Tırnak Mantarı Nedenleri İlaç ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - kadinvsaglik.com

Tırnak Mantarı Nedenleri İlaç ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnak Mantarı Nedenleri İlaç ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Tırnak mantarı toplumda oldukça sık görülen bir enfeksiyon türüdür ve bulaşıcı hastalıktır. El ve ayak tırnaklarında görülen tırnak mantarı tedavisi yapılmaz ise diğer tırnaklara da geçer ve iyileşmesi uzun sürebilir. Öncelikle tırnak mantarı tırnağın altında beyaz ve sarı renklerde görülürler. İlerledikçe tırnağın renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve ileriki boyutlarda kırılmasına sebep olur. Tırnak mantarı nedenleri, ilaç ve bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?
Tıp dilinde Onikomikoz adı ile bilinen bu hastalık vücuda değişik yollarla bulaşan bir mikro organizmanın büyüyerek çoğalmasından olur. Eğer tedavi edilmez ise diğer parmaklara, diğer ayağa hatta vücudun diğer bölgelerine yayılma göstermektedir. El ve ayak tırnaklarında yaygın olarak görülen bu hastalık toplumun %10 da görülürken genelde 60 yaş üstü insanlarda daha çok görülmektedir.
Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir

Tırnak Mantarı Belirtileri

  • Tırnak şeklinde bozulma olur
  • Beyaz yada sarı çizgiler olur
  • Tırnak renginde koyulaşma olabilir
  • Tırnak rengi parlaklığını kaybeder ve matlaşır
  • Mantarlı tırnaktan zaman içerisinde koku gelebilir
  • Tırnakta kalınlaşma, kuruma ve ileriki dönemlerde kırılmalar olur.
  • Enfeksiyon oluşan tırnak zaman içerisinde tırnak yatağından ayrılarak düşer. Kötü koku ve enfeksiyon ile birlikte ağrı ve acı vererek gündelik hayatınızı zorlaştırmaktadır. Şeker hastalarında daha çok görülen bu durum mutlaka doktora gidilerek tedavi edilmesi şart durumlardandır.
    Tırnak Mantarı Neden Olur

Tırnak Mantarı Neden Olur?

  • Mantarlar genelde güneş ışığına ihtiyaç duymayan ve bir yere yerleşerek zaman içerisinde çoğalan mikroorganizmalardır. Tırnak mantarına ise  dermatofit adı verilen bir mantar türü sebep olur. Bu mantar size bir yerden bulaşır ve genelde zararsız olarak ciltte yaşarken çoğalıp tırnakta mantar oluşumuna sebep olur.
  • Ayakkabının içerisinde çok kalan ayaklarda genelde daha çok görülür. Tüm gün ayakkabı içerisinde nemli ortamda bulunan ayakta tırnak mantarı daha çabuk üreme gösterir.
  • Havuz gibi herkesin kullandığı su içerisinde bu mantar türü bulaşabilir. Tırnak yatağında yerleşir ve zaman içerisinde çoğalarak tırnak mantarı oluştururlar. 
  • Çıplak ayakla herkesin bastığı yere basmak sureti ile de ayaklara geçme gösterir.
  • Bir terliği sizden önce tırnak mantarı olan biri giymiş ise o terliği giyen diğer kişilere bu mantar çok rahatlıkla geçer.
  • Kan dolaşımı ayaklarda daha az olduğu için ayak tırnaklarında tırnak mantarı daha çok görülür. 
  • Sporcularda bu hastalık daha çok görülür. Bunun sebebi ortak kullanılan duşlar, soyunma odaları ve spor salonlarında bu kişiler daha çok bulunmaktadırlar ve bu gibi yerlerde fungal enfeksiyonu çok hızlı bir şekilde bulaşır ve yayılma gösterir.
  • Su içerisinde ve nemli ortamlarda çalışmak zorunda kalan kişilerde tırnak mantarı daha çok görülür.
  • Sigara içen kişilerde tırnak mantarı çok fazla görülmektedir.
  • Ayakları temiz ve kuru tutmayan kişilerde görülme oranı çok daha yüksektir.
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde vücut yeterli savaşamadığı için bu mantar türü çoğalarak üreme yapar.
  • Eğer şeker hastası iseniz, sedef hastalığı gibi hastalığınız var ise tırnak mantarı bu kişilerde daha çok görülmektedir.
  • Erkeklerde tırnak mantarı daha çok görülmektedir.
  • Başkasının kullandığı tırnak makasını kullanmak da tırnak mantarının size geçmesine sebep olur.

Tırnak Mantarı En Çok Kimlerde Olabilir?

  • Yaşlılıkla birlikte kan dolaşımının azalması, tırnakların daha yavaş uzaması tırnak mantarına sebep olabilir
  • Yavaş nefes almak ve yeterli oksijen alamamak
  • Sigara içen kişilerde görülmektedir.
  • Ailede tırnak mantarı olan var ise size de geçebilir
  • Ayakların havasız kalması, hava almayan ayakkabı giymek ve ayağınızın nemli ve ıslak kaldığı işte çalışmak
  • Yüzme havuzu gibi toplu kullanım alanlarında bulunmak, çıplak ayakla toplu kullanım yerlerinde yürümek
  • Başkasının giydiği terlik, çorap yada ayakkabıyı kullanmak
  • Tırnağı bir yere çarpmak ve zedeleme sonucu yaralamak
  • Hastalıklardan dolayı bağışıklık sisteminin zayıflaması ve özelikle şeker hastaları risk altındadır.
  • Kan dolaşımı iyi olmayan ve damar problemi olan kişilerde daha çok görülür.

Tırnak Mantarı Teşhisi

Tırnak mantarı teşhisi için öncelikle bir cilt doktoruna gitmeniz gereklidir. Tırnak mantarı bir cilt sorunudur ve bu hastalığın tedavisi cilt doktorunuzun vereceği uygun tedavi ile mümkündür.
Fiziki muayene bu teşhisi koymak için yeterli değildir, çünkü bu tırnak değişikliklerinin sadece % 60 kadar oranı tırnak mantarıdır. Bu yüzden doktorunuz tırnağınızın altından bir doku örneği alır ve incelemek üzere laboratuvara gönderir. İnceleme de tırnak mantarı çıkar ise ona uygun ilaç tedavisi uygulanır. Tırnak mantarı ilaçlarının çoğunun yan etkileri vardır ve gerekli testler yapılmadan verilmesi sakıncalıdır.
Tırnak Mantarı İlaç ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Tırnak Mantarı İlaç ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Tırnak mantarı tedavisinde öncelikle temizlik şarttır. El ve yaklarınızın temizliğine çok önem göstermek gereklidir. Mantar olan tırnağınızı başka bir makasla kesin ve onu kestiğiniz makası diğer sağlıklı tırnaklara sürmeyin. Eğer tırnağınızdaki mantar çok ileri değil ise iki adet ürün verilir
Tırnak yumuşatıcı krem
Tırnağınızı yumuşatan bu krem ile tırnak yumuşar ve enfeksiyon tırnak üzerinden daha rahat kazınır. Tedavi süreci 2 hafta kadardır ve bu ilaç sadece tırnağı yumuşatmaya yarar.
Antifungal tırnak kremi
Mantarlı tırnağa sürülen bu krem sayesinde oradaki iltihabın geçmesi sağlanır. Bu tedavi yöntemi 12 ay bile sürebilen uzun bir süreçtir.
Tırnak Mantarı İlaç Tedavisi

Tırnak Mantarı İlaç Tedavisi

Evde uyguladığınız bu tedaviler ile geçmeyen tırnak mantarına ileri derecede ilaç uygulaması yapılır. Doktorumuzun yazacağı bu ilaçlar ile tırnak mantarı tedavi edilmeye çalışılır.
  • Tırnak mantarı ilaç tedavisi için tırnağınızın üzerine direk uygulanacak tropikal krem verilir. Bu krem tırnağın üzerine gün içerisinde sürülür ve bu şekilde geçmesi amaçlanır.
  • Tropikal tırnak cilası, temizlenmiş ve kesilerek törpülenmiş tırnak üzerine sürülür. 
  • Tırnağın düzenli temizlenmesi, törpülenmesi ile tırnak üzerindeki mantar giderilmiş olur ve bu şekilde uygulanan krem ve cilalar ile tırnak mantarı tedavisi daha etkili bir şekilde yapılmış olur.
  • Antifungal reçeteli hap ile tırnak mantarı tedavisi yapılarak mantarın diğer tırnaklara geçmesi önlenir. Bu tedavi uzun süren bir tedavidir ve tırnağın büyüyüp oradan tamamen yok olması ile sonuçlanır. Bu süreçte 6-12 hafta boyunca tırnak mantarı ilaç tedavisi sürer. Enfeksiyonun tamamen giderilmesi 4 aydan daha fazla sürebilir. Bunun yanında diğer ürünleri de mutlaka uygulamak gereklidir. Tırnak mantarı ilaç tedavisinin yan etkileri olabilir. Bu tür ilaçları kullanırken doktorunuz sizden ara ara kan testleri isteyebilir. Kan testleriniz normal değerlerinde çıkmaz ise tırnak mantarı ilaç tedavisi kesilir. Karaciğeri etkileyen ilaç tedavisinde karaciğer rahatsızlıkları geçirenler, hamileler ve özellikle kalp hastalarına bu ilaç tedavisi verilmez. Tırnak mantarı ilaç tedavisinin yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, ishal ve kaşıntı gibi deri alerjileri görülebilir. Bu tür yan etkiler görüldüğünde de ilaç tedavisi kesilir.

Tırnak Mantarı Cerrahi Tedavi

Tırnak mantarı cerrahi işlem ile de tedavi edilmektedir. Mantarlı tırnak lokal anestezi ile uyuşturulur ve mantarlı tırnak, tırnak yatağından alınır. Yeni tırnağın oradan gelmesi bir yıl kadar sürebilir. Bu süreç içerisinde tırnağın bulunduğu yer temizlenir ve pansuman ile mikrop kapmaması sağlanır.

Tırnak Mantarı Lazer Tedavisi

Tırnak mantarı tedavisinde lazer de seçilebilecek bir diğer yoldur. Tırnak mantarı oluşumuna yüksek enerjili lazer uygulanır. Bu tedavi pahalı bir tedavi şekli olduğu için çok tercih edilen bir yöntem değildir. İstenir ise bu işlem ile de tırnak mantarı tedavisi yapılmış olur.
Tırnak Mantarı Bitkisel Tedavi

Tırnak Mantarı Bitkisel Tedavi

Tırnak mantarı tedavisi için bitkilerden ve bazı ürünlerden yararlanarak etkili bir tedavi yapabiliriz. Sıcak su banyosu tırnak mantarları için çok önemlidir ve sizlere önereceğimiz antimantar etkili yağlar ile su banyosu yaparsanız mantar oluşumlarından çok kısa sürede kurtulursunuz.
  • Öncelikle tırnak mantarlarına vicks krem sürün ve bu kremi düzenli sabah akşam sürmeye dikkat edin. Vicks krem mikrop öldürücüdür ve oradaki mikropları öldürerek tırnağınızı tedavi eder. Tırnak bir müddet sonra siyahlaşsa da korkmayın devam edin. Sabah ve akşam temizlediğiniz tırnağınıza vicks krem sürerek  tırnak mantarının geçmesini sağlarsınız. Bu işlem çok etkili bir tedavi edicidir. Tırnak mantarı olan ayağınızı veya elinizi bir güzel yıkayın ve vicks kremi sürerek çorabınızı giyin. Bu krem çok etkili bir tırnak pomadıdır. Aşağıda sizlere önerdiğimiz anti mantar etkili yağlar ile temizlediğiniz tırnağınıza uygulayın. Bu konu ile ilgili tırnak mantarına vicks konu başlıklı makalemizide okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz
  • Tırnak mantarı olan tırnağınıza lavanta yağı sürün ve ayakkabılarınızın içini de lavanta yağı ile silin. Lavanta yağı mikrop öldürücü etkiye sahiptir ve buradaki mikrobu öldürerek mantarın diğer parmaklara geçmesini engeller. Tırnak üzerindeki mantarı da öldürdüğü için mantar oluşumu tedavi edilmiş olur. Bu işlemi düzenli yapmanız tırnak mantarı tedavisi için şarttır. Lavanta yağını su dolu leğene ekleyin ve mantarlı ayağınızı yada elinizi bu su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletin. Bu tedavi ile mantarı yok edersiniz. Mantar tedavisinde en etkili yollardan biridir.
  • Çay ağacı yağı da lavanta yağı gibi mikrop öldürücü etkiye sahip yağlar arasındadır. Anti bakteriyel bu yağ ile tırnağınızı düzenli temizleyin ve çorabınızı o şekilde giyin. Çay ağacı yağını da sıcak su içerisine koyun ve mantarlı eliniz yada ayağınızı bu suda bekletin ki oradaki mikrop ölsün ve mantar oluşumu tedavi edilsin.
  • Karanfil yağı ile sabah ve akşam düzenli tırnağınızı silin ve mümkünse ayakkabınızın içerisini de bu yağ ile dezenfekte edin. Karanfil yağı da mikrop öldürücü etkiye sahip yağlar arasındadır. Bir leğene sıcak su doldurun ve içerisine karanfil yağı ekleyerek mantarlı tırnağınızı burada 15-20 dakika kadar bekletin. Oradaki mikrobu öldürmekte ve enfeksiyonu kurutmada çok etkilidir. Sudan çıkan mantarlı tırnağınızın üzerine gene karanfil yağı dökün ve o şekilde çorabınızı giyin. Sıcak su banyosunu haftada mutlaka bir kaç kez yapın ve karanfil yağı ile düzenli bir şekilde sabah akşam tırnağınızı silerek temizleyin.
  • Karbonatı ayakkabılarınızın içerisine gün içerisinde döküp o şekilde giyebilirsiniz. Buradaki mantar oluşumlarını yok etmekte çok etkilidir. Ayrıca ayağınızı karbonat içerikli sıcak su dolu leğende bekleyin ve oradaki mikropların ölmesini sağlayın. 
  • Zencefil yağı da mantar oluşumlarını yok etmekte birebir yağlardandır. Antibakteriyel etkili olan bu yağ aynı zamanda da mikrop öldürür ve anti mantar etkilidir. Bu yağ ile mantarlı tırnağınızı düzenli silin ve dediğimiz gibi tırnak banyo suyuna ekleyerek de tedavinizi tamamlayın. Bu banyoyu haftada bir kaç kez yapın ve zencefil yağı ile tırnağınızı sabah akşam düzenli olarak silerek temizleyin.
  • Elma sirkesi ile düzenli tırnak mantarı olan tırnağınızı silin.
  • Ada çayı yağı ile düzenli bir şekilde tırnağınızı silin ve mutlaka bu yağı tırnak banyonuzun içine koyun. Antimantar etkili olan bu yağ oradaki mantarı öldürür ve mantar oluşumunu ilerlemeden tedavi eder.
  • Kekik yağı çok etkili mantar giderici yağlardandır. Antibakteriyel ve anti mantar içeriği ile kekik yağı mantar oluşumunu engeller ve mantarlı tırnağı tedavi eder. Yukarıdaki gibi yapılan tırnak mantarı banyosu içerisine kekik yağı damlatın ve bu su içerisinde 15-20 dakika tırnaklı el yada ayağı bekletin. Bu sudan çıkan tırnaklı parmağı kekik yağı ile bir güzel silin ve bu banyoyu ayağınıza mutlaka haftada bir kaç kez yapın. Kekik yağı ile tırnağınızı sabah akşam silerek temizleyin.

Tırnak Mantarından Nasıl Korunuruz

  • Tırnak mantarı tedavisinde öncelik el ve ayakları temiz tutmak, düzenli yıkayarak kuru ve tırnakları kısa bir şekilde kesmektir.
  • Terletmeyen pamuklu çoraplar giymeye dikkat etmek gerekir.
  • Ayağı terletmeyen hava geçiren ayakkabılar tercih etmelisiniz.
  • Tırnaklarınızı keserken kenar derilerine zarar vermeden kesin ve eğer tırnak kenarlarınızda bir enfeksiyonlanma oldu ise bu enfeksiyonu yayılmadan temizleyin.
  • Bir çok kişinin kullandığı ayakkabı, terlik, çorap gibi giysileri giymeyin.
  • Toplu yaşam alanlarında çıplak ayak ile dolaşmayın.
  • Spor yaparken soyunma odalarında özenli ve temiz olun. Mümkün olduğunca her kezin kullandığı duşları kullanmayın.
  • Başka kişilerin tırnak makasını kullanmayın mutlaka tırnak makasınız kendinize ait özel olsun.
  • Manikür ve pediküre gittiğinizde mutlaka aletlerin dezenfekte olduğuna dikkat edin ve mümkün ise kendi aletleriniz ile bu işlemleri yaptırın.
  • Mantar olmuşsanız ve mantar tedavisinde iseniz eski ayakkabılarınızı dezenfekte ederek giyin.
  • Mutlaka tırnak mantarı olan el yada ayaklarınızı sıcak su banyosu içerisinde bekletin ve o şekilde yumuşayan tırnağınızı törpüleyin.

Hiç yorum yok