Tırnak Kırılması Neden Olur - kadinvsaglik.com

Tırnak Kırılması Neden Olur

Tırnak Kırılması Nedenleri Nelerdir

Tırnak Kırılması Nedenleri Nelerdir?

Tırnak kırılması kadınlar için son derece önemli bir sorundur. Tırnaklar kadınların ellerinin en değerli parçasıdır ve kırılan tırnaklar kadınlar için büyük sorundur. Çoğu kadın tırnaklarını uzatır ve onların güzel görünümü, ellerinizin de güzel görünmesine sebeptir. Tırnaklarını uzatmayan kadınlar için de bu sorun çok önemlidir. Tırnaklar kırılır ve iş yaparken hep bir yerlere takılır. Son derece sağlıksız olan bu durum çoğu zaman insanın canını yakacak sorunlar yaşatır. Tırnak kırılması erkeklerde %15, kadınlarda ise %85 oranında yaşanan bir sorundur. Tırnak kırılmasının altında bir çok sorun olabilir. İsterseniz tırnak kırılması neden olur bir inceleyelim ve tırnak kırılması nedenlerine bir bakalım
Tırnak Neden Kırılır

Tırnak Neden Kırılır?

Tırnak kırılması genel olarak vitamin eksikliğinden olabilir. Düzensiz beslenen kişilerde bu sorun çok daha fazla görülmektedir. Yeterli vitamin almayan kişilerde ve kansızlık sorunu yaşayan kişilerde tırnak kırılması çok rastlanmaktadır. Alışkanlığa da bağlı olabilen tırnak kırılması dış etkenlerden kaynaklı da olabilir. Bazen farkında olmadan alışkanlıkla bazı el hareketleri yaparız ve bu alışkanlık yüzünden de tırnak kırılması yaşayabiliriz. Tırnak neden kırılır madde madde bakalım.
 
Beslenme alışkanlığı
Yetersiz ve düzensiz beslenme alışkanlığı tırnak kırılmalarına neden olabileceği gibi bir çok hastalık oluşumuna da sebeptir. Yeterli alınamayan besinler vücutta mineral, vitamin, protein gibi çok önemli eksiklikler yaşatır ve bu eksikliklerden tırnaklarımız da etkilenir. Saç dökülmesinin de ana maddesi bu eksikliklerdir. Az miktar ve bol besinli yiyecekler yeme alışkanlığı edinmeli ve vücudumuzun vitamin eksikliğini gidermeliyiz. Vitamin eksikliği tırnak sağlığı açısından çok önemlidir. Vitaminsiz kalan vücut kan üretemediği için kansızlık da tırnak kırılması nedenleri başında gelmektedir. Kansızlık saç ve tırnak  sağlığı için çok önemlidir ve kansızlık saç dökülmesinin de en büyük nedenidir. Kansız olan kişilerde tırnak kırılması çok yaşanan bir sorundur
 
Kozmetik ürünleri
Sağlıksız kozmetik ürünleri kullanan kişilerde tırnak kırılmaları çok fazla görülmektedir. El kremleri eğer kaliteli değil ise tırnaklar üzerinde kötü etkiler yaparlar. Yüz kremleri de ellerle sürüldüğü için tırnaklar bu ürünlerin etkisinde de kalabilir. Kalitesiz ürün kullanmaktan kaçınmak doğal ürünleri tercih etmek kimyasal içerikli ürünler yerine kendi yaptığınız içerisinde katkı maddesi olmayan ürünlerden yararlanmanız çok daha iyi sonuçlar verecektir. Kimyasallarla desteklenen kozmetik ürünleri gösteriyor ki tırnak kırılmalarını çok fazlalaştırmaktadır.
 
Biotin eksikliği
Biotin vücutta bulunan bir vitamindir ve biotin eksikliği görülen kişilerde saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt problemleri, kas ağrıları, sinir sistemi problemleri gibi bir çok problem görülür. Bu eksiklik çok bilinen bir eksiklik değildir ama vücudumuz için çok önemlidir. Bu eksikliğe sahip kişilerde bu tür rahatsızlıklar olduğunda doktorlar tarafından kan değerlerine bakıldığında anlaşılır. Bu yüzden eğer böyle problemleriniz var ise biotin takviyesi yapabilirsiniz. Ya da doktorunuza gidip kan değerlerinize baktırabilirsiniz.

Dış etkenler
Tırnaklar aşırı aşınmaya maruz kaldıklarında da çok kırılma göstermektedir. Aşırı su ile temas yapıldığında aşınma olabilir. Çamaşırı elde yıkamak, çok bulaşık yıkamak, deterjan ile çok temas etmek tırnaklarınızı yıpratır ve kırılmasına sebep olur. Tırnak kırılması nedenlerinin başında bu etken gelmektedir. Mümkünse bu ağır işleri yaparken eldiven takarak tırnaklarınızı koruyabilirsiniz. Özellikle deterjandan tırnaklarınızı korumanız çok önemlidir. Deterjan tırnak sağlığı için son derece olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Tırnak Kenarlarını Bilinçsizce Oynamak
Bazen tırnak kenarları ile çok oynarız ve bu bir alışkanlık halini alabilir. Genelde sinirli ve stresli olma durumlarında bu alışkanlığı ediniriz. Bu bir alışkanlık olduğunda fark etmeden bu alışkanlığı tekrarlarız. Tırnak kenarları ile oynarken de tırnak kırılmalarına, kenarlarda aşınmalara yol açarız. Bilinçsiz yaptığımız bu alışkanlığı fark etmeli ve yapmamaya dikkat etmeliyiz.

Tırnak Kırılmasına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir

Tırnak Kırılmasına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Karaciğer, Kalp, Akciğer merkezli hastalıklar
Karaciğer, Kalp ve Akciğer hastalıkları insan vücudunda ters giden bir sürü belirti verebilir. Bu belirtilerden en önemlilerinden biri de tırnaklarda yaşanan sorunlardır. Bu hastalıklar tırnaklarda yetersiz beslenmeye ve aşırı hassasiyete neden olurlar. Eğer sağlık sorunlarınız yok ise yada bu sorunların farkında değilseniz bu sizin için bir belirti olabilir. Bu belirtiyi dikkate alarak yolunda gitmeyen bir şeyler mi var diyerek bir doktor muayenesi yaptırmanız yerinde bir davranış olacaktır.

Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı sadece deride değil tırnaklarda da sorun yaşamanıza sebep olan hastalıkların başında gelmektedir. Sedef hastalığı kolay geçmeyen bir hastalık olduğundan bu hastalığa sahip iseniz tırnaklarınızı temiz tutmaya ve mümkün olduğunca dezenfekte etmeye dikkat edebilirsiniz.

Tırnak Mantarı
Tırnak mantarı sadece ayak değil eller içinde çok dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Ayaklarınızdaki tırnak mantarı ayak tırnaklarınızı kötü etkiler ve sağlıklı görünümünü bozar. Tırnak mantarları tedavisi mümkün olan hastalıklardandır ve temizlik tırnak mantarı tedavisinde çok önemlidir. İyi dezenfekte edilen ayak ve ellerde ki tırnak mantarlarını gerekli ilaç ve krem tedavisi ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Enfeksiyon Hastalıkları
Enfeksiyonlu hastalıklarda enfeksiyon sadece bulunduğu yeri değil vücudun tamamını etkileyen bir hastalıktır. Bu sebeple enfeksiyonlu hastalıklar ihmale gelmeden gerekli ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli ve eller ve tırnaklar böyle bir durumda daha dikkat edilerek dezenfekte edilmelidir.

Kansızlık
Kansızlık saç döktüğü gibi el ve ayak tırnaklarınızda bir çok soruna da neden olur. Mutlaka kansızlık sorununuzu gidermelisiniz ki tırnak kırılması sorunuzu bu şeklide ancak tedavi edebilirsiniz. Kansızlık tüm vücutta ciddi rahatsızlıklar doğurmaktadır.

Hipotiroidi ve Hipertiroidi
Hipotiroidi hastalığı tiroit bezlerinin normalden az çalışması demektir. Hipertiroidi ise tiroit bezlerinin normalden fazla çalışması demek olan bir hastalıktır. Tiroit bezlerinin normalden az veya normalden fazla çalışması tırnak sağlığını iki şekilde de etkiler. Normal olmayan durum da bir çok hastalığı doğuran iki tehlikeli durumdur. Tiroit tedavisi bu iki durumda da gereklidir ve bu tedavi sonucunda tırnak kırılmaları ve tırnak sorunları ancak o şekilde yok olur.

Tırnak Yapısı Nasıldır?

Tırnak yapısı bilinir ise tırnağın neden kırıldığı daha net anlaşılabilir. Tırnak içerisinde bolca keratin ve kalsiyum bulunur. El tırnağında keratin oranı ayak tırnağına göre daha fazla miktardadır. Keratin oranının fazla olması el tırnağına daha esneklik kazandırmakta ve darbelere karşı daha esnek olmasını sağlamaktadır. Ayak tırnakların da ise kalsiyum miktarı el tırnaklarına göre daha fazladır bu fazlalık sayesinde ayak tırnakları daha sert ve daha sağlandır. Tırnak rengi normalde açık pembe renktedir. Bu pembelik kandaki oksijen oranı ile doğru orantıdadır. Eğer kanda oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı çoğalır ise tırnaklarda morarmalar gözlenir. Tırnak yapısını bu şekilde olduğu için yukarıdaki hastalıkların neden bu derece etkili olduğunu anladığınızı umuyorum. Tırnak sağlığı için gereken besinlerin ve vitaminlerin neler olduğunu da daha iyi kavramışsınızdır. Tırnak sağlığı için bol keratin ve kalsiyum içeren besinler yemek çok faydalıdır. Tırnak sağlığınızı etkileyen vitaminler nelerdir?
Tırnak Yapısını Koruyan Vitaminler nelerdir

Tırnak Yapısını Koruyan Vitaminler Nelerdir?

C Vitamini
C vitamini tırnak yapısını koruyan en önemli vitaminlerdendir. Eğer tırnak yapınız kırılmaya elverişli ise mutlaka bol miktarda C vitamini almanız gerekmektedir. Dış etkenlere karşı vücudun koruma mekanizması olan C vitamini tırnaklarınızın da esnekliği ve tutuş sağlığı için çok önemlidir. Mutlaka günde bir iki portakal, mandalina, greyfurt gibi bol C vitamini içeren yiyecekler yemelisiniz.

A Vitamini
A vitamini tırnaklarınızın çabuk kırılmasında çok önemli etkenlerden biridir. A vitamini eksikliğini bal kabağı, havuç, brokoli, karpuz, şalgam, kırmızı ve yeşil biber gibi yiyeceklerden edinebilirsiniz. A ve C vitamini eksikliği tırnakların çabuk kırılmasını sağlarlar. Bu eksikliği gidererek tırnaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

E Vitamini
E vitamini eksikliği cildinizi etkilediği gibi tırnak yapınızı da kötü etkilemektedir. E vitaminini yiyeceklerden alabildiğiniz gibi doğrudan kapsül halde alıp tırnaklarınıza direk uygularsanız, tırnaklarınız bu vitamini içine çekecek ve çok daha sağlıklı olacaktır. Ellerinize bir kapsül E vitaminini sürün ve iyice çekmesini beleyin fazlasını yüzünüze ve ellerinizin tamamına da sürebilirsiniz. Çok faydalı bir el ve yüz bakımı yapmış olursunuz.

Omega 3
Omega 3 vitamin desteği ile tırnaklarınızı dış etkenlerden gelen darbelere daha dayanıklı hale getirmeniz mümkündür. Tırnak yapınızı güçlendirecek olan bu vitamin sayesinde tırnaklarınız eskisinden daha sağlıklı olacaktır.

Kalsiyum
Tırnak yapınız zaten kalsiyum içerikli olduğu için kalsiyum içerikli beslenmek tırnak sağlığınız için çok önemlidir. Kalsiyum tırnağınızın serliğini sağlar ve kolay kolay kırılmasını engeller. Kalsiyum eksikliği tırnak yapınızın bozulmasına ve incelmesine sebep olur. O yüzden de bol miktarda kalsiyum içeren besinler yemelisiniz. Tırnak içindeki beyaz noktalar da kalsiyum eksikliğinden olur. Gerekli kalsiyum takviyesi ile bu hastalığı da giderebilirsiniz.
Tırnakları Koruyan ve Güçlendiren Besinler Nelerdir

Tırnakları Koruyan ve Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Süt Ve Süt Ürünleri
Özellikle yoğurt yemek tırnak sağlığı açısından son derece önemlidir. Bol kalsiyum içeren bu besinler tırnaklarınızı sağlamlaştırır ve kırılmasını önler. Özellikle sağlık kazanan tırnak parlaklığına da kavuşacağından parlak ve sağlıklı tırnaklara sahip olursunuz. Peynir gibi çok fazla kalsiyum içeren besinler tüketirseniz tırnaklarınızda beyaz lekeler gider. Tırnak üzerindeki beyaz lekeler kalsiyum eksikliğinden kaynaklıdır ve eğer tırnağınız da beyaz leke var ise mutlaka kalsiyum içerikli beslemeniz gerekmektedir.

Ispanak
Ispanak gibi demir oranı yüksek besinler yer iseniz tırnaklarınızı kuvvetlendirmiş olursunuz. Kan ve demir eksikliği tırnak sağlığı için çok önemlidir. Kan yapıcı ve demir takviyeli beslenmeniz gerekmektedir.

Ceviz, Fındık, Badem
Bu yiyeceklerde E vitamini çok fazla miktarda vardır. Bu besinleri yiyerek tırnaklarınızın çabuk uzamasını da sağlayabilirsiniz. E vitamini aynı zamanda tırnak ve saç uzamasını hızlandıran besin maddesidir.

Arı Poleni
Arı poleni takviyesi vücut için son derece önemlidir ve mutlaka arada bu besin ile vücut takviye edilmelidir. Bu besin vücudu hem hastalıklardan korur hemde yüksek orandaki vitamin desteği ile vücudumuzu çok güçlendirmektedir. Tırnak sağlığınız içinde çok önemli olan bu besinle tırnak yapınızı güçlendirmiş olursunuz.
Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı

Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?

Tırnaklarınıza gerekli bakımı sağlamak elinizde, isterseniz sizler için bir iki tırnak bakımı kürü verebiliriz.

Limon Kürü
Limon içeriğindeki C vitamini desteği ile tırnaklarınıza gerekli bakımı sağlamaktadır. Her gün mutlaka tırnağınıza limon sıkın ve tırnaklarınızı limon suyu ile ovun. Kırılmış tırnakları yerine elbette getiremez ama tırnaklarınızı güçlendirir ve kırılmasını önler. Ciddi anlamda çok faydalıdır ve mutlaka yapılması gerekir.

Zeytin Yağı
Zeytin yağına tırnaklarınızı batırın ve öylece bekletin. İçeriğinde bol miktarda E vitamini bulunan zeytin yağı tırnaklarınızı çok besleyecek ve kırılmasını önleyecektir. Zeytin yağında yarım saat kadar tırnaklarınızı bekletmeniz yeterlidir. Bu kürü bir ay boyunca düzenli yaptığınızda farkı sizde göreceksiniz. Mutlaka denemeniz gereken bu takviye destek tırnaklarınızı kuvvetlendirecektir. Aynı zamanda kenarlarda oluşan şeytan tırnağı da denen deri oluşumlarını tedavi eder.

Parlatıcı ve Sarımsak
Parlatıcı içerisine bir adet sarımsağı ezerek koyun ve onu bir iki hafta kadar bekletin. Bu parlatıcıyı, oje sürmeden önce tırnağınıza sürün ve üzerine ojenizi sürebilirsiniz. Bu işlem ile tırnaklarınız daha sağlam ve kırılmalara dayanıklı olacaktır. Parlatıcı içerisine konan sarımsak biraz kötü kokacaktır fakat üzerine sürülen oje ile bu koku gidecektir. Bu tırnak sertleştirme tekniği çok faydalıdır bu yüzden de mutlaka denemelisiniz.

E vitamini Desteği
E vitamini kapsülünü alın ve kırın tırnaklarınızı  E vitamini ile ovun ve bu şekilde yarım saat kadar bekletin. E vitaminini tırnaklarınız iyice çekecek ve tırnaklarınız çok daha sağlıklı olacaktır.

Diş beyazlatma yöntemlerini anlattığımız makalemizde doğal yöntemlerle diş beyazlatma kürlerini verdik. Tırnak bakımı ve sağlığı kadar diş bakımı da her kadının önem verdiği konular arasındadır. Bu makalemizin de ilginizi çekeceğini umuyoruz.

Lütfen yazdıklarımızı deneyin ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşınız. Sizlerden yorumlarınızı bekliyoruz. Sadece bu konu ile değil tüm yazılarımızın altına yorumlarınızı bekliyoruz.

4 yorum:

  1. Ne kaďr faydali bir bilgi vermissiniz. Benim icin cok yararli bilguler

    YanıtlaSil
  2. Tirnaklarim kirilip duruyor.hic uzatamıyorum ki.deniyorum kaç gündür yazdıklarınızı ıyi geliyor sanki :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fayda görüceğinize inanıyoruz. Denemenize çok sevindik.

      Sil