Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı - kadinvsaglik.com

Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı

Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı

 Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı

Kulak arkasında şişlik ve ağrı bir çok sebebe bağlı olarak gelişmektedir. Bir çok insanın dikkate almadığı, önemsenmesi gereken aslında çok ciddi bir sağlık problemi de olabilmektedir. Kulak arkasında şişlik, ağrısız yada ağrılı olarak gelişebilir. Kulak arkasındaki ağrı yalnız başına yada şişlikle birlikte gelişebilmektedir. Bu tür bir şikayette mutlaka doktora giderek kontrollerinizi yaptırmanız gereklidir. Bu tür belirtilerin altında çok ciddi hastalıklar yatabileceğinden nedenlerinin çok iyi araştırılması gerekir. Ağrılı yada ağrısız kulak arkası şişlik nedenleri nelerdir.
Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezleri hastalıklar karşısında vücudu savunmaya geçmektedir. Kulak arkasında şişlik ve ağrı genelde lenf bezleri kaynaklı enfeksiyona karşı direnç sağlayan hücre sayılarının artmasından dolayı gerçekleşmektedir. Boyun bölgesinde bulunan lenf bezleri herhangi bir enfeksiyon ya da iltihaba karşı kulak arkasında şişlik ve bezelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Kulak arkasında ağrı yanlız başına yaşanıyor ise bu konu ile ilgili makalemiz size ayrıntılı bilgi verecektir.
Kulak Arkasında Şişlik

Kulak Arkasında Şişlik

Kulak arkasında ele gelen ağrılı yada ağrısız şişlikler topak ve yumru şeklinde olabilir.  Sivilce şeklinde veya iltihaplanmış şişlikler şeklinde de olabilmektedir. Genelde bu şişkinlik yumuşak ise büyük ihtimal kist yada yağ bezesi olma ihtimali çok fazladır. Ağrı yada acı veren şişlikler sivilce ve apse gibi iltihaplanmış oluşumlar olabilmektedir. Bunların yanında ateş ve titreme de var ise çok daha ciddi iltihaplanma ile karşı karşıyasınız demektir. Bu tür oluşumlar önemsenmesi gereken ciddi durumlardır. Bazıları çok basit şeylerde olabilmektedir fakat mutlaka doktora gidilmeli ve ne olduğuna baktırılmalıdır. Bu tür oluşumların kanser gibi ciddi hastalıkların belirtileri olma ihtimalide vardır.
Ağrısız Kulak Arkası Şişlik Nedenleri

Ağrısız Kulak Arkası Şişlik Nedenleri

Bazı şişlikler genelde ağrı yapmazlar ve bazıları tehlikeli boyuttadır. Mutlaka görüldüklerinde ve ele geldiklerinde önemsenmeli ve bir uzmana gösterilmeleri gereklidir. Evde tedavileri mümkün olmayan ciddi yapıdadırlar.
Malign kanserler
Kulak arkasında topaklar halinde büyüyen bu oluşumlar cilt kanserine çok benzer yapıdadırlar. Ağrısız bir şekilde büyüyebilir ancak tehlikelidirler. Mutlaka tıbbi yardıma ihtiyaç duyulan bu şişlikler ele geldiğinde ve fark edildiğinde hemen uzman bir doktordan yardım alınması gereklidir.
Benign tümörler
Tükürük bezlerinden kaynaklı olarak gelişen kulak arkasında yumuşak ve topak şeklinde oluşan bir yapıları vardır. Bu bezeler ağrısız olmalarına rağmen  kolesteatom adı verilen ve yakınındaki dokuları yok eden hatta işitme kaybına, kulaktaki drenaja ve baş dönmesine neden olan yapılardır. Bu tür dokuların fark edildiğinde mutlaka tedavisi erken dönemde yapılması gereklidir.
Lipom
Lipomlar zararsız ama çok büyüyebilen yumrulardır. Cildin tabakaları arasında büyüyen yağlı yumrulardır ve aşırı büyüme gösterenler operasyonla alınırlar.
Sebasöz kistler
Kistler genelde zararsız içi su dolu yapıda ve yağ bezelerinin çevresinde oluşan anormal yapılardır. Çoğu zararsız da olsa genelde büyüdüklerinde içleri boşaltılarak temizlenirler. Kulak arkası kistleri genelde alerjiler, enfeksiyonlar, kemik tümörleri veya diğer kanser türlerinden kaynaklı da gelişebilmektedir.
Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı Nedenleri

Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı Nedenleri

Apse
Apse oluşumları genelde enfeksiyon kaynaklıdır. Burada oluşan bir enfeksiyon karşısında vücut onu yenebilmek için oraya beyaz kan hücreleri gönderir ve burada şişlik meydana gelir. Burada topak şeklinde gelişen bir apse oluşur ve bu apse ağrı, dokunulduğunda acı ve ciltte kızarıklık oluşturmaktadır.
Seboreik dermatit
Kurumuş olan cilt yada ölmüş deri hücreleri ciltte birikebilmektedir. Genelde  yorgunluk, stres, maya enfeksiyonları ve nörolojik koşullar dermatite neden olmaktadır, iltihaplanma ve kızarıklıkla kendini gösterir ve ağrı yaparlar.
Mastoidit
Mastoidit kemiği orta kulak arkasında petek görünümünde bir yapıya sahiptir. Orta kulak iltihabına neden olan bu kemik içindeki peteklerin içi su dolar ve bakteri oluşturarak iltihaplanmaya neden olurlar. Bu iltihaplanmadan dolayı kulak arkasında şişlik ve ağrıya neden olurlar. Eğer tedavi edilmez ise ilerler ve işitme kaybına varan sonuçlar doğurabilirler.
Şişmiş lenf nodları
Lenf düğümleri şiştiğinde genelde kulak arkasında ağrı ve küçük düğüm şeklinde şişlikler oluştururlar. Genelde lenf düğümlerinin şişmesi boğaz enfeksiyonu, vital sinüzit, bakteriyel sinüzit, kulak iltihaplanması, diş apsesi yada soğuk algınlığı nedenlidir.
Kulak İltihaplanması
Kulak içi iltihaplanması, kulak arkasında şişlik ve ağrı nedenleri arasındadır. Bu tür bir şişlikte ve ağrıda kulak içinde de ağrı söz konusu olabilmektedir.
Akne Ve Sivilce
Sivilce ve akne tüm cilt üzerinde oluşabildiği gibi kulak arkasında da oluşabilmektedir. Bu oluşumlar hormonal değişiklikler ve stafilokok enfeksiyonlarının veya stresin yüksek düzeylerde yaşandığı dönemlerde daha çok olmaktadır. Bazı insanlarda genetik olarak da oluşan sivilce ve akne tehlikesiz ve zararsız yapıdadırlar.
Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı Tehlikeli midir?

Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı Tehlikeli midir?

Bir çok sebebe bağlı olarak gelişen kulak arkası şişlik ve ağrı aslında bir çok hastalığın habercisi olarak da gelişmektedir. Epstein-Barr virüsü olarak da adlandırılan bir boğaz enfeksiyonu  boyun bölgesinin çevresinde şişlik olarak kendini göstermektedir.
Kabakulak, HIV / AIDS, kızamık ve suçiçeği gibi hastalıklar boğaz, yüz, boyun ve kulak bölgesinde şişme ve ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Özellikle kabakulak insanın ömründe bir defa geçirdiği bir hastalıktır ve kulakla alakalı olarak kulak arkasında şişlik ve ağrı yaşanmasına neden olur.
Kulak arkasında şişlik nedeni tükürük bezi kanseri veya deri kanseri, kulak arkasında habis hücrelerin oluşmasına neden olabilir. Yutma zorluğu ve iyileşmeyen boğaz ağrısı tükürük bezi kanseri belirtisi olarak kendini göstermektedir. Bu tür oluşumlar çok tehlikeli olduğundan mutlaka altında yatan sebepler araştırılmalıdır.
Bu tür bir oluşum lenf düğümleri, lösemi ve lenfoma gibi bir hastalığın belirtisi olarak kendini gösterebilmektedir. Kulak arkasında sert şişlikler tehlikelidir ve mutlaka bir KBB doktoruna gidilmelidir.
Kulak iltihaplanması eğer tedavi edilmez ve yayılır ise ciddi işitme kaybı , baş ağrılarına neden olabilir. Çok nadir olarak da yüz felci geçirilmesine neden olmaktadır. Tekrarlayan kulak enfeksiyonları tedavi edilmez ise Choesteatoma adlı bir hastalığa dönüşebilmektedir. Bu hastalıkta kişi duyu kaybı yaşarken dışarıdaki sesleri değil vücudun iç seslerini duymaya başlamaktadır. İyileşmeyen kulak iltihaplarında vertigo diye bilinen ve baş dönmeleri ile kendini gösteren bir hastalığa da dönüşebilmektedir. Menenjit diye bilinen hastalık, orta kulak iltihabının beynin ve omuriliğin dış tabakasına yayılması nedeni ile görülmektedir. Çok ciddi bir hastalık olan bu hastalık sert boyun, hızlı nefes alma, ışığa duyarlılık, şiddetli baş ağrısı ve ateş olarak kendini belli eder.
Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı Tedavisi

Kulak Arkasında Şişlik Ve Ağrı Tedavisi

Mutlaka bu tür şişliklerle karşılaşıldığında ister ağrılı ister ağrısız olsun uzman bir KBB doktoruna gidilerek muayene edilmesi gereklidir. Öncelikle şişliğin ve ağrının neden kaynaklı olduğu araştırılmalıdır.
Apseli bir şişlik var ise doktorunuz size antibiyotik tedavisi önerecek ve gerekli görürse bu apsenin içi boşaltılarak tedavi edilecektir. Bazı apseli şişlikler ameliyat gerektirebilir ve ancak bu şekilde alınabilirler.
Yağ bezeleri tıkanarak bazen şişlik ve kitle oluşumuna neden olurlar. Bu tür oluşumlar doktorunuz tarafından belirlenir ve alınmasına gerek yok ise olduğu yerde kalabilirler. Sizi rahatsız eden durumlarda küçük bir operasyonla alınabilirler.
Akne ve sivilceler ise ilaç tedavisi ile geçebilen zararsız oluşumlardır. Genelde antibiyotik içerikli krem uygulaması ile geçerler. Bu şişlik çevresinde mantar oluşumu var ise mantar kremleri işe yarayacaktır. Lavanta yağı, zerdeçal yağı gibi antiseptik yağlar da çok faydalı olurlar.
Şişmiş lenf düğümlerinde bu şişmenin altında yatan nedenler araştırılır. Genellikle bu şişlikten biyopsi alınır ve incelenir. Altında yatan sebeplerle birlikte bu şişlikte tedavi edilir.
Kulak iltihaplanmalarından dolayı oluşan bir şişlik ancak kulak iltihaplanmasının antibiyotik tedavisi ile geçmesi ve tedavi edilmesi ile geçebilir.
Tümörlerde iyi huylu olunup olunmadığına bakılır. İyi huylu olanlar genelde bir operasyonla alınırlar ve ilaç tedavisi uygulanır. Kötü huylu yani kanser olan tümörler ise hangi kanser türü olduğu teşhis edilerek evresine bakılır ve o şekilde bir tedavi planı uygulanır. Genelde cerrahi işlem, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavileri yapılmaktadır.

Kulak Arkası Şişlik Ve Ağrı Bitkisel Tedavi

Kulak arkası şişme ve ağrıya öncelikle doktora gidilmeli ve tam bir teşhis konulmalıdır. Zararsız  olan fakat ağrı ve şişliğe evde aloe vera bitkisinin jelini sürerek oradaki iltihabın alınmasına, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
Sıcak su ile kompres yaparak bu bölgeyi rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Antiseptik yağlar ile şişlik ovularak tedavi edilebilir. Özellikle çay ağacı yağı, lavanta yağı, ada çayı yağı sıcak su içerisine konur ve buraya bir tülbent ile sarılır ise çok faydalı olur. Sıcak su kompreslerini bu yağ içerikli su ile yaparsanız çok daha etkili olacaktır. Bu yağlar aynı zamanda ağrı kesici yağlar ve antiseptik yağlar oldukları için ağrının azalmasında ve burada var ise bir bakteri oluşumu ve enfeksiyon tedavi edilmesinde çok yardımcıdırlar. Vazelin ve vick uygulaması da buradaki şişliğin ve ağrının hafiflemesine yardımcı olur.

Hiç yorum yok