Normal Doğum Dikişleri - kadinvsaglik.com

Normal Doğum Dikişleri

Normal Doğum Dikişleri

Normal Doğum Dikişleri

Normal doğum dikişleri, bebeğin başının daha kolay çıkması için uygulanan cerrahi kesilerin dikilmesi işlemidir. Bu uygulamaya epizyotomi adı verilmektedir. Her doğumda uygulanmayan bu kesiler ancak gerekli olduğunda uygulanmaktadır. Normal doğum sırasında ıkınmalarla bebeğin perineyi zorlamaya başlaması ile epizyotopi uygulaması yapılır. İşlemin amacı bebeğin doğumu sırasında zorlanma ve iç yırtılmalar olmamasıdır. Normal doğum dikişleri anne adayının perinesi dar olanlar, perine kasları aşırı gerilenler, bebeğin başı iri olanlarda epizyotomi uygulaması ileride oluşabilecek estetik bozuklukları önlemesi ve perinenin yırtılmasını önlemek amaçlı yapılmaktadır. Bebeğin makattan gelmesi durumunda mutlaka yapılması uygundur. Ayrıca prematüre doğan bebeklerin hassas olan başının zarar görmesini engellemek amacı ile de yapılmaktadır. Eğer normal doğum çok hızlı gerçekleşiyor ise bu kesi yapılır ve normal doğum dikişleri atılır.
Normal Doğumda Dikiş Nereye Atılır

Normal Doğumda Dikiş Nereye Atılır

Normal doğum dikişleri yapılmadan önce enjeksiyonla o bölge uyuşturulur. Normal doğum sırasında bebeğin başının çıkmasına yakın epizyotomi makasıyla bölgede vajina girişi alt ucundan başlayan ve doktorun uygun gördüğü şekilde ya 45 derecelik açıyla yana doğru uzanan medyolateral tipte ya da direkt olarak anüse doğru inecek şekilde kesilir. Doktorunuz solak değil ise genelde sağa doğru cilt ve cilt alt dokusu kesilerek yapılır. Bu kesinin uzunluğu anne adayının perinesinin yapısal durumuna, perine kaslarının yapısına ve bebeğin dışarı çıkan kısmının yapısal özelliklerine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu kesiden sonra bebeğin doğumu gerçekleştirilmektedir. Bebeğin doğumunun ardından plasentanın da çıkmasından sonra eğer gerekli ise tekrar anestezi yapılarak normal doğum dikişleri atılır.


Normal Doğum Dikişi (epizyotomi) Uygulanmadığında Ne Olur?

Normal doğum dikişleri özellikle ilk doğumlarda uygulanmaktadır.  Epizyotomi uygulanmazsa, büyük olasılıkla perinede yırtıklar oluşmakta ve bu yırtıkların büyüklüğü bebeğin başının büyüklüğüne, perinenin yapısal özelliğine, annenin yaptığı doğum sayısına göre değişmektedir. Bazen epizyotominin geç uygulanmasından ya da açılmamasından dolayı anüste dışkılamayı önleyen kas yapısının rektum duvarının yırtılması da göz konusu olabilmektedir.

 Normal Doğum Dikişleri İz Bırakır mı?

Normal doğum dikişleri eğer iyi yapılmış ise çok ince bir çizgi şeklinde neredeyse belli olmayacak kadar bir iz bırakır. Normal doğum dikişlerinin iz bırakmaması usulüne uygun yapılması ve kullanılacak olan malzemenin kaliteli olmasına da bağlıdır. Bazı kadınlarda bu kesi derinliği ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak da değişim gösterebilmektedir.
Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman İyileşir

Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman İyileşir

Normal doğum eğer dikişli yapılmış ise anne hastaneden çıktıktan sonra evde dikişlerinin bakımını yapmalıdır. Eve çıkmadan hastanede dikişlerin bakımı ve pansumanı yapılarak taburcu edilir. Dikiş atılan yani epizyotominin olduğu bölge yani vajina ve makat arasında kalan bölgeye perine adı verilir. Bu bölgenin temizliği ve kuru tutulması çok önemlidir. Tuvalet ihtiyacından sonra doğum dikişlerinin olduğu yer ılık su ile iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Özellikle büyük aptesten sonra bu bölge batikonla temizlenmelidir. Tuvalet bitiminde temizlik önden arkaya doğru olmalıdır. Yoksa dikişler iltihaplanarak kopabilmektedir. Doktorunuz ağrı kesici ilaç yada antibiyotik vermiş ise bu mutlaka düzenli kullanılmalıdır. Bu bölgedeki hafif şişmeler normal sayılmaktadır. Şişlik ağrı ile birlikte çok fazla olur ise ve bu bölgede morarma söz konusu ise mutlaka doktorunuza baş vurmalısınız. Ayrıca doğum dikişlerinin olduğu yerde kötü bir koku var ise bu orada bir iltihaplanma söz konusu olduğuna işarettir.

Normal Doğum Dikiş Ağrıları Ne Zaman Geçer

Normal doğum dikişlerine bağlı olarak bu bölgede ağrı olması kaçınılmazdır. Bu ağrı hissi her geçen gün biraz daha azalma eğilimi gösterecektir. Yaklaşık bir hasta kadar sonra ağrı hissi kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Aksi bir durum da bu normal değildir ve bu dikişlerde bir iltihaplanma olduğuna işaret olabilmektedir. Ağrıdan çok rahatsız olduğunuz da bir leğene sıcak su koyup içerisine antiseptik koyarak oturmak çok faydalı olacaktır. Hem mikrop kırılır hemde ağrılar azalacaktır.
Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman Düşer

Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman Düşer

Normal doğum dikişleri artık günümüzde kendiliğinden eriyen dikişler ile yapılmaktadır. Doğum sonrası dikişler alınmaz kendiliğinden eriyerek düşerler. Normal doğum dikişleri yaklaşık 8-10 gün içerisinde kendiliğinden eriyerek düşerler. Doğumdan sonraki günlerde batikon ile evde mutlaka dikişlerin bakımının yapılması gereklidir. Eve geçişten bir kaç gün sonra ayna yardımı ile dikişler kontrol edilmelidir. Dikişler arasında açılmalar var ise hemen doktorunuza baş vurmalısınız. Enfeksiyon kaynaklı açılmalar var ise hemen lokal bir anestezi ile dikişler yeniden dikilmelidir. Doğum sonrası kanamalarda petler en az 6 saat ara ile değiştirilerek yenilenmelidir. Uzun süre kalan petlerde bakteri oluşumu olduğu için dikişleriniz için iyi değildir. Her türlü enfeksiyondan uzak kalınmalıdır. Dikişlerinizin açılmaması ve zorlanmaması için kabızlıktan uzak kalınmalı ve bol sebze içerikli beslenilmelidir. Bol su içilmeli olası bir kabızlıkta mutlaka lavman yapılmalıdır. Ikınmamalı ve kendinizi zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.

Doğum Dikişlerinin Düştüğü Nasıl Anlaşılır

Her şey yolunda giden doğum sonrası dikişler de 8-10 gün içerisinde bir iyileşme olur. Bu sürede ayna yardımı ile dikişlerinizin düşüp düşmediğini kontrol edebilirsiniz. Bunun haricinde doktorunuz 10 gün sonrasına size bir kontrol randevusu verecektir. Bu randevuda dikişlerin durumuna bakılır ve düşüp düşmediği kontrol edilir.

Lohusalıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler ile ilgili makalemizde lohusa kadının nelere dikkat etmesi konusunda detaylı bilgi verdik. Ayrıca doğum sonrası ve lohusalıkla ilgili yazı dizimizin ilginizi çekeceğini umuyoruz.

Hiç yorum yok