Hamilelikte Halsizlik Normal Mi - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Halsizlik Normal Mi

Hamilelikte Halsizlik Normal Mi
Hamilelikte Halsizlik Normal Mi

Hamilelikte halsizlik normal mi sorusu, genelde hamileliği sırasında çok halsiz ve bitkin düşen gebeler tarafından çok sorulmaktadır. Hamilelikte halsizlik son derece normaldir. Gebelikte halsizlik ve bitkinliğe bir çok etken neden olmaktadır. Genelde hamileliğin ilk üç ayında ve son üç ayında gebeler kendilerini halsiz ve bitkin hissederler. Yatıp dinlenmek isteyen gebeler devamlı bir şekilde uyumak ve yatmak ister. Bir şey yapmak istemez ve devamlı bir şekilde halsizdir.
Gebelikte halsizliğin asıl nedeni değişen ve yükselen hormon seviyeleridir. Özellikle progesteron hormonunun yükselmesi  gebelerin halsiz ve bitkin düşmesini sağlamaktadır. Vücut bu yeni oluşuma kendini bu şekilde hazırlamakta ve anne kendinde oluşan bu değişimden bu şekilde etkilenmektedir. Hamileliğin başlaması ile birlikte progesteron ve östrojen hormonun da artış meydana gelmektedir. Hamilede bu hormonların yükselmesi ile birlikte duygusal değişimler de olmaktadır. Ani ağlama, kızma, aşırı uyku gibi bir çok değişim bu hormonlar nedeni ile gerçekleşmektedir.
Hamilelikte kadınlarda kan seviyesi de yükselmektedir. Bebeği besleyebilmek için annenin kan seviyesi normalden fazla üretilmektedir. Vücut kan hücresi yapmaya başlamaktadır ve bu kan hücrelerini yapabilmek için de demir vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Annede demir eksikliği de halsizliğe neden olan bir başka önemli faktördür. Eğer annede demir eksikliği var ise bebeği besleyebilmek için yapması gereken kan hücrelerini yapamayacak ve anne demir eksikliği nedeni ile bitkin ve halsiz düşecektir. Bu dönemde kan yapıcı özellikle demir eksikliğini gidermek için demir içerikli beslenmesi çok önemlidir. Doktor takibinde olarak kan tahlillerini yaptırmalı ve vitamin takviyesi almalıdır. Beslenmesine bu dönemde çok dikkat etmesi bebek ve kendi sağlığı açısından çok önemlidir.
Hamilelikte Halsizlik Normal Mi
Özellikle gebeliğin ilk üç ayında annelerde hamilelikte halsizlik son derece normaldir. Hamilelikte susuzluk ta bir diğer halsizlik nedenidir. Bir gebenin günde en az 2 litre ve fazlası su içmesi gereklidir. Bir de buna kusma eklenir ise vücut çok susuz kalır ve anne bu sebeple halsizlik çeker. Hamileliğin ilk aylarında hamile eğer mide bulantısı ve kusma yaşıyor ise kaybettiği suyu yerine koymak zorundadır.  Bu sebeple çok su tüketmeli ve mümkün olduğunca süt, meyve suyu gibi hem besleyici hemde su içeren sıvı gıda almalıdır.
Hamilelikte halsizlik sebeplerinden biride düşük tansiyondur. Tansiyon düşüklüğü de hamileliğin genelde ilk aylarında görülen ve gene hormon değişimlerinin sebep olduğu bir durumdur. 
Kadınlarda özellikle progesteron hormonunun yükselmesi halsizlik nedenidir. Özellikle gebelik döneminde kadınlarda halsizliğin en önemli sebebi progesteron hormonunun yükselmesidir. Bu hormonun yükselmesi ile duygusal bir çok değişime de uğramaktadır. Hamilelerde ani ağlama atakları da bu dönemlerde çok normaldir. Bir hamile kendinde ne gibi değişimler olduğunu bilmek zorundadır. Neden demir takviyesi alması gerektiğini, neden suya çok ihtiyaç duyduğunu ve değişen hormonlarından haberdar olmalıdır. Hamilelikte kadın ne kadar bilinçli olur ise hamileliği o derece sağlıklı ve rahat geçer.
Özellikle gebelerin her gün mutlaka bir saat yürümeleri sağlıkları açısından son derece önemlidir. Kaslarının çalışmasını sağlayan gebe bu şekilde çok daha rahat doğum yapar ve aynı şekilde enerjisini de atabilir. Bir gebe beslenmesine de çok dikkat etmeli ve özellikle hamilelikte halsizlik çekmemek için bol enerjili meyve, sebze, kuru yemiş, süt ve süt ürünleri yemelidir. Un ve şekerden uzak kalması gereken hamileler de un ve şeker istenmeyen kiloya özellikle halsizliğe neden olur. Tuz da hamilelerde halsizlik yapan bir diğer faktördür. Tuz halilelerde ödem yapar ve vücutlarında su tutar. Bilhassa gebelerin hamilelik döneminde tuzdan uzak kalması zorunludur.
Hamilelikte halsizliğe ne iyi gelir adlı makalemiz hamilelikte halsizlik nedenlerini, nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hamilelikte halsizliğe nelerin iyi geldiğini çok daha detaylı anlatmaktadır.

2 yorum:

  1. Bende de çok oldu halsizlik yerimden kalkmaya hakim yoktu.dogumdan sonra gecti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamilelikte hormonlar nedeni ile halsizlik çok yoğun yaşanmaktadır. Çok geçmiş olsun. Evladınıza ve size hayırlı ömürler dileriz.

      Sil