Kas Gevşetici İlaçların Yan Etkileri - kadinvsaglik.com

Kas Gevşetici İlaçların Yan Etkileri

Kas Gevşetici İlaçların Yan Etkileri

Kas Gevşetici İlaçların Zararları

Kas gevşetici ilaçların yan etkileri olduğunu bilmeden bir çok kişi bilinçsizce bu tür ilaçları doktor kontrolü olmadan almaktadır. Özellikle fıtık, siyatik, eklem ağrıları, boyun ve bel tutulmaları, adale yırtıkları, romatizma ağrıları başta olmak üzere bir çok ağrı sebebi ile alınmaktadır. Spor yapanların kaslarını zorlaması, bilinçsizce ve ısınmadan yapılan spor sonucu kas tutulmalarında genelde ilk çare olarak kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Kas gevşetici ilaçların zararları oldukça fazladır ve maalesef bilinçsiz olarak kullanılmaktadır.
Kas gevşetici ilaçların işleyişi nasıldır ve kasların gevşemesini nasıl sağlarlar bunu pek çok insan bilmeden bu tür ilaçları kullanmaktadır. Aslında kas gevşetici ilaçlar insanın doğrudan sinir merkezine müdahale eder ve  bölgede bulunan kasılmaları, ağrı ve sancıları anlık olarak kontrol altına alırlar. Bir ağrınız var ise bu tür ilaçları doktor kontrolünde almanız çok önemlidir. Bilinçsiz kullanılan bu tür ilaçların zararları çok fazladır. Kas gevşetici ilaçların zararları nelerdir, kas gevşetici ilaçların yan etkileri nelerdir?
Kas Gevşetici İlaçların Zararları

Kas Gevşetici İlaçların Yan Etkileri

Yük Kemiklere Biner
Genelde kas gevşeticileri bel ve boyun fıtığı olan kişiler bol bol tüketmektedir. Oysaki yarardan çok bu hastalıklarda zararı olmaktadır. Kas gevşetici ilaçların kullanımında kasların neredeyse tamamının uyarılmasına neden olur.  Bu durum da vücuda binen ağırlığın kemikler üzerine binmesine neden olmakta ve özellikle fıtık sorunu olan kişiler için ise bu büyük bir tehlike olmaktadır. 
Karın Ağrısı
Mide rahatsızlığı olan kişilerde özellikle kas gevşetici ve ağrı kesici ilaç kullanımı son derece zararlıdır. Mide yarası olan kişilerde mide kanamasına varan sonuçlar doğuran bu tür ilaçlar güçlü ilaçlardır. Mide ağrısına sebep olan bu tür ilaçların özellikle sık kullanımı mide için zararlıdır.
Alerji
Tahriş, kızarıklık, kabarma, kaşıntı görüldüğünde ilaç kullanımı hemen durdurulmalıdır. Alerjiye neden olabilecek bu ilaçlar deride kaşıntıya, kabarmaya ve kızarıklıklara yol açarlar. Kas gevşetici ilaçların yan etkilerinden özellikle alerjik reaksiyonlar görüldüğünde hemen ilaç kesilmeli ve doktorunuza baş vurarak durumu haber vermelisiniz.
Sadece deri reaksiyonları göstermekle kalmayan alerjik reaksiyonlar nefes darlığı, nefes almada güçlük çekmenize neden olmaktadır. Genelde nefes borunuzda şişmeye ve nefes alamamaya neden olan bu durum ilaçların yan etkisidir. Alerjiye neden olan bazı etken maddeler bu tür ilaçların içerisinde bulunması sonucu alerjik reaksiyonlar oluşmaktadır.
Dilde, Dudaklarda, Yüzde Ve Boğazda Şişme
Kurdeşen, dilde, yüzde, dudaklarda ve boğazda şişme ilacın çok ender de görülse yan etkileri arasındadır. Vücut bu ilaca reaksiyon gösterir ve ilaç kullanımı hemen kesilmelidir. Mutlaka böyle bir şişme görüldüğünde doktora gidilmelidir.
İç Organlarda Tahribat
Özellikle sık kullanılan kas gevşeticiler böbrekler başta olmak üzere karaciğerde meydana gelen tahribatlar, kalıcı bazı hasarların meydana geldiği doktorlar tarafından ifade edilmektedir. Bu durum sık kullanılan ilaçlar için geçerlidir. Sık kullanılan ağrı kesiciler ve kas gevşetici tüketimi özellikle karaciğerlerde toksin birikimine neden olduğu gibi karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi sorunların oluşmasına neden olmaktadır. 
Felç
Belirli bir yaş grubunun üzerinde bilinçsizce kullanılan kas gevşetici ve ağrı kesicilerin felç riskinin oluşabilmesine olanak sağlayabilmektedir. Özellikle ileri yaşlardaki kişilerde bilinçsizce kullanım sinirleri etkileyen bu ilaçların kullanımı zararlıdır.
Bağımlılık
Her ağrıda yada tutulmada ilaca sarılmak ve devamlı kullanmak özellikle ağrı şikayeti olan kişilerde bağımlılık yaratmaktadır. Her gün ilaçları içmeden kişiler kendini iyi hissedemezler. Kas gevşetici ilaçların zararları arasında bağımlılık yapması da vardır. Bu yüzden sadece doktorunuzun gözetiminde ve onun verdiği ölçülerde kullanım çok önemlidir.
Dikkat Dağınıklığı Ve Uyku
Sinir sistemini etkileyen adale gevşeticiler kullanılırken çok görülmese de bazı kişiler de dikkat dağınıklığı yapabilmektedir. Özellikle sık kullanım sırasında görülen bu tür ilaçlar kişide uyku hali, halsizlik ve dikkat dağınıklığı yapabilmektedir. Çoğu kişide uyku yapan bu tür ilaçlar kullanıldıktan sonra dikkat gerektiren özellikle araç kullanımı önerilmemektedir. 
Kalp Krizi
Kalp kaslardan oluşan bir organımızdır ve kas gevşeticiler tüm vücut kaslarını etkilerler. Tüm vücudu etkileyen kasların gevşemesi durumu kalp içinde geçerlidir. Kalp kaslarını olumsuz yönde etkileyen ilaç, özellikle sık aralıklarla kullanımda kalp krizi riskine yada kalp sorunlarına neden olabilir.
Kas gevşetici ilaçların yan etkileri yada zararları çok fazla miktardadır. Bu tür ilaçlar ancak doktor tarafından verilerek kullanılmaktadır. Bir çok ülkede reçetesiz satılması yasaklanan ilaçlar, ülkemiz de reçetesiz satılmaktadır. Eczanelerde en çok satılan ilaçlar ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardır. Bu yüzden de bilinçsiz tüketilen ilaçların bir çok yan etkisi olmaktadır. Bu tür ilaçlar hastalık esnasında doktor tarafından verildiğinde, hastalığın tedavisinde etkili ve yararlıdır. Mutlaka doktorunuzun reçete etmesi ile alınmalı ve kullanılmalıdır.

4 yorum:

  1. Ben çok iciyorum.ne kadar zararlıymış.ne çok yan etkisi varmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat edin lütfen doktor kontrolünde olmadıkça içmeyiniz.

      Sil
  2. Ben 2 yıl önce kas gevsetici içtiğim için çok zor anlar yaşadım.boyun düzlemem var ve çok ağrım vardı.kas gevsetici içtim ve geçmesini béklerken uyuya kalmışım.uyandigimdanefes alamiyorum.bigazlarim tamamen şişmiş ağzım yüzün birbirine girmişti.hastaneye zoe yétistik.meger sil kullanmışım ve aşırı doz yan etki yapmış.cok dikkat etmek lazım arkadaşlar. Yazıdaki gibi doktor vermedikçe içmeyin yada çok dikkatli için. Benim gibi geçsin bir an önce diyip üst üste içmeyin. Hepinize geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe hanım çok geçmiş olsun. Başınıza gelen olayı bize anlattığınız için size çok teşekür ederiz. İnşallah okuyan arkadaşlarımıza örnek teşkil eder ve doktor kontrolünde olmadan ilaç almazlar. Size hem teşekür ederiyor hemde büyük geçmiş olsun diyoruz.

      Sil