Nuvaring Doğum Kontrol Halkası - kadinvsaglik.com

Nuvaring Doğum Kontrol Halkası

Nuvaring ( Doğum Kontrol Halkası)

Nuvaring Nedir?

Nuvaring doğum kontrol yöntemleri arasında kullanılan bir diğer uygulamadır.  Diğer yöntemlere göre çok daha yeni çıkan uygulama  son derece basittir. Kadın doğum doktorlarının  son dönemlerde en çok önerdiği kadın doğum kontrol yöntemleri arasında bulunan doğum kontrol halkası olarak bilinen Nuvaring esnek, ince, yuvarlak ve hormon içeren bir halkadır. Nuvaring vajinal halka doğum kontrol haplarının yaptığı etkinin aynısını yapmaktadır. 
Doğum kontrol halkası olarak bilinen halka vajina içerisine yerleştiriliyor ve 21 gün doğum kontrol ilaçları gibi hormon salgılıyor. 7 günlük süre zarfında çıkarılıyor ve bir yenisi tekrardan yerleştiriliyor. Kullanımı son derece kolay olan halka her gün doğum kontrol hapları  gibi ilaç alma zorunluluğu olmadan kadınlarda gebeliği önlemektedir.
Aynı düzenli olarak ağızdan alınan doğum kontrol hapları gibi vücuda her gün hormon salınımı yaparak hamilelikten korunmayı sağlamaktadır. Düzenli ilaç içmek zorunda kalınmadığı için son derece de avantajlı bir yöntemdir.


Doğum Kontrol Halkası

Nuvaring Kullanım Şekli

Nuvaring vajinal halka, ilk kullanımda adetin ilk günü vajina içine en derine el yardımı ile sokularak konur. Doğum kontrol halkası burada 21 gün kalarak hormon salgılar ve bu şekilde doğum kontrol hapları gibi hamileliği önleme işlemini yerine getirir. Burada 21 gün kalan nuvaring birth control bu süre sonunda el yardımı ile çıkarılır. İşaret parmağını bir çengel gibi tutarak vajinal halkayı çok rahatlıkla çıkarır.
Çıkarılan halka sonrasında 7 gün ara verilerek yerine yenisi konulur. Bu yedi gün içerisinde adet kanamasının olması beklenir. Yedi gün bitiminde adet kanaması gelmiş yada gelmemiş bakılmadan tekrar yenisi aynı şekilde yerleştirilir. Adetin kaçıncı günü olursa olsun 7 gün bitiminde yerleştirilerek tekrar 21 gün orada kalması sağlanır. Bu işlem hamileliği engellemek için ilk kullanımda çok önemlidir. Sonrasında hormon dengesi sağlanacak ve 21 gün kullanım sonrasında çıkarılan 7 gün içerisinde adet kanaması düzene girecektir.
Nuvaring Nasıl Yerleştirilir

Nuvaring Nasıl Yerleştirilir

Vajinal halka bir bacağını kaldırma, uzanma yada çömelme esnasında halka iki yandan sıkıştırılmalı vajinal bölgeye en derine sokarak yerleştirilir. Bu işlemi eğer yapamazsanız doktorunuz da size yardımcı olarak yerleştirebilir. Zamanla eliniz alışır ve fitil sokar gibi çok rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Bu işlem son derece kolay, ağrısız ve zahmetsiz bir şekilde yapılır. Vajinal halka ilişki sırasında partneriniz tarafından da hissedilmez. Genelde ilk uygulama hekim tarafından uygulansa da kadınlar diğer uygulamaları kendileri çok rahatlıkla yapmaya başlamaktadır.
Vajinal halka konumu etkisi bakımından hiç bir değişiklik yaratmaz. Yani iki yandan tutarak sıkıştırdığınız halkayı sokabildiğiniz kadar en derine sokun. Bu işlem sırasında halkanın konumunun etkisi bakımından bir farkı yoktur.
Nuvaring Vajinal Halka

Nuvaring Vajinal Halka

Nuvaring vajinal halka son derece etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Koruyuculu aynı doğum kontrol hapları ile aynıdır. Bunun yanında her gün ilaç içme derdi yoktur. Bilindiği gibi doğum kontrol ilaçları 24 saat ara ile her gün düzenli aynı saatte alınması gereken ilaçlardır. Bu uygulama da ise ilaç alma, ilaç içmeyi unutma derdi olmadan tek seferlik bir vajinal uygulama ile bir ay boyunca koruma sağlanmaktadır. Koruyuculuğu her gün düzenli olarak salgıladığı hormonlar sayesinde olmaktadır. Doğum kontrol hapları içerisinde bulunan ökstrojen ve progesteron hormonları nuvaring vajinal halka içerisinde de aynı şekilde bulunmaktadır.
Vajinal halka 21 gün vajina içerisinde kalır.
  • 21 gün sonra çıkarılır ve 7 gün dinlenme süresi verilir.
  • 7 gün içerisinde adet kanaması olması beklenir. Çıkarıldıktan 2-3 gün sonra adet kanaması gelir.
  • Nuvaring vajinal halkayı ilk kez koyarken adet kanamasının başladığı birinci gün konur.
  • 7 gün bekleme süresinde adet kanaması olmaz ise 7 gün den fazla bekleme yapılmaz. Adet kanaması gelmez ise bir doğum kontrol testi yapılır ve negatif çıkarsa tekrar vajina içerisine yeni bir halka yerleştirilir.
  • Bu ilk işlem için söz konusudur. Çünkü vajinal halka konuşmaya devam ettikten sonra adet döngüsü alışır ve ara verilen 7 gün içerisinde gelir.
Vajinal halka yanlışlıkla vajinadan dışarı çıkar ise soğuk ve ılık su ile iyice yıkanarak tekrar içeri konulmalıdır. Doğum kontrol halkası asla sıcak su ile yıkanmamalıdır.
Doğum kontrol halkasını ilk kullanım hangi gün ve saat ise çıkarırken de aynı gün ve saate çıkarmalısınız. Mesela ilk kullanırken pazartesi gündüz 5 de kullanmaya başladıysanız 21 gün sonra gene yani 3 hafta sonra gene pazartesi günü saat 5 de çıkarmalısınız. 7 gün ara verildikten sonra gene yenisini takarken pazartesi günü saat 5 de yerine uygulayabilirsiniz.
Nuvaring vajinal halkayı çıkarırken işaret parmağınızı kanca şeklinde yapıp halkanın tam ortasından çekerek çıkarabilirsiniz. Halka çıkarıldıktan sonra kendi ambalajına sarılarak ev atıkları ile birlikte çöpe atılmalıdır. Hiç bir şekilde klozete atılarak üzerine su dökülerek kanala atılmamalıdır.


Nuvaring Vajinal Halka Çıkarsa

Nuvaring eğer kendiliğinden çıkarsa yada siz rahatsızlık hissedip çıkarırsanız ılık yada soğuk su ile yıkayarak yerine takabilirsiniz. Nuvaring halka 3 hafta boyunca düzenli kullanım süresince 3 saatten fazla çıkarılmamalıdır. Eğer çıkmış yada çıkarılmak zorunda kalınmış ise 3 saatten fazla çıkarılmamalıdır. 3 saati aşan bir çıkarma işlemi olmuş ise 7 günlük ara dönemde prezervatif ile korunmak gereklidir.
İlişki sırasında partnere rahatsızlık hissi vermemektedir. Eğer çıkarmak isterseniz çok kısa süreli çıkararak yerine takabilirsiniz. Halka takmayı bir gün süre ile unutmuş iseniz mutlaka koruyuculuğun devamı için hemen takmalısınız. Halka çıkarılmış ise en yakın süre içerisinde yerine takılmalıdır. 7 günlük ara verilen dönemde de koruyuculuğun önemi için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çıkarılan yada unutulan dönemlerde yumurtlama olabileceğinden ara döneminde mutlaka koruyucu bir bariyer kullanılmalıdır. Bunun yanında 7 günlük ara bitiminde yeni bir vajinal halka takacağınızda mutlaka hamilelik testi yapılarak takılmalıdır. Nuvaring vajinal halka çıkarıldığında yada uzun bir süre ara verildiğinde ilk kullanıyormuş gibi yeniden adetin ilk günü başlayarak koruyuculuğa devam edebilirsiniz.


Nuvaring Birth Control İçeriği

Nuvaring doğum kontrol halkası içerisinde  1.7 mg etonogestrel ve 2.7 mg etinilestradiol bulunmaktadır. 21 günlük süre içerisinde günde ortalama 0.120 mg ve 0.015 mg etonogestrel ve etinilestradiol salınımı yaparak hamileliğin gerçekleşmemesini sağlar.
İçerisinde bulunan etonogestrel ve etinilestradiol bir progestejendir ve vücutta pregesteron hormonunu yükseltme görevini yaparlar. Bu sayede yumurtalıkların yumurtlamasını engellemiş olurlar. Yumurtlama olmadığı için spermler yumurtayı dölleyemez ve gebelikte gerçekleşemez.
Yararları diğer doğum kontrol araçlarının aksine çok daha fazladır. Adet kanaması çok daha az ve ağrısız olmaktadır. Saatle alınma derdi olmadığı için vücuda verilen hormon son derece düzenli bir şekilde verilmektedir.
Doğum Kontrol Halkası

Nuvaring Emzirme Döneminde Kullanımı

Emzirme döneminde vajinal halka kullanımı önerilmemektedir. Sonuç olarak bu halka içerisinde hormon bulunmaktadır ve bu hormonlar bebeğe anne sütü ile geçmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu bir sakınca görülmemesine rağmen hiç bir hekim emzirme döneminde vücuda dışarıdan bir hormon alımını doğru bulmamaktadır. Yenen ve içilen her şey anne sütü ile bebeğe geçeceğinden vajinal halkanın salgıladığı hormonlarda bebeğe geçebilir. Bu sebeple de emzirme dönemlerinde kullanımı sakıncalıdır.

Nuvaring Birth Control Hamilelikte Kullanımı
Hamile olduğunuzu bilmeden kullanım olmuş ise yada nuvaring kullanımı sırasında bir hamilelik gerçekleşmiş ise mutlaka hemen vajinal halka çıkarılmalıdır. Bütün doğum kontrol haplarının yan etkilerine sahip olan halka bebeğe hamilelik sırasında zarar verebilir. Halka çıkarıldıktan sonra doktorunuza durumu  anlatmalı ve danışmalısınız.


Nuvaring Vajinal Halka Kaç Yaşında Kullanılmalı

Doğum kontrol hapları ile aynı özellikte olan halka ancak 18 yaşını geçmiş kadınların kullanması önerilmektedir.
Nuvaring Yan Etkileri

Nuvaring Yan Etkileri

  • Memede ağrı, şişme ve hassasiyet olabilir
  • Baş ağrısı, migren, azalan libido, depresyon, ruhsal değişiklik baş dönmesi, anksiyete gibi çok nadir görülen yan etkiler olabilir.
  • Mide bulantısı, abdominal ağrı, ishal, kusma gibi sindirim sistemini etkileyen yan etkiler olabilir.
  • Akne, genel kaşıntı, isilik gibi cilt reaksiyonları ve alerjisi görülebilir.
  • Çok nadir de olsa  vajinal akıntı, vajinal rahatsızlık, vajinitis,  servisitis, sistit, üriner sistem enfeksiyonu olabilir.
  • Kilo alma, meme fibroadenosis, abdomen büyümesi, sırt ağrısı, yorgunluk gibi tüm doğum kontrol haplarında bulunan yan etkilere sahiptir.
 Araba Ve Makine Kullanımında
Araç ve makine kullanımı sırasında gözlenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hormon alımı vücutta uyku ve halsizlik yapabilir. Böyle bir durumla karşılaşılır ise araç ve makine kullanımı bırakılmalıdır.

Nuvaring Birth Control Vajinal Halkayı Kimler Kullanamaz

  • Kadınlarda  venöz veya arteryel tromboz/tromboembolik vakaların veya derin venöz trombozu olan kişiler hekim onayı olmadan kullanamazlar.
  • Akciğer embolisi veya miyokard infarktı şeklinde serebrovasküler hastalıkların varlığı ya da daha önce geçirilmiş  öyküsü olan kişiler doktor izni olmadan kullanamaz.
  • Kişide tromboz hastalığı geçirilmiş yada geçirilme sırasında kullanılamaz.
  • Fokal nörolojik semptomlar ile migren öyküsü olan kişiler hekim izin vermeden kullanamaz.
  • Pankreatit hastalığı olan veya ciddi hipertrigliseridemi ile bağlantılı Pankreatit öyküsü olan kişiler
  • Karaciğer değerlen normale dönmediği sürece ciddi hepatik rahatsızlığı olan kişiler
  • Karaciğer tümörü olan kişiler
  • Genital organ yada memede  seks-steroid etkili malign tümör bulunan kişiler
  • Tanısı konmamış vajinal kanama geçiren kişiler kanamanın neden kaynaklı olduğunu belirlemeden kullanmamalıdır.
  • Gebelik yada kuşkusu olan kişiler test yaptırmadan kullanamazlar.
  • 35 yaşı geçmiş özellikle sigara içen kadınların kullanması sakıncalıdır.
  • Nuvaring içerisindeki etken maddelere karşı alerjisi yada hassasiyeti olan kişiler kullanmamalıdır.
  • Bu hastalıklar ile karşılaşıldığında kullanılmamalıdır. Kullanım sırasında bu tür hastalıklar gerçekleşir ise halka derhal çıkarılmalıdır.


Doğum Kontrol Halkası Fiyatı

Nuvaring birth control vajinal halka 1 adet fiyatı: 37.15 tl


Doğum Kontrol Halkası Nerede Satılır

Doğum kontrol halkası tüm eczanelerde satılmaktadır. Nuvaring birth control orjinal ambalajında açılmadan saklanmalıdır. Halkanın  dış kısmı poliester kaplı alüminyum poşet, açılıp kapanabilir ve su geçirmez bir şekilde korunmaktadır.
Doz Aşımı
Doz aşımında bilinen her hangi bir ciddi durum saplanmamıştır. Bu gibi bir durumda oluşabilecek sendromlar mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve genç kadınlarda ara kanama çok nadir de olsa görülebilir.
Doktorunuza danışmadan yada reçetesiz kullanmayınız. Ürünün size uygun olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir. Bu ürün gebeliği önlemek amaçlı kullanılan bir ürün olup cinsel yolla bulaşan hastalıklar karşısında hiç bir koruyucu etkisi yoktur. Kullandığınız ilaç var ise mutlaka doktorunuza ilaç isimlerini söyleyerek nuvaring birth control ile etkileşimi olup olmadığını öğrenerek kullanmaya başlayınız.

2 yorum:

  1. Bu yöntem yenimi çıktı.ben ilk kez okudum.mantikli geldi sanki çok daha pratik gibi.doktorumla konuşup denemeyi düşünüyorum.bilgilendirdiginiz için çok sağolun.birde çubuk varmış o nasıl acaba önerir misiniz.dogum kontrol hapları hakkındada bilgi verirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın ve Sağlık Sitesi30 Haziran 2018 17:35

      Doğum kontrol halkası yeni çıkan yöntemler arasındadır. Kullanımı çok kolay ve koruyuculuğuda çok yüksek seviyededir. Doğum kontrol hapları ile aynı işlevi yerine getirmektedir. Doğum kontrol cubuğunu da halka gibi öneririz. Oda vücuda hormon salgılayarak yumutlamayı önleyen bir diğer doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol hapları ve isimlerini anllattığımız makalemizi yayınladık isterseniz okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Yorumunuz için teşekür ederiz.

      Sil