Espresso Kahve Nasıl Yapılır - kadinvsaglik.com

Espresso Kahve Nasıl Yapılır

Espresso Kahve Nasıl Yapılır

Espresso Kahve Nasıl Yapılır

Espresso kahve nasıl yapılır sorusu ve ristretto kahve yapımı ile lungo kahve yapımı çok sorulan kahve yapımı ile ilgili sorular arasındadır. Espresso yapımı için kahve çekirdekleri özel olarak koyu bir şekilde kavrulur ve ince bir şekilde öğütülür. Öğütülme işlemi için çok itina gösterilen kahve ne çok ince, ne de çok kalın öğütülmelidir. Bu yüzden özel öğütülen kahve çekirdekleri özel olarak farklı kahvelerin birbiri ile harmanlanması sonucu elde edilir. Bu şekilde yapılması gereken espresso kahvesi eğer itina ile hazırlanmaz ise istenilen sonuç elde edilemez. Tadını ve aromasını bu şekilde yapılışından almaktadır.
Espresso Yapımı

Espresso Yapımı

  • Espresso yapımı için özel üretilmiş basınçlı makineler kullanılmaktadır. Basınç ayarı 10 atmosfer değerinde olası gereken  bu makineler tarafından hazırlanır.
  • Özel üretilmiş olan kahve harmanı espresso makinesinin kaşığı ile ölçülür. Bir kaşık yaklaşık 7 gr kahve almaktadır.
  • Makine içerisine yerleştirilen bir kaşık kahveye basınç uygulanarak kahve sıkıştırılır. Sıkıştırılmış olan kahve bu işlem sayesinde basınçlı suyun kahve üzerinde akışını yavaşlatarak, kahvenin suya aromasını en iyi şekilde çıkartmasını sağlamaktadır. 
  • Basınç uygulanmış olan espresso kahvesi makineye yerleştirilerek kahve yapımı için makine çalıştırılır.
  • Makine içerine yerleştirilen kahveye 95 derece sıcaklıkta, 10 atmosfer basıncında su ile kahve üzerinden geçmeye başlar. 
  • Makine kaşığının altına konan espresso fincanına basıncın etkisi ile köpüren kahve yaklaşık 24 saniye içerisinde yavaş yavaş dolar.
  • Espresso yapımı için makineden yaklaşık 30 mililitre kahve espresso fincanına akar. Espresso yapımı bu şekilde olmaktadır.
    Ristretto Kahve Yapımı

Ristretto Kahve Yapımı

Kısa espresso da denen bu kahveyi elde edebilmek için makineden akıtılan kahve miktarı 15 mililitredir. İsteğe göre hazırlanan bu kahve için makine 15 mililitreye ayarlanır. 15 mililitrede kesilen ristretto kahve yani kısa espresso kahvenin üzerine 3 ml kadar kahve kreması doldurulur. Bu kahve yapımı espresso ile aynıdır fakat kahve miktarı espresso ile aynı iken su miktarı espresso kahvenin yarısı kadardır. Bu yüzden de kahve espressodan biraz daha yoğun bir kıvamdadır.
Lungo Kahve Yapımı

Lungo Kahve Yapımı

Uzun espresso kahve anlamına gelen bu kahveyi yapabilmek için ise kahve miktarı 60 mililitreye ayarlanmaktadır.  Espresso kahve yapımı ile aynı olan bu iki kahve çeşidinde de tek fark mililitre olarak farklı ölçülerde olmasıdır. Kahve miktarı espresso ile aynı fakat su miktarı espressonun iki katıdır. Bu yüzdende daha hafif bir şekilde olmaktadır. Üç kahvenin yapımı da aynıdır tek ortak özellikleri kahve miktarının aynı olması olan kahvelerin su miktarları farklıdır.
Bir espresso kahvenin iyi bir kahve olabilmesi için kahve kremasının en az 3 mililitre kadar olmasıdır. Bol köpüklü olan espresso kahve yapımı bu şekildedir.
Bundan önceki makalemiz olan evde cappiccino yapımı ilginizi çekebilir.

Hiç yorum yok