Lohusa Kadının Dikkat Etmesi Gerekenler - kadinvsaglik.com

Lohusa Kadının Dikkat Etmesi Gerekenler

Lohusa Kadın Nelere Dikkat Etmeli

Lohusa Kadın Nelere Dikkat Etmeli

Lohusalık kadında 6 hafta yani kırk gün kadarlık süre içerisinde gerçekleşmektedir. Vücut hamile kalmadan önceki döneme ancak bu süre içerisinde dönebilmektedir. Bu sürede ilk 24 ve 48 saat lohusa için çok önemlidir. Tıbbi bakım ve yakın takip bu dönemde anne için hayati önem taşımaktadır. Öncelikle doğum için tam teşekküllü doğum yaptıran bir hastane tercih edilmelidir. Doğum sonrası komplikasyonlar anne ve bebek için son derece önemlidir ve hayati önem taşımaktadır. Ev ortamında yapılan doğumlar şansınız varsa normal olur eğer gerçekleşebilecek bir komplikasyon olur ise erken müdahale mümkün olmadığı için bebeğin ve kendinizin hayatını riske atmak demektir.
Doğum sonrasında hastanede kalış süresi normal doğumlarda 1, sezaryen ameliyatlarda ise 2 gün kadardır. Bu süre içerisinde annenin tansiyonuna ve kanamasının normal olup olmadığına bakılır. Bir anormallik yok ise taburcu edilir.
Eve geçişte lohusa çok dikkat etmeli ve bol bol dinlenmelidir. Bu yatakta devamlı yatmak anlamına gelmemektedir. Kalkılmalı ve dolaşılmalı ve küçük küçük ev işleri de yapılmalıdır. Annenin kan dolaşımı için son derece önemli olan bu yürüyüşlere lohusalık döneminde dikkat edilmelidir. Emboli lohusalıkta çok önemli bir hastalıktır ve kan damarlarında oluşan pıhtılaşma demektir. Bu yüzden de lohusa evde hareket etmeli ve kan dolaşımını harekete geçirmelidir.
Yeni doğum yapan annenin sütü hemen gelmeyebilir bu yüzden telaşa gerek yoktur. Bol bol bebek emzirilmeye çalışılmalı ve göğüslerde süt birikmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Göğüste biriken süt sağılarak boşaltılmalıdır. Göğüste biriken sütler anne de enfeksiyon yapabilir ve annenin göğsünde kitle ve şişmeler oluşturabilirler.
Doğum sonrasında kabızlık lohusalık döneminde kadınların karşılaştıkları en büyük sorunlar arasındadır. Bol lifli gıdalar alınmalı, ev içerisinde kısa yürüyüşler yapılmalı ve bol su tüketilmelidir.
Doğum sonrası banyo yapmak isteyen anne eve geçtikten iki gün sonra duş alabilir. Duş alırken zorlayıcı hareketler yapmamalı ve vajina içerisine su kaçırmamaya lohusa kadın dikkat etmelidir. Mutlaka ayakta duş almalıdır.
Normal doğumlarda eğer dikiş yapılmış ise bu dikişler tuvalette ılık su ile yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır. Yıkama suyuna antiseptik koyarak temizliğin sağlanması önerilmektedir.
Doğum sonrasında lohusalık dönemi bitene kadar yani 6 hafta sonuna kadar karın kaslarını güçlendirici hareketler yapılmamaya lohusa kadının dikkat etmesi gerekenlerdendir.
Doğum sonrasında lohusa kadın eş ile ancak 3 hafta sonrasında birlikte olabilir oda ancak lohusalık kanaması bittiği taktirde olabilir. Bu dönemde yeni anneliğe geçen kadınlarda isteksizlik son derece normaldir.
Lohusa beslenmesi en önemli konular arasındadır. Bebeğin anne sütüne en ihtiyaç duyduğu dönem yeni doğduğu dönemdir. Mutlaka bebek emzirilmelidir. Anne süt yapan yiyecekler yenmeli ve unlu, şekerli gıdalardan uzak kalınmalıdır.
Doğum sonrasında lohusalık bitiminde yani 6 hafta sonunda mutlaka doktora gidilmeli ve rahim durumuna baktırılmalıdır. Her şey normal gözükse de fiziki muayene gereklidir. Mutlaka bu dönem sonunda doktora giderek muayene olmalı ve bir terslik olmadığına emin olmalısınız.
Lohusa Kadının Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lohusalık Hüznü

Lohusalık hüznü, bir diğer adı ile lohusalık depresyonunun diğer adıdır. Ayrıntılı olarak sizler için lohusalık depresyonunu anlattığımız yazımızda bu konuyu detayları ile anlattık. Lohusalık hüznü bir çok lohusanın başına gelen lohusalık depresyonudur. Anne daha içe kapanır, üzüntülü, huzursuz, kaygılı ve hüzünlü bir hal alır. Bu durum son derece normal olan yeni doğum yapan her annenin başına gelen bir durumdur. Kimi lohusalar bunu hafif bir şekilde atlatır iken kimi lohusa da bu durumu şiddetli geçirebilmektedir. Ruhsal yönden de anne kendini bu duruma başta hazırlamalı ve bu durumun başına gelebileceğini hamilelik döneminde öğrenerek kendini geçici olan bu hüzünlü olma haline alıştırmalıdır. Çok kısa sürede atlatılan lohusalık hüznü, annenin bebeğine bakabilecek mi, onu besleyebilecek mi, o küçücük canlıya yetebilecek mi gibi korkuları ve kaygıları ile annede bu durumu tetiklemektedir.
Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenlerden en önemlisi lohusalıkta beslenme olduğu için bu konu ile ilgili detaylı yazdığımız makalemizde ayrıntılı olarak lohusalıkta gaz sancısını, lohusalıkta kabızlığı ve yememiz gereken besinleri anlattık. Lohusalıkla ilgili yazı dizimizin ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Lohusalıkla ilgili bilmeniz gereken bilgileri inceleyerek ayrıntılı anlattık.

Hiç yorum yok