Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler - kadinvsaglik.com

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli doktorunuz tarafında size anlatılacaktır. Basit bir ameliyat gibi gözüken göbek fıtığı ameliyatı sonrası hasta kendini çok iyi kollamalıdır. Ameliyatla yırtık olan bölge dikilir yada yama konarak yırtık onarılır. Bu bölge mümkün olduğunca korunmalı ve yamanın kaynaması sağlanmalıdır. Ameliyat açık yada kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır. Açık ameliyatta genelde açılan bölge dikilir. Dikilerek onarılan bölge dikkat edilmediğinde yeniden ve çok daha büyük bir şekilde açılır ve göbek fıtığı eskisinden de büyük bir şekilde çıkar. Yama konarak yapılan ameliyatlarda ise fıtığın yenileme olasılığı çok daha azdır. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Ameliyat açık ise bir gece kadar hasta hastanede yatabilir. Kapalı yapılan ameliyatlarda ise hasta aynı gün eve taburcu edilmektedir. Bu hastanın yaşı ve başka hastalığı olup olmadığıyla değişebilen bir süredir. Bazı hastalar gözlem altında tutulmak zorunda olduğundan bu süreyi ancak doktorunuz sizin durumunuza göre belirler.
Göbek fıtığı ağrısına ne iyi gelir, göbek fıtığı nasıl oluşur ve göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır ayrıntılı yazdığımız makalemizi okuyarak bu konu ile çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Ameliyatta yırtık yama ile onarılır. Bu yama bazen dikiş bazen de özel bir vida ile tutturulmaktadır. Bu yama ve vida ömür boyu hastanın vücudunda kalacağı için çok önemlidir. Hasta taburcu olurken hastaya bir ameliyat raporu verilir. Bu raporda ameliyatla ilgili özel ve önemli bilgiler vardır.  Bu rapora kullanılan yamanın ve eğer kullanıldı ise vidanın etiketi yapıştırılmıştır. Bu etikette kullanılan malzemenin üreticisi, barkodu, son kullanma tarihi gibi özel bilgiler vardır. Bu raporda ayrıca yamanın hangi katmana yerleştirildiği ve ne şekilde yerine tutturulduğu ayrıntılı anlatılmaktadır. Ameliyat sonrası bir nüshası hastaya verilir ve eğer verilmemiş ise mutlaka doktorunuzdan size verilmesini isteyin.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiğini doktorunuz size ayrıntılı anlatacaktır. Doktorunuzun önerilerine mutlaka dikkat etmelisiniz.  Doktorunuz sizin ameliyatınızı gerçekleştiren kişidir ve sizin için en uygun tedaviyi o belirler. Kulaktan duyma, başkalarının önerilerini dikkate alarak yanlış davranışlardan kaçınmalısınız.
  • Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ağrınızın olmaması için hastanede damar yolu yada kalçadan ağrı kesici iğne yapılacaktır. Hastane çıkışı ağrılarınız için size doktorunuz bir reçete yazacaktır. Ağrınız olduğunda doktorunuzun reçete ettiği ölçüyü geçmemek kaydı ile ağrı kesici alabilirsiniz. Size yazılan antibiyotiğin vaktini geçirmeden alın.
  • Hastaneden çıkarken sizin ameliyatınızı yapan hekimin cep telefonunu yaşanabilecek aksi bir durum karşısında aramak için almayı unutmayın.
  • Ameliyat sonrası ateş, titreme, bulantı, baş dönmesi gibi şikayetleriniz olursa mutlaka doktorunuza durumunuzu bildirmelisiniz. Anestezi alan kişilerde bu tür şikayetler normal sayılsa da haber vermeniz çok daha sağlıklı olur.
  • Ameliyat sonrası normal yeme içme düzeninize geri dönebilirsiniz. Fakat bol su içmeli ve sulu gıda almaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında kabız olmamaya dikkat etmelisiniz. Kabızlık şikayetleri olan kişiler ıkınma sonucu ameliyat yerlerini zorlayabilirler.
  • Hasta yediklerine içtiklerine dikkat etmeli ve gaz sancısı, hazımsızlık şikayetleri ile karın duvarını gerdirmemelidir. Şişkinlik yapacak her şeyden uzak kalmalıdır.
  • Göbek fıtığı kapalı bir şekilde gerçekleşmiş ise dikiş yerleri küçük olacaktır. Hastane çıkışında dikiş yerlerindeki morarma sizi korkutmamalı bir kaç gün içerisinde geçecektir.
  • Hastane çıkışında oturup kalkarken hasta kendine dikkat etmelidir. Özellikle yatarken sırt üstü yatmalı ve ayağa kalkarken birden kalkmamalıdır. Yatakta önce oturmalı sonrasında dinlendikten sonra kalkmalıdır. Ani hareketlerden kendinizi mümkün olduğunca korumalısınız. Buradaki yama iyice iyileşip kaynayana kadar hasta tüm hareketlerine özen göstermelidir.
  • Ameliyat sonrasında yapılan pansuman genelde 24-48 saatleri içerisinde alınır. Evde pansumanı temiz ve kuru tutmaya özen göstermelisiniz. Hasta genelde taburcu olduktan bir gün sonra pansumanının alınması için hastaneye çağrılır. Burada yaraya bakılır ve pansuman alınır.
  • Ameliyat sonrası banyo ise genelde 48 saat sonra yapılsa da doktorunuzun izni olmadan banyo yapmamalısınız.
  • Ameliyat sonrası düzenli kullanılan ilaçlar, kan sulandırıcı ilaç yada aspirin gibi ilaçlara başlamak için doktorunuzun onayını mutlak alın ve o ne zaman başlayabilirsin derse o zaman başlayın.
  • Bir hafta kadar iş yerinden izin alın ve tüm hareketlerinize özen göstererek kendinizi koruyun.


Ameliyat Sonrası İlk 24 Saat

  • Hiç bir resmi belge imzalamayın
  • Sigara, içki kesinlikle içmeyin,
  • Evde iş yapmayın, yatarak dinlenin
  • Pansumanınızı kuru ve temiz tutmaya dikkat edin.


Ameliyat Sonrası İlk 72 Saat

  • Araba, motosiklet, bisiklet kullanmayın,
  • Denize girmeyin,
  • Spor yapmayın, ağır eşya kaldırmayın,
  • Kendinizi yormayın, ağır iş yapmayın ve kesinlikle istirahat edin,
Hareketler
Hareketleri mümkün olduğunca sınırlamaya çalışmalısınız. Oturmanıza, kalkmanıza, özellikle yatarken ameliyat bölgenizi çok iyi korumalısınız. Sırt üstü yatarak ameliyat yerinize dikkat edin.
Kıyafet Tercihi
Göbek fıtığı ameliyatı sonrası mümkün olduğunca bol kıyafetler giyilmeli ve göbek hiç bir şekilde sıkılmamalıdır. Kemer takılmamalı, lastikli kıyafetlerden kaçınmalıdır. İç çamaşırları göbek kısmına çekilmemeli ve dar badi tarzı kıyafetler tercih edilmemelidir. Bol tişörtler ve eşofman tarzı kıyafetlerin ilk bir hafta giyilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.
Araba Kullanmak
Araba kullanmaya ilk bir hafta sonrasında başlanmalıdır. Yaraların geçmesi ve iyileşme sürecinin tam olarak bitmesi sonrası araç kullanmaya dikkat edilmesi gereklidir. Tüm gün araç kullanmak zorunda kalan kişilerin bu süreyi bir miktar daha uzun tutması gereklidir.
Namaz Kılmak
Ameliyat sonrası namaz kılarken eğilirken ve doğrulurken canınızın yandığını ve ağrılarınızın olduğunu hissederseniz oturarak namaz kılabilirsiniz. Ayakta namaz kılabilmek için iyileşme süresinin tam olarak bitmesini beklemeli ve kendinizi iyi hissederseniz ancak o şekilde ayakta namaz kılmalısınız.
Spor Aktiviteleri
Spor aktiviteleri için acele etmeyin. Genelde açık ameliyat sonrasında hafif sporlara dönüş süresi 1 ay kadardır. Kapalı ameliyatlarda ise bu süre 2 hafta kadardır. Yüzme, koşu, bisiklete binmek, yürüyüş gibi sporlara ilk bir ay sonrasında kendinizi zorlamayacak şekilde yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Gene de ilk 5-6 ay kendinizi kollayarak ağır sporlar yapmamaya özen göstermelisiniz.


Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası İşe Başlama Süresi

  • Masa başı çalışan kişilerin en az bir hafta izin almaları gereklidir. Orta dereceli ağır işlerde çalışan kişilerin ise işe başlamak için en az 2 hafta beklemeleri gerekir. Ağır işlerde çalışan kişiler ise kendini çok iyi korumalı ve işe başlamak için en az 3-4 hafta beklemelidirler.
    Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyat sonrası üşütmemeye, rüzgarda kalmamaya, ayaklarınızı sıcak tutmaya dikkat edilmesi gerekir. Ayaklarınıza çorap giyerek sancınızın olmamasına özen göstermelisiniz.
  • Yediklerinize ve içtiklerinize mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz. Gaz yapan gıdalardan uzak kalınmalıdır. Bol su içilmeli ve sulu gıdalar ile beslenmelidir.
  • İç çamaşırlarınız yaranıza değmemeli ve özellikle kasıklara kadar çekilmelidir. Yüksek bel külotlar giyilmemelidir.
  • Göbek fıtığı ameliyatı sonrası narkozun etkisi geçtikten sonra hastanede yürüyüş yaparak gaz sancısı olmasını engellemelisiniz. Yürüyüş gaz sancısı olmasını engeller ve eve geçtikten sonrada evde kısa yürüyüşler yapmaya dikkat edin.
  • Eve geçince ev işleri yapmayın, eğilip doğrulmayın ve göbek gölgesini zorlayıcı hareketlerden kaçının.
  • Ameliyat sonrası ağır eşyalar kaldırmayın. Her ne kadar 5 kilo taşıyabilirsiniz dense de ilk bir haftanın geçmesini bekleyin ve sonrasında 5 kiloyu geçmeyecek kadar eşya kaldırabilirsiniz. İyileşme süreci bitene kadar evde bir şeyler itip kalmayın. Eşyaların yerini değiştirmeye kalkışmayın ve kendinizi asla zorlamayın. Çocukları kucaklamayın ve karın kaslarınızı zorlamayın.
  • Göbek fıtığı ameliyatından sonra kontrol randevunuza mutlaka gidin. Bir hafta sonra genelde verilen kontrol randevunuzu ihmal etmeyin. Dikişler genelde kendiliğinden eriyen dikişler olduğu için dikiş aldırmaya gitmeye gerek yoktur. Ameliyat yerini temiz ve kuru tutun ve buradan akan bir akıntı, kanama, irin olur ise mutlaka doktorunuza danışın.
  • Eş ile birlikte olabilmek için mutlaka doktorunuzun onayını alın. İyileşme süreci bitmeden eş ile birlikte olmayın. Ameliyatınızı yapan doktorunuz sizin için en uygun süreyi belirleyecektir.
  • Ameliyat sonrası eve geçildikten bir kaç gün sonra ateşlenme, kanama, irin akıntısı, yarada morarma, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetleriniz olursa mutlaka doktorunuza danışın.

Hiç yorum yok