Lohusalıkta Beslenme
Lohusalıkta Beslenme
Lohusalık döneminde anne, süt verdiği için yemesine ve içmesine çok özen göstermeli kendine dokunmayacak her şeyi yemelidir. Bol proteinli gıdalar, meyve suları, sebzeler özellikle bol su ve süt ürünleri yenmelidir. Gün içerisinde 4-5 kez bir lohusanın yemek yemesi gereklidir. Sebze tüketimi bol olmalı ve meyve ağırlıklı beslenmek anne sütü için çok önemlidir. Bir kadının hayatının en önemli beslenmeye dikkat etmesi gereken dönemi lohusalık dönemidir. Anne sütü bebeğin sağlığı acısından yeri doldurulamayacak en değerli şeydir. Lohusalıkta beslenme döneminde annenin yediklerine ve içtiklerine en çok özen göstermesi gereken dönemdir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için annenin enerji, protein, vitamin ve mineral ile destekli besinler tüketmesi gereklidir. Bu sebeple annenin 2800-3000 kalori arası mutlaka alması gereklidir. Bazı uzamanlar bunun 5000 kaloriye kadar çıkabileceğini söylemektedir.Emzirme döneminde anne normalden daha fazla enerji tükettiğinden yedikleri ona kilo olarak zaten kalmamaktadır. Bu sebeple de uygun bir beslenme düzeni ile hem kilo verip hemde bebeğini en uygun şekilde besleyebilmektedir. Uygun bir beslenme programı yapan anne hem bebeğini düzgün besler, hemde bu dönemde çok rahatlıkla kilo verebilir. Emziren anne günde mutlaka 3 kg sıvı tüketmelidir. Bu sıvı tüketiminde en dikkat edilmesi gereken çay ve kahve tüketmemektir. Çay ve kahve tüketimi bu sıvı alımı içerisine girmemektedir. Süt üretimini de ters etkileyen çay ve kahveden uzak kalınmalıdır. Süt, su ve meyve suyu bol içilmelidir. Kaymak, mayonez, kızartmalar gibi yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Unlu ve şekerli gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Bu sadece anneye kilo aldırmaktan öteye gitmeyen bir beslenme alışkanlığıdır. Bu dönemde anne hem kilo vermek hemde bebeğini düzgün bir şekilde beslemek istiyor ise bol protein ve sebze ağırlıklı beslek lohusa kadının dikkat etmesi gerekenlerdendir.
Lohusalıkta beslenmede en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de antibiyotik içerikli çayları içmektir. Adaçayı, kekik, papatya, zencefil, zerdeçal gibi güçlü ve doğal antibiyotik içerikli çaylar içerek bebeğinizae verdiğiniz sütü daha sağlıklı hale getirirsiniz siz ve bebeğiniz bu antibiyotik içerikli çaylar ile hastalıklar ile mücadelede güç kazanmış olursunuz.
Günde mutlaka 2 bardak kadar süt, peynir ve mutlaka bir kase yoğurt yemelidir. Bol ıhlamur ve papatya gibi çaylar içerek bebeğin süt ile sakinleşmesi ve gaz sorununun giderilmesi sağlanmalıdır. Lohusalıkta gaz ve lohusalıkta kabızlık sorunu bu dönemde çok yaşanan problemlerden biridir
Lohusalıkta Gaz Sancısı
Lohusalıkta
gaz sorunu maalesef çok yaşanmaktadır. Annedeki gaz sorunundan bebekte
çok etkilenmektedir. Anne bu sorunu gidermek için gaz yapıcı besinlerden
uzak kalmalıdır. Bakliyatlar gaz yaptıkları için kuru fasulye, nohut,
mercimek gibi bakliyatlardan bir müddet uzak kalmak çok önemlidir. Gaz
giderici çaylar içerek gaz sorununu çözmekte mümkündür. Özellikle rezene
çayı bu dönemde çok önemlidir. Papatya, ıhlamur ve rezene çayını gaz
sorunu için mutlaka tüketmelisiniz. Aynı zaman da süt de yapan bu
çayların içilmesi lohusa kadının dikkat etmesi gerekenlerdendir. Lohusalıkta sgaç sancısı gidermek için ayaklar sıcak tutulmalı ve mümkün olduğunca soğuktan ve rüzgardan uzak kalınmalıdır. Gaz sancınız olduğun da ayak altına kekik yağı yada acı elma yağı diğer adı ile ada çayı yağı sürerek gaz sancınızı giderebilirsiniz. Karnınıza da eğer dikişiniz yok ise çok az miktarda sürebileceğiniz bu gaz giderici yağlar gaz sancısınız almaktadır. Bu yağlar güçlü yağlar olduğu için mutlaka inceltilerek uygulanır. Zeytin yağı yada su ile çok az miktarda incelterek sürerseniz cildinizde tahriş yapmaz.
Lohusalıkta Kabızlık
Lohusalıkta kabızlık yaşanması son derece normaldir. Hamilelikte de yaşanan kabızlık bebeğin anne karnında bağırsaklara baskı uygulaması sonucunda olmaktadır. Lohusa anne yediklerine dikkat etmeli ve bol lifli gıdalar ve bol su tüketmelidir. Lohusalık döneminde yani 6 hafta içerisinde sindirim ve boşaltım sistemi de eski haline dönecektir. Bu dönemde kabızlık yaşanması çok normaldir. Kabızlık şikayetinde dışkının boşaltım organında katılaşmamasına ve katılaşır ise annenin kendini tuvalet ihtiyacında zorlamaması çok önemlidir. Dikişli bir doğum gerçekleşmiş ise anne kabızlıktan dolayı kendini zorlamamalı ve dikişlerine zarar vermemelidir. İshal yapacak yiyecekler yemelidir. Bol ıhlamur içmelidir çünkü ıhlamur doğal bir müshildir ve aynı zamanda da gaz sancılarını kesmektedir. Eğer dışkı çok katı ve yapmakta zorlanıyorsanız lavman yapılarak çıkartılmalıdır. Annenin daha çok taze olan rahim içi yaralarını bu zorlama ile kanatabileceği unutulmamalıdır. Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenlerden en önemlisi tuvaletini yaparken kendini zorlamaması ve ıkınarak karın kaslarında kasılmalar yapmamasıdır.Lohusalık dönemi çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Lohusalık dönemi ne kadar sürer ve lohusalık dönemi ne zaman biter ile ilgili yazımında lohusalık dönemini detayları ile anlattık. Lohusalık ile ilgili yazı dizimizde bir lohusanın dikkat etmesi ve bilgilenmesi gereken çok önemli bilgiler içermektedir.
YORUM EKLE