Yumurtalık Kisti Bacakta Ağrı Yaparmı - kadinvsaglik.com

Yumurtalık Kisti Bacakta Ağrı Yaparmı

Yumurtalık Kisti Bacakta Ağrı Yaparmı
Yumurtalık Kisti Bacak Ağrısı Yapar mı?

Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermeden sadece doktor kontrolünde belli olan oluşumlardır. Genelde ultrason cihazında tespit edilen bu oluşumlar içleri su dolu keseciklerdir. Bir çoğu zararsız olan yumurtalık kistleri, çok nadirde olsa ciddi rahatsızlıklara neden olabilirler. Kısırlığa, kansere varan ciddi tehlikeli hastalıklara neden olabilen kist oluşumları yırtılma, büyüme ve kendi etrafına dolanma yaptığında da çok ciddi ağrılara neden olurlar. Yumurtalık kistleri genelde pelvik ağrıya neden olur. Yani karın ve kasık bölgesindeki ağrılara sebep olurlar. İlişki sırasında da ağrıya neden olan yumurtalık kistleri düzensiz adet kanamalarına da sebep olabilirler. Yumurtalık kisti ağrılarını yazdığımız makalemizde yaşanan ağrı ve sebeplerini çok daha detaylı anlattık.

Yumurtalık Kisti Bacakta Ağrı Yapar mı?

Kasık bölgesinden bacak kaslarının çalışmasını sağlayan 5 adet kas geçmektedir. Büyüyen yumurtalık kistleri eğer bacak kaslarını çalıştıran sinirler veya kaslar üzerine baskı yaparlar ise tüm bacak ağrısına bile sebep olabilirler. Kasıktan bacağa vuran ağrılar son derece normaldir. Büyüyen kist hangi tarafta ise o taraftaki kasıkta, bacakta ve karında ağrıya sebep olabilir. Genelde kesik kesik yada düzenli ağrı oluşur. Oturduğunuzda yada bacakları kendinize doğru çektiğinizde sıkışan kist çok daha şiddetli ağrıya sebep olur. Gece yatarken baldıra, bele ve bacağa vuran ağrılar büyüyen kist neticesinde olmaktadır. Yumurtalık kistleri ciddiye alınması gereken çok önemli olan anormal oluşumlardır. Kansere ve çocuk sahibi olmada güçlüğe varan çok ciddi sonuçlara sebep olurlar.
Yumurtalıklar her ay 800-900 arası yumurta üretir ve içlerinden olgunlaştırıp büyüteceği yumurtayı seçer ve büyütürler. Polikistik yumurtalık kistinde ise yumurtayı seçemeyen yumurtalık içerisinde inci tanesi gibi bir sürü yumurta kesecikleri büyür. Son yıllarda görülme sıklığı artan Polikistik yumurtalık kistinde, tüylenme, kilo artışı, adet düzensizliği ve cilt yapısında bozulma gibi durumlarla karşılaşılma söz konusudur. Tedavisi şart olan kistler tedavi edilmez ise kanser gibi pek çok ciddi hastalığa neden olurlar. Kistler sonucu yumurtlayamama söz konusu ise kadındaki progesteron hormonu üretimi durmakta ve östrojen hormonu tek başına salgılanmaktadır. Eğer bu durum uzun süre tedavi edilmeden devam ederse rahim kanserine neden olmaktadır. Çünkü çatlayan yumurta progesteron hormonu salgılar ve bu hormonun rahimi koruyucu etkisi vardır. Salgılanamayan hormon yüzünden rahim koruyucu etkiden mahrum kalmaktadır.
Genelde yumurtalık kisti tedavisinde doğum kontrol hapları verilmektedir. Bu haplar sayesinde kistler tedavi edilmektedir. Eğer yumurtalık kisti büyümüş ise doğum kontrol hapları çok işe yaramaya bilmektedir. Genelde bacağa vuran ağrı, kasık ağrısı, karın ağrısı gibi ağrılara sebep olacak kadar büyüyen kistler ameliyatla alınmaktadır. Bu büyüklükteki kistler genelde çocuk sahibi olmayı da engellerler.
Yumurtalık kistleri ciddiye alınması gereken anormal oluşumlardır. Mutlaka tedavisi gerekli, gözetim altında olması gerekli olan bu oluşumlar ihmal edilemeyecek kadar önemlidirler.

Hiç yorum yok