyonunu kontrol altında tutmalıdır. Yüksek tansiyon da baş ağrısı belirtisi göstermekte olup birbiri ile karıştırılmaması için sık ölçümler yapılmalıdır. Mutlaka doktorunuz ile düzenli irtibat halinde olmanız gereken bu durum ciddi ve önemlidir.

Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü Nedenleri

  • Gebeliğin ilk aylarında ve son aylarında çok rastlanan tansiyon düşüklüğü hormonlardan dolayı yaşanabilir.
  • Sıcak havalar damarları genişletir ve buda tansiyon düşüklüğüne neden olur.
  • Gebenin susuz kalması tansiyonu düşürür.
  • Kansız kalan gebelerde tansiyon düşmesi mutlaka yaşanır.
  • Gebeliğin son aylarına doğru sol tarafa doğru yatmak tansiyonu düşürür. Kalbin kan pompalamasındaki basıncı sol tarafa doğru yatmak etkiler ve bebeğin ağırlığı kalp üzerine doğru geldiğinden tansiyon düşüklüğü yaşanır. Yatarken sağ tarafa doğru yatmak son aylarda çok önemlidir.
  • Uzun süre ayakta kalarak yorulmak tansiyonu düşürür. Gebelerin uzun süre ayakta kaldıklarında mutlaka uzanıp dinlenmeleri gereklidir.
  • Uykusunu alamayan gebelerde tansiyon düşüklüğü yaşanır.
  • Stres ve sıkıntı çeken gebelerde tansiyon düşüklüğü çok yaşanmaktadır. Bu gibi sizi üzen durumlardan mutlaka uzak kalınmalıdır. Gerilmek bebeğin sağlığı açısından da iyi değildir.
  • Kalabalık ve havasız olan ortamlarda oksijensizlikten ani tansiyon düşüklüğü yaşanabilmektedir. Bu gibi bir durumda hemen dışarı çıkılmalı ve bol oksijen alabileceğiniz bir yerde oturmalısınız.
  • Beslenme bir gebe için çok önemlidir. Zayıf kalanlarda hamilelikte tansiyon düşüklüğü çok rastlanmaktadır. Bir gebe sağlığına, beslenmesine dikkat ederek bol sebze ve meyve tüketmelidir. Hamur işi, şeker ve tuzdan uzak kalmalıdır. Ani tansiyon düşüklüklerinde tuzlu ayran içerek tansiyonunu düzeltmeye çalışmalı fakat normal dönemlerde tuz vücudunda su tutacağı için tuzdan uzak kalmalıdır.
  • Kan yapıcı şeyler mutlaka yemelidir. Çünkü kansızlık en öneli tansiyon düşüklüğü nedenidir.

Hiç yorum yok