Doğumdan Sonra Karında Sertlik - kadinvsaglik.com

Doğumdan Sonra Karında Sertlik

Doğumdan Sonra Karında Sertlik

Doğumdan Sonra Karında Sertlik

Doğum sonrasında bir çok kadın karın bölgesinde sert eline gelen bir şişliğin olduğunu hissederler. Doğumdan sonra karında sertlik, hamilelik boyunca genişleyen doğum sonrasında küçülmeye başlayan rahimdir.
İnsan vücudunda ağırlık ve hacim olarak bu kadar çok büyüyerek sonrasında küçülebilen bir başka organ yoktur.  Uterus'un bu özelliği bilim dünyasını günümüzde de hala şaşkınlığa uğratmakta ve bilimsel olarak bir yanıtı bulunamamaktadır. Rahim involüsyonu, yani rahmin gebelik öncesi durumuna dönmeye çalışmasına verilen addır. Hamilelik boyunca rahim yaklaşık ağırlığının 20 katı kadar büyümektedir. Doğum sonrasında ise rahim küçülmeye başlamaktadır. Doğumun hemen sonrası rahim ağırlığı hamililiğin 20. haftasındaki ağırlığında olmaktadır. Doğumun hemen ardından rahim ağırlığı yaklaşık 1 kg kadardır. Lohusalık döneminin bitiminde yani 6 hafta sonrasında ancak eski ağırlığına dönebilmektedir. Doğumdan sonra karında sertlik küçülmeye çalışan rahminizdir. Rahmin küçülmesi ve karın bölgenizdeki kasılmalar ve ağrılan ilk günlerde çok şiddetli sonrasında azalarak lohusalığın bitimine kadar devam eder. İlk günlerde daha şiddetli olan bu ağrılar sonrasında yavaş yavaş hafiflemektedir.
Lohusalık dönemi, doğum sonrası, kanamalar, komplikasyonlar ve doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili yazdığımız makalemiz sizlere bu konular ile ilgili çok daha ayrıntılı bilgiler içermektedir.
Sezeryan Doğumdan Sonra Karında Sertlik

Sezeryan Doğumdan Sonra Karında Sertlik

Sezeryan doğumdan sonra karında sertlik oluşması normal doğumda karında sertlik oluşması ile aynı sebeplerden dolayıdır. Fakat sezeryan doğumdan sonra  karında dikişler olduğu için dikişlerden kaynaklı sertlik olabilir. Bazı sezeryan doğumlardan sonra iç dikişlerin iyi yapılmaması, yada dikişin zorlanmadan dolayı tutmaması gibi nedenlerden dolayı dikişlerin bulunduğu yerlerde fıtıklar oluşmaktadır. Nadirde olsa maalesef  bazı kadınlarda sezeryan sonrası karında fıtık olmaktadır. Bu gibi dikiş bölgenizde oluşan bir sertlik fark ederseniz mutlaka doğumunuzu gerçekleştiren doktora giderek görünmeniz gereklidir.
Sezeryan doğum sonrası karında sertlik dikişlerin iyi muhafaza edilememesi kaynaklı iltihaplanma sorunundan da olabilir. Dikiş bölgenizde akıntı, şişme, kızarıklık ve şişme gibi bir durum olur ise mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir. Yapılan sezeryan doğum unutulmamalıdır ki ameliyattır.  Ameliyat yerlerinde olan dikişlerin bu tür iltihaplanması normal değildir ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Sezeryan doğum yada normal doğumdan sonra karında sertlik rahim kaynaklı ise doğumun hemen ardından karında sertlik olur ve rahim küçüldükçe özellikle ilk 10 gün sonrasında hafifler ve fark edilmez. Zaten rahim 6 hafta içerisinde eski halini alır. Fıtık ve dikiş kaynaklı olan şişlik ve sertlikler ele gelir ve bu tür şişlik ve sertlikler karnın tamamında değil bulunduğu bölgede kendilerini gösterirler.

Doğum sonrası kanamanız çok fazla olacaktır. Kan rengi sonrasında pembeye ve kahverengine dönerek biter. Doğum sonrası petinizi mutlaka 6 saat ara ile değiştirmeli ve hijyene çok dikkat etmelisiniz. Akıntınızda kötü koku, kanamanızda anormal ölçülerde fazlalaşma olursa, ateşinizde çıkma gibi kendinizde olan bir değişim olduğunda mutlaka doktora gitmelisiniz. Doğum sonrası komplikasyonlara lohusanın çok dikkat etmesi gereklidir.
Sezeryan sonrası kabızlık ile ilgili yazdığımız makalemiz ve doğum sonrası, lohusalık dönemleri ile ilgili yazdığımız makale serimiz anne çocuk bölümünde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok