Lohusalık Dönemi Ne Zaman Biter? - kadinvsaglik.com

Lohusalık Dönemi Ne Zaman Biter?

Lohusalık Dönemi

Lohusalık Dönemi

Lohusalık ne zaman biter ve lohusalık dönemi yeni doğum yağmış anne neler yaşamaktadır? Halk arasında 40 çıkması denen lohusalık 6 hafta süresince devam eder ve bu döneme lohusalık dönemi denir. Bu dönem içerisinde gebeliğin kadın üzerinde yarattığı fizyolojik ve psikolojik etkiler bu dönem sonunda hamile kalınmadan önceki döneme geri döner. Halk arasında kırk çıkması denen  kırk günlük dönem de tam olarak bu 6 haftaya denk gelmektedir. Gene halk arasında lohusanın mezarı kırk gün açıktır sözü de lohusalık döneminde kadını etkileyebilecek hastalıkların hayati önem taşıdığını tam olarak doğru bir şekilde vurgulamaktadır.
Lohusalık 6 haftalık bir dönemdir ve bu dönem 3'e ayrılarak incelenir.
  • Çok erken lohusalık dönemi ilk 24 saat dilimine denmektedir. 
  • Erken lohusalık dönemi ise ilk bir haftalık dönemdir.
  • Geç lohusalık dönemi ise lohusalığın tamamı olan 6 haftalık dönemdir. 
Bu dönemlerde gerçekleşen olaylar bakımından ayrım yapılmıştır. Kadın üreme organı 6 haftalık dönem içerisinde eski halimi almaktadır. Anne eğer süt veriyor ise kanama olmayabilir. Anne eğer süt vermiyor ise bu 6 hafta sonunda adet kanaması olmaya başlamaktadır. Doğum sonrası rahim küçülmeye başlar ve bu küçülmeye involüsyon adı verilir.
Lohusalık Dönemi Ne Zaman Biter

Lohusalık Dönemi Ne Zaman Biter

Lohusalık döneminde biyolojik olarak bir çok değişim yaşanmaktadır. Bu değişimlerin oluşması ve kadının hamile kaldığı döneme geri dönebilmesi için geçen süreye lohusalık dönemi denmektedir. Lohusalık döneminde neler yaşanır? Lohusalık dönemi ne zaman biter?
Lohusalık döneminde rahim yavaş yavaş küçülmeye başlar. Doğum sonrasında 1 kg ağırlığında ve daha çok geniş olan rahim boyutu ancak lohusalık dönemi bitiminde yani 6 hafta sonunda ancak hamile kalınmadan önceki halini almaktadır. Doğumun sonrasında çok erken evrede ve erken evresinde rahim içi kasılmaları devam eder. Çok erken evre dediğimiz ilk 24 saat içerisinde çok şiddetli olan ağrı ve kasılmalar ancak bir haftalık erken evrede biterler. Bu kasılmalar rahim içerisindeki damarların kapanmasına neden olur. Bu kasılmalar olmaz ise rahim içerisindeki açıkta kalan kan damarlarından şiddetli kanamalar olmakta ve lohusa anne için çok tehlikelidir. Atoni adı verilen bu kanama sonucunda lohusa annelerin ölümü bile söz konusudur. Erken müdahale bu dönem için çok önemlidir. Bu kanama doğumun hemen sonrasında ilk 24 saat içerisinde çok şiddetli olur ve hastanede müdahale edilir. Atoni de kanama 500 ml üzerinde üzeri olur ve normal kanamadan çok şiddetli gerçekleşir.
Doğum sonrası lohusa kadın da normal gelen ilk kanama içerisinde doku parçaları ve kan pıhtıları olması son derece normaldir. Bu kanama ilk başlarda koyu kıvamda olur ve giderek rengi açılmaktadır. Doğum sonrası kanama 4 hafta kadar olması son derece normaldir.
Doğum sonrası rahim ağzı 10 cm büyüklüğe erişmiştir ve bir haftalık süre içerisinde bu açıklık 1 cm büyüklüğe iner. Rahim ağzı önceden yuvarlak bir biçimde iken doğum sonrası yassı biçim alır. Rahim ağzı doğum sonrasında ancak lohusalık bitimi yani 6 haftalık süre sonunda iyileşme göstermektedir. Hamilelik ile birlikte değişen üreme organının eski halini alması ancak lohusalık bitiminde yani 6 hafta sonunda eski halini almaktadır.
Doğum sonrasında lohusalık döneminde kadın enfeksiyon almaya çok müsaittir. Bu dönem de doğum sonrası enfeksiyon kadın için çok tehlikelidir.
Lohusalık dönemi ne zaman biter sorunuza cevabımız en az 6 hafta yani eskilerin değimi ile 40 günlük süre bitiminde olacaktır.

Lohusalık depresyonu nedir belirtileri nelerdir? Lohusalıkta yaşanan bu depresyon nelerden kaynaklı yaşanır ve lohusalarda etkileri nelerdir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi ilgili makalemizde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok