Doğumdan Sonra Bel Ağrısı Nasıl Geçer - kadinvsaglik.com

Doğumdan Sonra Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Doğumdan Sonra Bel Ağrısı Neden Olur
Doğumdan Sonra Bel Ağrısı Neden Olur

Hamilelik sırasında bebek anne karnında orantılı bir şekilde taşınmaktadır. Kurursuz olan insan vücudu, hamilelik boyunca bebeği taşırken yükü bele, bacaklara, sırta ve karna son derece orantılı bir şekilde dağıtmıştır. Bu sebeple de hamilelik boyunca bebekten dolayı anne beline çok ağırlık binmediği için çok fazla ağrımaya neden olmaz. Ancak doğum sonrasında anne bebeği devamlı kucağında taşımak zorunda kalmaktadır. Bebek düzenli olarak kilo alamaya devam ettiği için her gün taşıdığı ağırlık devamlı yükselmektedir. Ön bölgede taşınan bu ağırlık vücut dengesini bozmakta ve annenin bel ve sırt bölgesine ağırlık yapmaktadır. Bu sebeple de annede doğum sonrasında bel ve sırt ağrısına neden olur. Genelde anneler doğum sonrası bebeği nasıl taşıması gerektiğini bilmeden yanlış taşımaktadır. Bu sebepler yanlış taşınan ağırlık disklere ve bel omurlarına fazladan yük bindirdiği için bel ve sırt ağrıları yaşanmasına neden olmaktadır.
Doğumdan Sonra Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Doğumdan Sonra Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Anne hamileliği boyunca 12 kilo kadar bir kilo alması normal olandır. Doğum kiloları normal şartlarda 6-8 haftada anneden büyük bir oranda gitmektedir. Aşırı bir kilo almışsanız bu kiloyu bir an önce vermeye çalışmalı ve belinizle sırtınıza aşırı yük binmesini engellemelisiniz. İskelet yapısı normal şartlarda taşıdığı kilonun fazlasını taşıması nedeni ile bu tür ağrılara neden olmaktadır. Aşırı kiloların verilmesi bel ve sırt ağrılarının geçmesinde faydalı olacaktır.
Doğumdan sonra kaç kilo gider adlı makalemizde doğum kilolarının anneden ne kadar süre içerisinde verildiğini anlattık. Lohusalıkta beslenme konusunda size yardımcı olacaktır.
Doğum dikişleriniz geçtiğinde doktorunuz verdiği ölçülerde bel hareketleri yaparak, bel kaslarınızı kuvvetlendirmeye çalışmalısınız. Sezeryan doğum yapan kadınlarda da olan ağrılar normal doğum yapan annelerle aynı sebeplerledir. Doğum sonrasında yaşanan ağrının doğum şekli ile alakası yoktur. Tek sebebi doğum sonrası bebeğin yanlış tutulması ve annenin ani hareketler yapmasıdır. Alınan kiloların erken dönem verilmemesi üstüne birde beli zorlayacak şekilde bebeği kaldırma ve yatırma şeklinde davranışlar bel omurlarında, bel disklerinde aşırı zorlanmaya ve bu sebeple de ağrıya neden olmaktadır. İki doğum şeklinden sonra yaşanan ağrılar bakımında dikkat edilmesi gerekenler aynıdır.
Sezeryandan Sonra Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Sezeryandan Sonra Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Doğumdan sonra bel ağrılarını bir nedeni de bebeği yanlış tutuyor olmanızdır. Bebek kucakta değil vücuda dayanarak taşınmalıdır. Kucakta vücut merkezinden uzakta taşınan bebek bel gölgesine fazladan ağırlık yapmaktadır. Oysa ki bebeği göğsünüze yaslayarak vücudunuzun bir parçası gibi taşırsanız bel bölgesine çok daha az ağırlık yüklenmiş olmaktadır. Bebek kucağınızda iken eğilmemeli bele ve sırta daha fazla yük bindirmemelisiniz.
Bazı anneler bebeklerini sırtına bir aparatla bağlamakta ve o şekilde taşımaktadır. Sırta ters yük binmesine neden olan bu aparat sırt ve bel ağrılarına sebep olmaktadır. Sırt yerine bu aparatı ön tarafa bağlarsanız sırta ve bele daha az yük binmesini sağladığınız için bel ağrılarınız için çok daha faydalı olacaktır.
Mutlaka belinize ve sırtınıza ağrı kesici özellikteki lavanta yağı, zencefil yağı, acı elma yağı yani ada çayı yağı, susam yağı gibi doğal antibiyotik içerikli yağlar ile masaj yapmanız bel ağrılarınızın giderilmesinde çok faydalı olacaktır. Bebeği emzirirken doğal içerikli yağlar kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Belinizi sıcak tutmaya çalışmalı, terlediğinizde mutlaka çamaşırlarınızı değiştirmelisiniz.
Bebeği yatağına yatırırken, yada alırken uzanarak alması sırasında beli zorlamaktadır. Devamlı tekrarlanan bu bel zorlayıcı hareket sayesinde bel çok daha fazla ağrımaktadır. Bele yük bindirecek şekilde değil alırken bebeğin yanına oturarak yada yatağın kenarına iyice gelerek yükü bele vermeden bebeği kucağınıza almaya gayret etmelisiniz.

Hiç yorum yok