Çilek Reçeli Nasıl Yapılır - kadinvsaglik.com

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır

Çilek Reçeli Tarifi

Çilek Reçeli Tarifi

Çilek reçeli tarifi için çilek seçimi çok önemlidir. Çilekler mümkün olduğu kadar küçük ve kokulu olmalıdır. Kıvamını tutturabilmek için ise bir kaç kez kaynatmak gereklidir. Genelde tek kaynama süresinde çilek reçeli tam kıvamında olmaz. Çilek reçeli yapımı ve diğer reçellerin yapımında bilinen tek kaynatma yönteminden ise bir kaç kez kaynatma yöntemi ile istenilen kıvam ve lezzet çok daha iyi sonuç vermektedir. Çilek reçeli nasıl yapılır çoğu kişi bilir ama biz sizlere püf noktasını anlatmak istiyoruz.

Çilek Reçeli Yapımı Malzemeleri

  • 1 kg küçük çilek
  • 1 kg şeker
  • 1 limon
    Çilek Reçeli Nasıl Yapılır

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır

Öncelikle çileklerimizi küçüklerinden alalım ve ayıkladıktan sonra güzelce yıkayalım. Ayıklamadan yıkanan çileklerin sap kısmında toprak kalabileceğinden yıkama işlemini ayıkladıktan sonra yapmakta fayda vardır. Çileklerimizi reçel yapacağımız tencereye koyalım ve üzerine şekerimizi de ilave ederek 1-2 saat bekletelim. Akşamdan sabaha kadar da bekletilebilen reçelimizi eğer hemen yapacaksanız, bekleme imkanınız yok ise içerisine yarım bardak su koyarak da kaynatabilirsiniz. En güzel bekleme süresi 2 saat kadardır. Şeker bir miktar çileklerimizin suyu ile eridiğinde tenceremizin altını kısık olarak açalım ve kaynatmaya başlayalım. Reçel yapımında kesinlikle tencerenin altı harlı bir şekilde yanmaz. Mümkün olan en kısık ateşte pişmelidir. Yarım saat kadar kaynayan çileklerin altını kapayalım. Çilekler daha küçük ve suyu çok duru bir kıvamda gibi gözükmektedir. Soğumasını bekleyin ve soğuyan reçelimizin kıvam aldığını çileklerin şişerek büyüdüğünü göreceksiniz. Suyuna bakın ve kıvamına karar verin. Kıvamı istediğiniz gibi oldu ise tekrar kaynatma işlemini kısa tutabilirsiniz. Tenceremizin altını tekrar yakalım ve kaynatmaya başlayalım. Çilek reçeli yapımında en önemli olan nokta kaynatma işlemidir. Harlı ateşte kaynayan çilekler hem kokusunu kaybeder, hemde eriyerek dağılırlar. Tekrar kaynatmaya başladığımız reçelimiz istediğimiz kıvama çok kısa sürede gelecektir. Kaynayan reçelimizin içerisine bir limonu sıkarak 10 dakika kadar daha kaynatıp altını kapayalım. Soğuduğunda kıvamına bakın ve eğer istediğiniz gibi olmuş ise bir daha kaynatmaya gerek yoktur. Daha duru kıvamda ise bir iki taşım daha kaynatarak sıcağı sıcağına cam kavanozlara koyarak kışın yemek üzere saklayabilirsiniz. Hemen yiyeceğiniz reçellerinizi kaynar kaynar kavanozlara koymanıza gerek yoktur. Kışın yemek üzere yapılan reçeller bu şekilde kavanozlara konur ve ağzı sıkı sıkı kapanır. Bu şekilde bir iki sene bile kalabilirler. Bir kaç sefer kaynatılarak hazırlanan reçellerin rengi daha güzel, kıvamı çok daha iyi, içerisindeki meyveler ise dağılmazlar. Bu yöntemi diğer reçellerinizde de uygulayabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Benim çilekler hep eriyorlar.sizinki gibi denicem bakalim nasıl olcak.bide şeftali reçeli tarifi verirmisiniz.onuda yapamıyorum dağılıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semiha hanım verdiğim tarif ile yaparsanız dağılmaz. Şeftali reçelinin tarifi de var sitemizde. Reçel yapımında bir müddet kaynatıp kapayın ve soğumasını bekleyin. Soğuyan reçeli yeniden yakıp kaynatın ve bir iki taşım kaynayınca yeniden altını kapayıp soğutun. Bu şekilde yapılan reçelin meyvesi asla erimez ve reçelde çok lezztli olur. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

      Sil