Evde Beze Yapımı - kadinvsaglik.com

Evde Beze Yapımı

Evde Beze Yapımı

Beze Yapımı

Beze Malzemeleri

  • 4 yumurta akı
  • 4 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığının ucu tuz

Beze Nasıl Yapılır

Beze yapımı için kullanacağımız yumurtaların oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Oda sıcaklığında bulundurduğumuz  yumurtaların beyazlarını sarısından iyice ayıralım. Önemli olan nokta hiç sarı kısmı beyaza değmemeli. Yumurta beyazlarımızı mikser yada bir profesyonel pasta çırpıcı makine ile uzun süre ve yüksek devirde çırpılması gereklidir. Çırpma işlemini yapacağınız kapınız temiz ve kuru olması gereklidir. Kap içerisinde asla su olmamalıdır yoksa bezeniz tutmaz ve olmaz.

Beze Yapılışı

Yumurta beyazlarımızı cam bir kaba alarak içerisine bir çay kaşığının ucu ile tuz attıktan sonra çırpmaya başlıyoruz. Yumurta beyazını köpük olana kadar çırpıyoruz ve içerisine pudra şekerimizi birer tatlı kaşığı koyuyoruz. Çok az miktarda birer tatlı kaşığı koyuyoruz ve her şeker koyduktan sonra bir 5 dakika kadar çırpıyoruz. Çırpma işlemini şekeriniz bitene kadar devam edin ve bu en az yarım saat kadar sürer. Yumurtamızı şekerimiz bittikten sonrada biraz daha çırpıyoruz ve koyulaştığından emin olmadan asla çırpma işlemine ara vermiyoruz. Çırpma işlemini hiç kesintisiz yapmanız gerekmektedir. Kıvamını anlayabilmeniz için yumurta beyazları ters çevrilse de akmaz. O kadar katı olmuştur ki nasıl şekil verirseniz öyle kalır. Bu yüzden de yumurta beyazlarımızı eğer pastaneden aldığımız gibi şekilli olsun istiyor isek bir sıkma torbasına koyun ve ucuna tırtırlı ucu takarak sıkın. Tepsinizin içerisine bir yağlı kağıt serin ve yağlı kağıdın tepside düzgün durması için tepsinin içini çok az ıslatın ve yağlı kağıdımızı tepsimize o şekilde serelim.  Bezelerimizi istediğimiz şekillerde aralıklı olarak tepsimize sıkalım. Fırınımızı 100 derecede önceden ısıtalım ve ısınmış fırında bezelerimizi 90 dakika kadar pişirelim. Bezeleri hemen fırından çıkarmayın bekleyin fırının içerisinde soğusun. Bu arada fırının kapağını da açmayın. Bezelerimizin fırın sıcaklığında soğuması çok önemlidir. Fırın içerisinde soğuyan bezelerimizi servis edebilirsiniz.

 
Renkli Beze Tarifi

Renkli Beze Tarifi

Bezemizi yukarıda tarif ettiğimiz gibi yapacağız fakat renk vermek istersek içerisine istediğimiz renkte gıda boyası koyabiliriz. Pembe, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı istediğiniz renklerde gıda boyaları ile renklendirerek renkli bezeler yapabilirsiniz. Bezelerimizin isterseniz içerisine tarçın, kahve, kakao da koyarak onları değişik tatlarda olmasını sağlayabilirsiniz. Renklendirme işlemini yumurta beyazımızı iyice koyulaştırdıktan pudra şekerimizin tamamını bitirdikten sonra yapıyoruz. Bezelerimizi normal şekerle de yapabilirsiniz fakat normal şeker daha uzun süre içerisinde eridiği için, biz çok önermiyoruz. Eğer yapacaksanız mutlaka şekerin iyice eridiğinden emin olun, çırpma işlemini daha uzun sürede yapın ve çırpma işlemi bitiminde eğer beze köpüğümüzün içerisinde şeker taneleri kalmış ise mutlaka o tanecikler eriyene kadar çırpın. Köpük pürüzsüz olmalıdır.

Şekilli Beze Yapımı

Bezelerimizi istediğimiz şekilde yapmamız mümkündür. Bezelerimiz çok katı bir harçta olduğu için nasıl şekillendirir isek o şekilde kalıyorlar. Bu yüzden de bezelerimizi satılan pastanede gördüğünüz gibi mantar şekilleri vererek de pişirebilirsiniz. Pişerken bezeler şekillerini kaybetmeden pişer ve kabarmazlar. Bu yüzdende nasıl koyarsanız o şekilde alırsınız. Verdiğiniz şekli çok muntazam bir şekilde korurlar. Tepsiye koyarken istediğimiz şekli verebiliriz.

2 yorum:

  1. Naparsan yapim bu bezmeyi bir türlü tutturamıyorum.icleri hep yumuşak oluyor.demekki fırını önceden ısıtmak lazimmis.birde dereceyi dusurup firina öyle veriyorsunuz.isin püf noktalarını bilmaklazimmis.denicem.birde renkli bezeler çok ilgimi çekti renkli beze yapılışını da denicem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapımı gerçekten çok kolay. Dikkat edip püf noktalarını bilirseniz çok harika bezeler yapabilirsiniz. Afiyet olsun

      Sil