Yeni Doğan Bebeklerin Göğsünde Süt Birikmesi - kadinvsaglik.com

Yeni Doğan Bebeklerin Göğsünde Süt Birikmesi

Yeni Doğan Bebeklerin Göğsünde Süt Birikmesi

Yeni Doğan Bebeğin Memesinde Süt Birikmesi

Yeni doğan bebeğin göğsünün şişmesi yada bebeklerde memede süt birikmesi çok sık rastlanan bir problemdir. Bebeğin göğsünün şişmesi daha çok geç doğan bebeklerde görülmektedir. Bebek anne karnında 40 haftadan fazla kalmış ise bu problem daha fazla görülmektedir. Bebeğin göğsü şişer ve yeni doğan bebeklerin göğsünde süt birikmesi olduğu gözlenmektedir.
Bu annelerin korktuğu ne yapacaklarını bilemediği bir sorundur. Hele ki bebek erkek ise ters bir durum mu var diye merak edilen ve ailenin haklı endişelenmelerine sebep olmaktadır. Aslında bu durum çok normaldir ve endişelenecek bir şey değildir. Bebeklerin göğsünde süt birikmesi de bebeğin cinsiyetinin önemi yoktur. Bebeğin erkek yada kız bebek olması bu problemde önemli değildir.

Yeni Doğan Bebeğin Göğsünün Şişmesi

Bunun sebebi bebeğin annenin hormonlarını almış olmasıdır. Anne doğuma yakın bebeğine süt verebilmek için hormonları değişmekte ve annenin göğsü süt vermeye hazırlanmaktadır. Bebek anne karnında olduğu için bu hormon  değişiminde etkilenir. Bebek hele ki biraz da geç doğmuş ise bu etkilenme daha fazla olur. Çünkü annenin göğsü doğuma yakın süt vermeye hazırlandığı için doğum öncesi daha fazla hormonların çalıştığı dönemdir. Artık bebek doğacak süt üretmek gerekli diyen hormonlar bu dönemde anneyi etkiler. Bebek birazda geç doğmuş ise işte bu yüzden bebeğin göğsü şişer ve süt birikmesi olur. Bu geçici bir dönemdir, merak edecek bir şey yoktur. Bu durum bir kaç günde hafifler bir iki haftada da geçer. Bebeğim erkek bebek yanlış bir şeyler mi var? diye düşünmeyin bu durum erkek yada kız bebekle alakalı bir durum değildir.

Göğüste Süt Birikmesi

  • Bebeğin göğsü masajla ovulmamalıdır
  • Bebeğin memesi sıkılarak sütü çıkarmaya çalışmamalısınız
Bu zaten geçici bir surumdur ve bebekten bu süt çok kısa bir müddet sonra gidecektir. Bebeğin vücudu bu durumu tolere edecektir. Eğer çok fazla miktarda şişme olur ve bebek çok ağlar ve bebeğin ağrısı olduğunu düşünürseniz mutlaka bebeğinizi bir doktora götürerek göstermekte fayda vardır.
Yapılan en büyük yanlışlardan biri de bebeğin göğsüne masaj yapılmasıdır. Bebeğin göğsünde süt birikmesi sıkılarak çıkarılmaya çalışılmasıdır. Bu bebeğin meme bölgesindeki dokuların zarar görmesine zaten şiş olan bölgede enfeksiyona ve apse oluşumuna neden olur. Bu enfeksiyon yan dokulara da geçerek bebeğin hastalanmasına sebep olur. Bu durum geçici bir durumdur bebeğin memesi ellenmemeli ve bu durumun geçmesi beklenmelidir.
  • Bebeğin göğüs bölgesi sıcak tutulmaya gayret edilmelidir.
  • Bebeğin göğsüne bir tülbent konularak yumuşak tutulmalıdır.
  • Bebeğin memesi dar kıyafetler giydirilerek sıkıştırılmamalıdır.
Bu durum eğer geçmez ise mutlaka doktora gidilerek bebeğin göğsü gösterilmelidir. Bebek için uyumlu bir pomat verilebilir.

6 yorum:

  1. Benim bebeğimin de göğsünden süt geliyo birde erken doğdu tam tersi inşallah kötü bişey yoktur 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bebeğinizi sağlıkla büyütmenizi dileriz. Bebeklerin yeni doğduğunda göğsünden süt gelmesi son derece normaldir. Bu tamamen annenin doğuma yakın vücudundaki hormonal değişimle alakalıdır. Bu durum ilk bir hafta da hafifler ve iki haftaya kadar geçer. İki haftada geçmeyen hada hafiflemeyen bir durumla karşılaşırsanız lütfen doktorunuza başvurun. Bebeğinizin göğsünü sıkmayın, bu sütü çıkarmaya çalışmayın. Bebeğinizin göğüs bölgesinin enfeksiyon yada apse oluşumuna neden olursunuz. Dar kıyafetler giydirmeyin ve bir tülbent koyarak bebeğinizin göğsünü sıcak tutmaya çalışın. Baktınız ki bu şişlik büyüyor ve daha da ilerliyor, mutlaka doktorunuza giderek fiziki bir muayene yaptırın. Şimdiden geçmiş olsun, bebeğinizi sağlıkla büyütmenizi dileriz. Bir sorun olursa yazın lütfen.Elimizden geldiğinde bilgilendirmeye çalışırız.

      Sil
  2. İyi akşamlar bebeğimin göğüsleri aşırı derecede süt birikti masaj hiç yapmadık çocuk sanki bundan dolayı huzursuzlanıyor 2 gündür böyle uykusuz daha 25 günlük bir bebek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Bu konuyla alakalası sizin yapabileceğiniz çok bir şey yok. Göğsünü sıcak tutmaya çalışmalısınız. Enfeksiyon kapmış olabilir. Bu nedenle bir çocuk doktoruna götürmeniz gereklidir. Amcak durumu görerek o anlayabilir. Bebek uyumuyorsa ağrısı var demektir. Vakit kaybetmeden kontrol ettirmelisiniz. Çok geçmiş olsun

      Sil
  3. Benim kizim 15 aylik bir gogsu digerine gore buyuk buda sut birikmesi midir bebekken yoktu sonradan olmaya basladi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yeni doğan göğsünde süt birikmesi olayı değildir. Önceden olmayıp yeni başladığını söylüyorsuysunuz. Mutlaka çocuk doktorunuza giderek durumdan haberdar edin. En doğru tanıyı muayene sonrası koymak mümkündür.

      Sil