Adaçayı Yağının Faydaları - kadinvsaglik.com

Adaçayı Yağının Faydaları


Adaçayı Yağının Faydaları

Adaçayı Yağı, (Elma Yağı, Acı Elma Yağı)

Elma yağı olarak bilinen adaçayı yağı ve acı elma yağı, adaçayı bitkisinden üretilmektedir.   Bitkisinin faydalarını içinde barındıran yağ halk arasında elma yağı, acı elma yağı olarak da bilinmektedir. Adaçayının işlenmesi sonucu elde edilen yağ içerisinde tuyon, sincol, barneol ve piren maddeleri bulunmaktadır. Bitki içerisinde bulunan uçucu yağlar tam bir şifa kaynağıdır. Adaçayı yağının kokusu oldukça keskin ve ayırt edici özellikler taşımaktadır. Açık sarı renklerde yada renksiz olan bu yağ yakıcı ve lezzetli olup dünyanın hemen hemen her yerinde üretilmekte ve kullanılmaktadır. Adaçayı bitkisinin renkleri gri ve açık yeşil renkler arasında olup kuvvetli ve keskin kokusuyla çayır, çimen, dağlarda ve bahçelerde yetişmektedir. Ülkemizde genelde akdeniz ve ege bölgelerinde yetişen ve üretilen yağ bu bölge insanaları tarafından ilaç olarak saklanmaktadır. Özellikle gaz giderici ve idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Terleme yolu ile toksinlerin vücuttan atılımını hızlandırırma özelliği olan ve sindirim sistemine çok faydalı olan yağın aslında yüzlerce faydası vardır. Ağız yolu ile içilecek ise bir bardak suya 3-5 damla arası damlatılmalıdır. Bu kadarı yeterli olup daha fazla miktarlarda kullanılmamalıdır. İlaç olduğu unutulmamalı aşırı bir şekilde kullanılmamalıdır. Antiseptik özelliği olan yağın yara tedavi edici ve temizleyici özelliği vardır.

Adaçayı Yağının Faydaları

Adaçayı yağı yada diğer adı ile elma yağı haricen kullanıldığında mutlaka su ile inceltilerek içilmelidir. Günlük tüketim miktarı 3-5 damlayı geçmemek kaydı ile kullanılan bu yağ yarım çay kaşığı kadar kullanılabilmektedir. Cilde sürüldüğünde ise su, gülsuyu yada zeytinyağı, badem yağı gibi yumuşak yağlar ile inceltilerek uygulanmalıdır.
  • Adaçayı yağı çok güçlü antiseptik, antioksidan ve antibakteriyal özelliğe sahiptir. Çok güçlü bir vücut temizliği yapar ve yara, kesik ve küçük enfeksiyonları temizlemekte çok etkilidir.
  • Antifungal özelliği olan acı elma yağı ile mantar tedavisi yapılmaktadır. Mantarı engeller ve tedavi etmeye yarayan yağ enfeksiyonlu tüm deri rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
  • Özellikle kadınların rahim temizliği için çok önemli olan bu yağ kadınların adet düzensizliklerini de gidermektedir. Kadınlar için çok önemli olan yağ sayesinde içilmek sureti ile kullanılan yağ rahim, yumurtalık hastalıklarını tedavi ederek her türlü oluşumu engellemektedir. Okstojen hormonu aktivitesini arttıran yağ sayesinde adet düzensizliği çeken kadınlar için çok önemlidir ve özellikle adet dönemlerindeki baş ağrısı, halsizlik depresyon gibi şikayetleri yok etmekte birebirdir. Menopoz dönemlerinde kullanılması çok önemli olan bu yağ sayesinde menopoz tedavisi yapılmaktadır.
  • Kadınlar için çok önemli olan yüz bakımında da kullanılan adaçayı yağı cilt temizliğinde, kırışık gidermekte, cilt sarkmasını önlemekte, cilt dokularının bozulma eğilimini düzeltmekte kullanılan çok büyük bir güzellik yağıdır. İçerisindeki antiseptik, antioksidan ve antibakteriyal özellikleri sayesinde yüz güzelliği için çok önemlidir.
  • Kadınlarda diğer  güzellik ürünlerinde kullanılış amacı da cilt çatlaklarını gidermektir. Cilt çatlaklarını gideren yağ özellikle karın ve bacaklara kullanıldığında çatlakları onarır ve oluşumunu engellemektedir.
  • Toksinlerden arındırma özelliği olan yağ aynı zamanda yüzdeki akneleri temizler, sivilce oluşumunu engeller, sivilceli ciltlerde tedavi edicidir ve siyah nokta gibi cilt oluşumlarını hem tedavi eder hemde önlemekte çok iyi bir ilaçtır.
  • Ciltteki yaraları temizler ve tedavi eder. Aynı zamanda da ciltte oluşan yara izlerinin geçmesinde kullanılan yağ düzenli sürüldüğünde ciddi anlamda yara izini yok eder.
  • Saç bakımında da kullanılan acı elma yağı saç derisindeki hastalıkları tedavi ederken ciddi saç bakımı yapmaktadır. Saça parlaklık ve güç verirken aynı zamanda da kırıkları tamir eder. Saçın koparak dökülmesini de engelleyen yağ kepek sorununu da yok eder.
  • Ağız ve diş sağlığı için çok önemli olan yağ gargara yapıldığında diş eti rahatsızlıklarını giderir. Diş etlerindeki enfeksiyonları tedavi eder ve diş ağrınız var ise geçirir. Aynı zamanda diş beyazlatmak içinde kullanılan yağ çok iyi bir diş beyazlatıcıdır. Karbonatın üzerine bir kaç damla damlatarak dişleri fırçalamak diş beyazlatmakta çok etkilidir.
  • Ağız içi yaralarının geçmesi için suya damlatılarak ağızda gargara yapılması gerekmektedir. İstenir ise içerisine karanfil yağı da eklenerek gargara yapmak ağız içinde oluşan yaraları tedavi etmektedir. Boğaz ağrıları içinde yapılan gargara boğazları temizler boğaz enfeksiyonlarını da tedavi eder.
  • Ağız kokuları olan kişilerin özellikle kullandığı yağ ağız koku oluşumunu giderir ve ağız kokusunu yok eder.
  • Sindirim sistemine çok faydalı olan yağ ile mide sorunu yaşayan kişilerin özellikle kullanması gereklidir. Mide yaralarını tedavi ederken mide şişkinliğini giderir, gaz sorununu çözer ve hazımsızlığı da yok eder.
  • Bağırsak solucanlarını dökmek için birebir olan yağ bağırsaklarda oluşan gazı giderirken bağırsaklarda oluşan yaraları temizler. Bağırsak, mide gibi sindirim organlarına bire bir etki yapan yağ ile buralarda oluşabilecek kanser türlerinin oluşumunu engeller.
  • Çok iyi bir idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. İdrarla birlikte toksin atılımını sağlar.
  • Ter arttırıcı özellik göstererek vücuttan toksinlerin atılımını hızlandıran yağ ile vücutta zararlı bir oluşum engellenmiş olur.
  • Karın ağrısı çeken kişilerde karna direk olarak sürülmeden su yada badem yağı, zeytinyağı ile inceltilerek masaj yapmak karın ağrısını gidermekte çok etkilidir. Ayakların altına sürülerek de uygulanabilir.
  • 2 yaşını geçen bebeklerin gaz sorunu için özellikle kullanılan yağ bebeklerin gaz sorununu gidermekte çok etkilidir. Bebeklere kullanılacak olan elma yağı diğer adı ile acı elma yağı direk olarak değil inceltilerek çok az miktarda kullanılmalıdır. Bebeklere inceltilmeden sürülmesi halinde bebek ciltlerinde tahrişe sebep olabilmektedir.
  • Bebek cildinde ayak harici başka yerlere sürülmesi asla önerilmeyen yağ sadece ayak altına sürülebilmektedir. Ayak altına inceltilerek sürülen yağ bebekteki soğuk algınlığını ve gaz sorununu ortadan kaldırmakta çok etkili bir ilaçtır.
  • Bronşit ve astım hastalarına özellikle tavsiye edilen yağ sayesinde bu rahatsızlıkların giderildiği görülmüştür.
  • Soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarını geçirmekte birebir olan yağ ile vücut direncide kuvvetlendirilmiş olur. Mikrop öldürücü etkisi olan yağ vücuttaki tüm mikrobik rahatsızlıkları gidermekte kullanılmaktadır.
  • Doğal bir afrodizyak olan yağ ile cinsel ister artırılmaktadır. Yemeklere bir kaç damla damlatılarak da tüketilebilmektedir.
  • Evinizde bir su içerisine damlatacağınız yağ evinize çok hoş bir koku yaymaktadır. İstenir ise içerisine lavanta yağı, limon yağı, portakal yağı, karanfil yağı gibi hoş kokulu yağlarda eklenebilmektedir.
  • Hafızayı kuvvetlendirme etkisi olan adaçayı yağı ile hafıza açılır, hafıza kuvvetlenir, Alzheimer hastalığı için çok önemli bir tedavi edici etkisi vardır. İdrak etme yetisini kuvvetlendiren yağ sayesinde bu hastalığa yakalanma riski azaltılmış olur.
  • Acı elma yağı sayesinde yorgunluk hissi yok edilerek vücut canlandırılır ve insana enerji vermekte kullanılır.
  • Antidepresan özelliği olan yağ ile depresyon tedavi edilmektedir. İnsan bu yağı bir fincan sıcak suya bir kaç damla damlatarak içerse çok iyi bir sakinleştirici etki elde eder. Sinirleri yumuşatır ve sinir hastalarında tedavi edici olarak kullanılır.
  • Güzellik merkezlerinde Aroma terapi masajlarında etkin olarak kullanılan yağ ile cilt tüm bu hastalıklardan arınma göstermektedir. Banyo suyuna bir kaç damla damlatılır ise çok etkili bir rahatlama sağlatır.
  • Basur tedavisinde sıcak suya damlatılan yağ üzerine oturulduğunda çok rahatlama sağlamaktadır. Bir pamuğa bir kaç damla damlatılarak basurlu bölgeye sürülmesi basuru tedavi eder.

Adaçayı Yağı Nasıl Yapılır?

Acı elma yağı, elma yağı diğer bir adı ile adaçayı yağı adaçayı bitkisinin yapraklarından ve çiçeklerinden elde edilmektedir. Buhar distilasyonu yani buharın ısıtılması yolu ile elde edilen yağ adaçayının bir çok türünden elde edilmektedir.

Adaçayı Yağının Türleri Nelerdir?

Adaçayı bitkisinin bir çok türü bulunmakta ve her tür kendi içinde farklılıklar göstermektedir. Her bitkinin faydaları çok farklı olduğu gibi adaçayı bitkisinin türleri de farklı alanlarda kullanılmaktadır. Aldığınız adaçayı yağının şişesi üzerinde hangi adaçayı türünden elde edildiği yazmaktadır. Adaçayı türlerini bilirseniz hangi rahatsızlıklara daha çok etkili olduğu konusunda da fikriniz olacaktır. Çok fazla çeşidi olan bu bitkinin en bilinen ve en çok yağ elde edilen türleri şunlardır.
Salvia triloba
Ülkemizde en çok yetişen adaçayı türüdür ve bu türden adaçayı yağı diğer ismi ile elma yağı elde edilir. Bu adaçayı dağda çayırda yetişen ve anadoluda çayır adaçayı olarak da bilinmektedir. Gaz sancılarında çok daha etkisi olan bu yağ çok etkili bir antibakterikaldir.
Salvia officinalis
Ülkemizde en çok yağ elde edilmek üzere kullanılan tür bu türdür ve bu adaçayı çeşidi özellikle sindirim sistemi hastalıklarına çok etkilidir.
Salvia sclarea
Sakinleştirici etkisi daha fazla olan bu tür genellikle sakinleştirici olarak kullanılmaktadır. Güzellik merkezlerinde bu tür yağ ile cilt bakımları yapılmakta olup bu yağın cilde ve saçlara çok daha etkisi vardır.
Salvia lavandulifolia
Özellikle Avrupa'da çok daha fazla yetişen bu bitki hafızayı kuvvetlendirici etkisi daha çoktur. Türleri ne olursa olsun yukarıda yazdığımız tüm etkilere hepsi sahiptir. Daha etkili oldukları dallar vardır ama hepsi yukarıda saydığımız tüm faydalara sahiptirler.


Adaçayı Yağı Nasıl Kullanılır?

Adaçayı yağı çok etkili bir yağ olduğu için direk cilde temas ettirmek doğru olmaz. Cildinizde tahrişe sebep olabilmektedir. Cilde sürüleceği zaman mutlaka inceltilerek kullanılmalıdır. İnceltme işlemini badem yağı, hindistan cevizi yağı, zeytin yağı yada su ile yapabilirsiniz. Cilt güzelliği için uygulanacak olan yağ gül suyu ile de inceltilebilir.
İçileceği zaman ise elma yağını bir fincan su içerisine 3-5 damla damlatarak içmek çok etkili olacaktır. Çok aşırı kullanılmamalıdır. Günlük alınan doz yarım yağ kaşığını geçmemelidir.
Yemeklerin içerisine bir kaç damla damlatılarak da tüketilebilmektedir. Yemeklere farklı hoş bir tat vermektedir ve şifasından da yararlanılmış olur.

 

Adaçayı Yağı Neye İyi Gelir

Adaçayı Yağı İle Kırışık Önleyici Yüz Maskesi
10 adet ayva çekirdeğini bir fincan gül suyu içerisine koyarak 1 gece bekletelim.
Ayva çekirdeği jelimizin içerisine 5 damla acı elma yağımızı da ekleyelim ve iyice yıkadığımız yüzümüze bu jeli sürelim. Kurumasını bekleyelim ve yarım saat kadar sonra yıkayalım. Bu jel sayesinde cildiniz yenilenir ve kırışık oluşumunu engellemiş olursunuz. Yüz sarkması durdurulur, yüz gerilir ve yaşlanması engellenir.

Acı Elma Yağı İle Yüz Ve Vücut Kremi
  • Bir kutu vazelin içerisine  20 damla adaçayı yağını damlatın içerisine
  • 20 damla kadar lavanta yağı 
  • 20 damla hindistan yağı ilave ederek karıştırın ve bu karışımı yatmadan önce cildinize uyguladığınızda kırışıklarınızın gittiğini, yüzünüzdeki sivilcelerden kurtulduğunuzu, cildinizin çok daha parlak ve zinde olduğunu göreceksiniz. Bu krem çok faydalı olup selülit tedavisinde de kullanabilirsiniz. Tüm cilt sorunları için kullanabileceğiniz çok faydalı bir kremdir.
Adaçayı Yağı İle Saç Bakımı
Adaçayı yağınızı gül suyu içerisine damlatarak saç köklerinize masaj yaptığınızda saç derisindeki hastalıkları tedavi edersiniz. Saç derisinde kan dolaşımını hızlandırarak saçlarınızı besleyen bu yağ ile saç dökülmesini önlemiş olursunuz. 10 dakika kadar bekletin ve saçlarınıza sürerek saçlarınızdaki kırılmaları önlemiş olursunuz. Düzenli bir şekilde yapılan bu saç maskesi ile saçlarınızdaki gürleşme ve parlaklığı fark edeceksiniz.

Adaçayı Yağı İle Zayıflama
Adaçayı yağı deriye uygulandığında kan dolaşımını hızlandırmakta ve yağ yakılımını sağlamaktadır. İçerisine zeytinyağı ve at kestanesi yağı ile karıştırarak yağlı bölgelere masaj yapabilirsiniz. Göreceksiniz yağ yakılımı sağlayan bu yağ sayesinde o bölgede bir incelme oluşacaktır.

Adaçayı Yağının Sakinleştirici Etkisi
Adaçayı yağını sinirlendiğinizde sakinleşmek için kullanabilirsiniz. Bir fincan içerisine damlatacağınız 3-5 damla adaçayı yağı çayı içtiğinizde göreceksiniz sinirleriniz alınmış gibi sakinleşeceksiniz. Özellikle kadınların adet söktürmek için kullandıkları bu ilaç, adet dönemlerindeki gerginliği de almaya çok faydalıdır. Bilhassa menopoz dönemlerinde ilaç niyetine kadınlara verilmekte olan bu çay tüm rahmi temizleme özelliğine sahip çok güçlü bir ilaçtır.

Adaçayı Yağını İle Tedavi

Özellikle gaz giderici olarak kullanılan elma yağı çok iyi bir gaz gidericidir. Ayak altına inceltilerek sürüldüğünde gaz sancılarını gidermekte, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmakta, karın ağrılarını almakta çok etkilidir.

Adaçayı Yağının Zararları

  • Epilepsi hastalarına önerilmeyen adaçayı yağı sinir sistemini etkilediği için alınan ilaçlar ile  yan etki yapabilmektedir.
  • Sinir ilacı kullanan hastalar içinde doktorlarına danışarak içmeleri faydalı olacaktır. Sakinleştirici etkiye sahip olan elma yağı kullanılan ilaçlar ile etkileşim gösterebilir.
  • Kan şekeri düşen hastalar için önerilmeyen adaçayı yağı kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğu için zaten düşük olan kan şekerini iyice düşürebilmektedir.
  • Hamileler için asla önerilmeyen adaçayı yağı çok iyi bir rahim temizliği yaptığı için bebek için zararlı olabilir. Erken doğuma sebebiyet verebilir.
  • Östrojen hormonu salgılanmasına yardımcı olan adaçayı yağı özellikle erkeklerin aşırı tüketmesi kesinlikle sağlıklı değildir. Erkeklerin bu nedenle sperm sayısını azaltabilir.
  • 2 yaş altı bebekler için asla ağız yolu ile kullanılmamalıdır. Sindirim sistemleri bu yağı sindiremez ve bebekte sindirim yolunda tahrişler yapabilir.
  • Emziren kadınlara kullanımı tavsiye edilmez.
  • Kan basıncını yükselten adaçayı yağı buna bağlı tansiyonu da yükselteceğinden tansiyon hastalarının kullanması önerilmez.
  • Çocukların erişemeyeceği yerlerde bulundurmanız çok önemlidir. Haricen içildiğinde ağır tahrişlere neden olabilmektedir. Çok güçlü bir ilaç olan yağ asla inceltilmeden içilmemelidir.
  • Adaçayı yağı unutulmamalıdır ki ilaç niteliğindedir ve uzun kullanımlar yapmamak gerekir. Hastalık esnasında kullanılmalı, iyileşme olduğunda bırakılmalıdır.
  • Uzun süreli kullanımlarda önerilen miktarı kesinlikle geçilmemelidir.

2 yorum:

  1. Adaçayı yağı olduğunu ilk kez okudum.ne guzelmis.cok sagolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok faydalı mutlaka evinizde bulundurmalısınız

      Sil