Lohusa Depresyonu Nedir ve Belirtileri Nelerdir? - kadinvsaglik.com

Lohusa Depresyonu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Lohusa Depresyonu Nedir

Lohusa Depresyonu Nedir

Lohusa depresyonu, doğum sonrası anne adaylarının geçirdiği bir psikolojik bozukluğun adına denmektedir. Anneliğin başlaması ile birlikte her anne adayında mutluluğun yanında kaygı ve korkular yaşanmaktadır. Bebeğine nasıl bakacaktır, o küçücük canlıya zarar vermeden nasıl tutacaktır, anneliğin verdiği mutluluk ve bu tür kaygılar ile gerçekleşen lohusa depresyonun da üzüntü, kaygı, ruh hali değişikliği ile birlikte anne adayında hüzünlü olma durumu baş göstermektedir. Az görülen ve doğumdan sonra ilk 6 hafta içerisinde kendini göstermeye başlayan lohusa depresyonu yavaşça oluşur ve sonrasından kendiliğinden geçer. Bir iki yıl bazı durumlarda sürebilir. Lohusa depresyonu ile psikoz ayrımı zor olan iki rahatsızlıktır ve çoğu zaman birbirine karıştırılabilmektedir. Lohusa depresyonu belirtileri nelerdir?

Lohusa Depresyonu Belirtileri 

Lohusa depresyonu geçiren her annede bu belirtilerin hepsi gözlenmemekle birlikte bir kaç tanesi olması yeterlidir. Her lohusa depresyonu aynı ölçülerde yaşanmaz farklılıklar gösterirken kimisi bunu hafif yaşar iken kimi anne ise lohusa depresyonunu şiddetli geçirebilir.
  • Şiddetli hüzün hali ile birlikte olaylara karşı duyarsız davranışlar gösterme hali mevcuttur.
  • Enerji azlığı ve aşırı yorgunluk hissetme durumu,
  • Arkadaşlardan ve ailelerden uzaklaşma durumu ile birlikte kendi içine dönme hali,
  • Bebeğe zarar vermekten korkan lohusa anne onu yeterince besleyemediğini düşünmektedir.
  • Hafızası zayıflar unutkanlıklar olur,
  • Konsantrasyon güçlüğü çeken annemizde boş bakmalar başlayabilir,
  • El, kol hareketlerinde değişiklikler olan lohusada aşırı ve garip hareketler oluşabilir.
  • Kendi kendine ağlama nöbetleri olabilir.
  • Sıkıntılı, bunalmış, sinirlilik halleri çoklaşmaya başlar.
  • İştah kaybı ile birlikte kilo vermeye başlamaktadır.
  • Hep endişeli bir halde aşırı titizlenme durumu ve panik atak halleri kendini göstermektedir.
  • Bebekle ilgilenmek istemeyen lohusa anne adayı ondan uzaklaşarak içsel olarak bebeğinden nefret edebilmektedir.
  • Mutsuz ve içe dönük yaşayan anne adayı bu durumdan dolayı suçluluk hissi yaşamaktadır

Lohusa Depresyonu Belirtileri

Lohusa Depresyonu Neden Olur

Lohusa depresyonu sonrasında ailelere ve eşlere çok büyük görevler düşmektedir. Bazı lohusa depresyonu geçiren kişilerde bu durum ilerler ise doğum psikozuna döndüğünde intihar eğilimi olduğu için gözetim altında olmaları gerekmektedir. İlgili ve alakalı olmak onlar için yapılabilecek en iyi yaklaşım şeklidir. Lohusa depresyonu neden olur?


Lohusa Depresyonu Biyolojik Nedenler

Hamilelikte yükselen hormonlar doğum sonrası birden bire düşmektedir. Bilimsel olarak östrojen hormonu ve progesteron düzeyinin birden bire düşmesi kadınlarda lohusa depresyonunun yaşanmasına sebep olmaktadır. Doğum sonrası bazı annelerde tiroit bozuklukları olmaktadır ve bazı annelerde de folat eksikliği nedeni ile lohusa depresyonu ile karşılaşılmaktadır. Hamileliğin bitmesi ile birlikte annemizin vücut yapısında ve hormonlarında değişimler olur ve bu gebelikten yeni çıkmış anneyi kötü etkilemektedir. Her kadının  bünyesi bir değildir ve bazı anne bu durumu kaldıramayabilmektedir. Biyolojik nedenlerden dolayı girilen lohusa depresyonu çok daha hafif ve kısa sürede atlatılmaktadır.


Lohusa Depresyonu Psikososyal Nedenler

Gebeliğinin bitmesi ile birlikte içerisindeki fetustan ayrılan anne bu durumu kabullenemeyebilmektedir. Bebeği doğmuştur ve ondan ayrıldığını ve uzaklaştığını hissedebilir. Bu durum sevilen birinin kaybını hatırlatarak bu durumu tetikleyebilmektedir. Geçmişten gelen psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde daha çok görülen lohusa depresyonu stres, kişiler ile olan ikili ilişkiler, aile desteği, sosyal eksiklik gibi yan etkilerle kendini gösterebilmektedir. Dış etkenlerin kendini yönettiğini düşünen anne var oluşunu bu durumda daha çok sorgular ve lohusa depresyonuna girebilmektedir. Hamileliğini zor geçiren ve doğum sonrası da bu durum ile birlikte zorlanan anne adayları da risk grubundadır. Erken yaşta hamilelik yaşayan anne adaylarında lohusa depresyonu görülme sıklığı % 30, geçmiş yıllarda depresyon yaşamış kişilerde hamilelik sonrası depresyonu görülme sıklığı ise %25 oranındadır. Hamilelik depresyonu geçirmiş bir anne sonraki doğumunda da bunu yaşar ise majör depresyon geçirme olasılığı %85 oranındadır.
Lohusa Depresyonu Neden Olur
Hamileliklerde yaşanan olaylar ile hamilelik sonrası karşılaşılan olaylar mı bu durumu daha fazla etkiler derseniz. İkisi de lohusa depresyonunu aynı oranda etkileme gücüne sahiptir. Geçmişte yaşanmış ruhsal sıkıntılar ve geçirilmiş depresyon hikayeleri bu durumu tetikler. Evlilik ile ilgili yaşanan sıkıntı ve iyi gitmeyen bir evlilik içerisinde olma durumu hamilelik sonrası depresyonunun en önemli nedenlerindendir. Anne olmaya hazırlıksız olma, sosyal desteğin yetersiz olması, anne adayının daha yaş olarak genç olması, doğum korkuları lohusa depresyonuna neden olabilmektedir.
Evlilikte ikili ilişkide çift olarak varlık sürdürürken birden anne baba olmak hamilelik sonrasında anne rolüne girememeye ve lohusa depresyonuna neden olabilmektedir. Bebek bakımının getirdiği stres ile birlikte aile içerisinde yaşanan gerilimler yada hamilelikte yaşanan gerilimler doğum sonrasında depresyon nedenlerinden olabilir.

Lohusa Depresyonu İle Doğum Psikozu Arasındaki Fark

Annelik hüznü de denen lohusa sendromu yani lohusa depresyonu genelde hiç bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelmektedir. Biraz ilgi ve alaka ile bir hafta 10 gün içerisinde atlatılmaktadır. Lohusa psikozu yani doğum psikozu ise lohusa depresyonunun ağır geçirilmiş halidir. Doğum psikozu yaşayan annede yanlış düşünceler, bebeğe zarar verme hali, intihar eğilimi, olmayan şeyler görme, ağır depresif belirtiler gözlenmektedir. Mutlaka doktor kontrolünde olmalı ve bir psikiyatriden uzman desteği almalıdır. Kadınlar en çok doğum sonrasında intihar düşüncesine girmektedirler ve en çok kadınlarda doğum sonrası intihar yaşanmaktadır. Bu yüzden doğum sonrası dönemde kadının kendi kendine destek olması ve bu durumun geçici bir şey olduğunu bilmesi gereklidir.


Doğum Sonrası, kanama, komplikasyonlar ve yaşananlar ile ilgili makalemizde doğum sonrasında lohusanın değişim sürecini çok daha detaylı anlattığımız makalemiz sizlere bu konu ile ilgili çok daha detaylı bilgi verecektir.

Hiç yorum yok