Enseden Gelen Baş Ağrısı Tansiyon
Enseden Gelen Baş Ağrısı Tansiyon
Enseden gelen baş ağrısı tansiyon şikayetinden dolayı çok fazla yaşanan bir problemdir. Tansiyon hastalarının birden bire kan basınçlarının yükselmesi nedeni ile enseden gelen baş ağrısı ve boyu kaslarında sertleşme çok sık yaşanmaktadır. Yüksek tansiyon kan basıncının normalin üzerine çıkması hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Genelde orta yaşın üzerinde görülen bu hastalık gençlerde de görülmektedir.Vücudumuzda kan belirli bir basınç ile dolaşmaktadır. Bu basınç normal değerlerin üstüne çıktığında buna hipertansiyon yani yüksek tansiyon denmektedir. Kan basıncının yükselmesinden kaynaklı kapalı bir kutuya benzettiğimiz kafa yapısının içindeki damarlar etkilenerek baş ağrısı yapabilmektedir.
Enseden gelen baş ağrısı bir çok hastalıktan kaynaklandığı gibi tansiyon kaynaklı da olabilmektedir. Tansiyon kaynaklı baş ağrıları çok ciddidir ve mutlaka bir kardiyoloji doktoru yada nefroloji uzmanına gidilmesi gereklidir. Tansiyon şikayetleri olan hastalar tansiyonlarının çıktığını baş ağrısı hissetmeye başladıkları zaman anlamaktadırlar. Tansiyon hastası değilseniz sık sık başınız ağrıyor ise mutlaka baş ağrısı yaşadığınız zamanlarda tansiyonunuza baktırmalısınız. Sık sık enseden gelen baş ağrısı şikayetleri yaşıyorsanız tansiyonunuz yükseliyor ve bundan dolayı gerçekleşiyor olabilmektedir. Tansiyonunuz baş ağrınızın olduğu zamanlar yüksek ise mutlaka doktora gidilmesi gereklidir.
Enseden gelen baş ağrısı tansiyon belirtisidir ve tansiyon yüksekliği durup dururken burun kanaması şeklinde de kendini göstermektedir. Kan basıncının yükselmesi beyin kanaması gibi çok ciddi hasarlar bırakabilmektedir. Burun kanaması da tansiyon yüksekliğinde çok sık görülür. Sizler için yazdığımız durduk yere burun kanaması adlı makalemizde bu konu ile çok daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Enseden Gelen Baş Ağrısı Tansiyon İşaretleri
Hastada enseden gelen baş ağrısı ile birlikte bu ağrı enseden başlayarak başın tepe noktasına kadar ilerler ve ağrı bölgesine masaj yapma ihtiyacı duyar. Enseden gelen baş ağrısının yanında kan basıncı sebebi ile kulaklarda çınlama şikayeti de olur. Bu durumda yüksek tansiyondan şüphelenmek ve hastanın tansiyon değerlerinin kontrol altında tutularak takibi çok önemlidir. Tansiyon yüksekliğine müdahale edilemez ise bunun sonucunda beyin kanamasına varan sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir. Beyin kanamalarının büyük bir oranı tansiyon yüksekliğinden kaynaklanmaktadır. Beyin kanaması geçiren hasta da ilk belirtiler baş ağrısı, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı yaşanmasıdır. Bu belirtiler birden bire başlayacağı gibi yavaş yavaş da ilerleyebilir. İnsan vücudunda göz, böbrek, beyin ve kalp damarlarında tıkanıklıklara ve kanamalara yol açan tansiyon yüksekliği ölümcül etkiler ile sonuçlanabilmektedir.Tansiyon Yükseldiğinde Ne Yapılır
Eğer tansiyon hastası iseniz ve belirli bir ilaç kullanıyor iseniz öncelikle tansiyonu düşürmek için mutlaka tansiyon düşürücü alınmalıdır. Baş ağrısı için bir ağrı kesici alınması da faydalı olabilir. Bu tür ağrılarda eğer tansiyon hastası olduğunuzdan haberdar değil iseniz mutlaka en yakın hastaneye gidilerek tansiyonun normal değerlerine düşürülmesi çok önemlidir. Sakın birilerinin sözleri ile bilmediğiniz size verilmeyen bir tansiyon ilacını kullanmaya kalkmayın. Mutlaka hastaneye gidin ve tansiyonunuzu ölçtürerek alınması gereken ilaçları doktorunuz size değerlerinize göre verecektir. Tansiyon birden bire çıkabilen bir hastalıkta olabilir. Üzüntüden, stresten, aşırı tuzlu yemeden yada kilodan birden bire tansiyonunuz da çıkmış olabilir. Tansiyon kişide birden bire de çıkabilirken zamanla da oluşabilen bir hastalıktır.Fazla kilolu kişilerde ve tuz alımında tansiyon yüksekliği çok yaşanmaktadır. Kilolu kişiler günlük hayatlarına sağlıklı yaşamı, diyet listelerini ve tuzsuz yaşamamı sokmak zorundadırlar. Tuzu kesmek tansiyon yüksekliği için son derece önemlidir. Maalesef tuz vücuda bir çok yol ile alınmaktadır. Mesela salçada tuz bol miktarda bulunduğu için yemeklerde salçayı da kesmeleri gerekmektedir. Tuzu hayatlarından çıkarmak için tansiyon hastalarının yapmaları gereken dikkat etmeleri gereken şeyler nelerdir?
Evde yemekler tuzsuz bir şekilde pişirilmelidir ve içerisine salça konmamalıdır. Aile üyeleri kendi tabaklarına tuz ekerek yemeklerini tatlandırabilirler.
Tuzsuz ekmek yemeye çok dikkat edilmelidir. Fırınlardan tuzsuz ekmek alınmalı yada evde kendiniz yapmanız gereklidir.
Özellikle tansiyon hastaları turşu yedikleri anda enseden gelen baş ağrısı tansiyon yüksekliği sebepli yaşanmaktadır. Tansiyonu yükselten turşudan uzak kalınmalıdır.
Peynirlerde yüksek oranda tuz olduğu için peynirin tuzunun alınması için bir gece suda bekletilmeli ve tuzsuz peynir yenmelidir.
Zeytini de suda bekleterek tuzun alınması çok önemlidir. Kendi değerlerinize kendiniz özen göstermelisiniz. Sağlıklı yaşamak istiyorsak tansiyon yüksekliğine dikkat ederek rejim yaparak tuzsuz yemeye ve ilaçlarımızı almaya dikkat etmelisiniz.
Tansiyon yüksekliği her zaman baş ağrısı yapmaz. Yüksek tansiyon nedeniyle ensede ağrı, boyun kaslarında sertlik hissi her kez de görülecek diye bir şart yoktur. Yüksek tansiyon çoğu zaman kılcal damarlarda kanamalara neden olabilir. Genelde damarlara zarar veren tansiyon yüksekliği gözde, beyinde, kalp damarlarında, böbrek damarlarında hasara sebep olabilir. İlerleyen yaşlarda görülen yüksek tansiyon rahatsızlığı gençlerde de görülmektedir. Yaş ilerledikçe tansiyon hastası olma ihtimali ilerlemektedir.
Yüksek Tansiyon Hangi Organları Etkiler
Beyin kanaması yüksek tansiyon nedeni ile çok fazla yaşanmaktadır. Kan basıncı yükseldikçe kılcal damarlarda çatlamalar olmaktadır ve beyin damarlarında tıkanıklık olmasıda bu ihtimallerden biridir. Beyin hasarlarına neden olan yüksek tansiyon son derece tehlikeli bir hastalıktır. Enseden gelen baş ağrısı tansiyon belirtisidir ve yüksek tansiyon en çok beyini etkilediği için çok tehlikelidir.Böbrek sorunları yaşanmasına da tansiyon yüksekliği sebep olmaktadır. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişide aşırı basınç nedeni ile böbrek içerisindeki kanı süzen kan damarları hasar görmekte ve çeşitli böbrek hastalıklarına neden olmaktadır. Böbrekler iş göremez duruma gelerek kanı süzme görevini yapamayabilir. Yüksek tansiyon tüm vücudun işleyişini bozan çok tehlikeli bir hastalıktır.
Kan basıncının fazlalığı en çok da kalbi etkileyen bir durumdur. Kalpten çıkan ana atar damarın genişlemesine, kalp kaslarının kalınlaşmasına, damar tıkanıklıklarına, damar çatlamalarına yol açan yüksek tansiyon zamanla kalbin yorulmasına ve ilerleyen zamanlarda kalp krizine neden olabilir.
Yüksek tansiyon nedeni ile gözlerdeki damarlarda çatlamalar çok görülmektedir. Gözlerde oluşan damar kanamaları nedeni ile görme kaybı ve kalıcı körlük oluşmaktadır. Gözlerde kalıcı hasara neden olan yüksek tansiyon dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Enseden gelen baş ağrısı tansiyon belirtisidir ve mutlaka doktora gidilerek teşhisin konması gereklidir. Bir çok hasar bırakabilecek olan bu rahatsızlık ihmale gelmeyecek kadar ciddidir. Teşhisin konulması durumunda eğer tansiyon hastası iseniz rejim şarttır ve tuz kullanmak çok sakıncalıdır. Yağlı, tuzlu yemekler tansiyon hastaları için son derece sakıncalıdır. İlaçlar muntazam saatinde alınmalı ve kilodan uzak kalınmalıdır. Mutlaka fazla kilolar verilmeli ve sağlıklı kalabilmek için ideal kiloda kalınmalıdır. Hayatımız riske atılamayacak kadar değerlidir. Bilerek sağlığımızla oyun oynamamalı ve eğer bu tehlikeli hastalığa sahipsek onunla yaşamayı öğrenmeliyiz.
YORUM EKLE