Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci - kadinvsaglik.com

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler? Göbek fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadardır soruları gibi hep çok soru ameliyat olacak ve olmuş kişiler tarafından sık sorulur. Basit bir ameliyat gibi gözüken bu ameliyat sonrası hasta aslında kendine özellikle dikkat etmelidir. Her şey yapılabilir denilse de yapılmaması gereken şeyler vardır. Hasta ne kadar dikkat ederse iyileşme sürecini çabuklaştırır ve fıtığın yenilemesini engellemiş olur. Özellikle ameliyat olmakla bitmeyen bu durum hastanın kendine ne derece iyi baktığı ile alakalıdır.
Göbek fıtığı ameliyatı kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Genelde kapalı ameliyat tercih edilen fıtık ameliyatlarında yama konarak yada açıklık dikilerek tedavi edilir. Açıklığın dikilme işlemi sonrası yenileme olasılığı çok fazladır. Yama konarak yapılan ameliyatta ise yeniden yenileme olasılığı çok azdır. Hasta öncelikle ameliyat öncesinde sigara içmemeli, alkollü içecek kullanmamalı ve kan sulandırıcı ilaçlar almamalıdır. Bu ameliyat olmadan dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Ameliyatta genelde yama konularak tedavi edilen göbek fıtığı bölgesine bu yama ya dikilir yada vida ile tutturulur. Ameliyat sonrasında her hastaya bir ameliyat raporu verilir. Burada ameliyatın nasıl yapıldığı, yamanın nereye konulduğu ayrıntılı yazılmaktadır. Yamanın markası ve eğer konmuş ise vidanın markası, barkodu, üretici firması yazılıdır. Bu yama ve vida ömür boyu vücudunuzda kalacağı için bu ameliyat raporunu almanız çok önemlidir.  Göbek fıtığı nedir, tedavi nasıl yapılır ile ilgili tüm sorularınızın yanıtını göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir ayrıntılı yazdığımız makalemizde bulabilirsiniz.
Hastaneden çıkarken mutlaka doktorunuzun cep telefonunu alın. Acil aramanız gereken bir durumda hemen ulaşabilmek için bu son derece önemlidir.
Ameliyat kısa sürdüğü için ameliyat sonrası hasta kapalı ameliyatlarda genelde bir gün içerisinde  taburcu edilir. Açık ameliyatta ise bir gece kadar hastanede kalabilir. Burada hastanın yaşı, başka hastalıkları yani gözetim altında tutulması gereken bir durumunun olup olmadığına bakılarak doktoru tarafından belirlenir.
göbek fıtığı ameliyatı sonrası

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

  • Göbek fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastaneden çıktıktan sonra bir hafta kadardır. Hastanın kendine bu dönemde dikkat etmesi gereklidir.
  • Göbek fıtığı ameliyatını kapalı olmuş olan biri eğer masa başı bir iş yapıyor ise 3-5 gün sonra masa başı işine dönebilir. Bizim tavsiyemiz masa başı yapan birinin de bir hafta işe başlamamasıdır. Açık ameliyat olan kişiler ise masa başı işe dönebilmek için 7-10 gün beklemelidirler.
  • Orta ağırlıkta ayakta iş yapan kişilerin ise işlerinden en az 2 hafta izin almaları ve işe başlamamaları gereklidir. Bu dönemde kendilerine dikkat ederek iyileşme süresini hızlandırabilirler.
  • Ağır iş yapan kişilerin ise işlerine geri dönmek için 3 ile 4 hafta beklemeleri gerekir. Ağır işlerde karın kasları zorlanacağı için mümkün olan süre içinde  iyileşmesi beklenmelidir. 
  • Spor aktivitelerine başlamak için ise en az bir ay beklenmelidir. Hafif sporlar yapılmalı ve hastanın karın bölgesini yormaması gerekir. Hafif yürüyüşler ve yüzme bir ay sonra yapılabilecek sporlar arasındadır. Bunun yanında ağır sporlar için 5-6 ay beklenmesi en sağlıklı yol olacaktır.
Hastane çıkışı doktorunuz size ağrı kesici ve antibiyotik ilaç içerikli bir reçete verecektir. Antibiyotiğinizi içerken düzenli almaya ve ağrınız olduğunda doktorunuzun önerdiği dozu aşmamak kaydı ile ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz. Ameliyat öncesi düzenli kullandığınız bir ilaç var ise mutlaka doktorunuza danışın ve onun izni ile için. Özellikle kan sulandırıcılar, aspirin gibi ilaçlar mutlaka doktorun onayı ile başlanmalıdır.
Eve geçtikten bir gün sonra doktorunuz sizi pansumanınızı almak için geri çağıracaktır. Bu dönemde pansumanı kuru ve temiz tutmalısınız. Dikişler kendiliğinden eriyen dikiş olduğu için dikiş aldırmaya gitmeye gerek yoktur. Hastane çıkışında ameliyat yerinde bir morarma ve şişme son derece normaldir. 2-3 gün sonrasında geçmez ve akıntı, kanama, şişme, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetleriniz olur ise mutlaka doktorunuza baş vurun.
İyileşme sürecinde doktorunuz onay verdiğinde banyo yapabilirsiniz. Genelde ilk pansuman sonrası onay verilir. Onun onayı olmadan yaranıza su değdirmeyin.
İyileşme süreci sırasında kendinize dikkat edin, ağır kaldırmayın, kucağınıza çocuk almayın, sırt üstü yatın, bol kıyafetler giyin. Özellikle yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ederek hazımsızlık, gaz gibi sağlık sorunları yaşamayın. Gazlı yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durun.
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri ayrıntılı yazdığımız makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Neleri yapıp yapamayacağınızı ve hangi konulara dikkat etmeniz gerektiği ayrıntıları ile verilmiştir. 

Hiç yorum yok