Değerli Taşlarlar Nelerdir - kadinvsaglik.com

Değerli Taşlarlar Nelerdir


Değerli Taşlarlar Nelerdir

 

 Değerli Taşlar

Taşların değerli olabilmeleri için sertlik derecesinin 7 den büyük olması gerekmektedir. Bunlardan bazıları elmas, topaz, yakut, zümrüt ve safirdir. Değerli taşların dışında kalan değerli taşlara yarı değerli taşlar denir ve  maddi olarak değerleri bazen değerli taşlarla yarışmaktadır.


Takılarda Kullanılan Değerli Taşlar

Elmas ve Pırlanta

Mücevher taşları içinde en değerlisi olan elmas saf karbondan oluşan bir mineraldir.  Mohs ölçeğine göre 10 sertlik derecesinde olan bu taş dünyadaki en sert maddedir. Bunun anlamı o taşı hiç bir şey çizemez aksine o her şeyi çizebilir. 86 karatlık meşhur ‘kaşıkçı elması' dünya nitaretürüne girmiş enden taşlardan biridir. Elmasın iki önemli optik özelliğinden biri ışığı kırma kat sayısıdır.  Elmasın yansıttığı ışık miktarı içine giren ışık miktarından fazla olduğu için elmas çok parlak gözükür. İkinci optik özelliği ise ışığı renklerine ayırabilme özelliğidir ki bunu elmasa baktığımızda beyaz ışığın gökkuşağı renklerine ayrıldığını görebiliriz.


Takılarda Kullanılan Değerli Taşlar

Zümrüt

Zümrüt yeşilin her tonunda çok değerli  bir taştır ama içlerinden çimen yeşili olanlar en değerlilerindendir. İçinde damarlar, çizgiler, yoğun izler olan bu taş daha yumuşak bir yapısı olduğu için daha rahat işlenebilir.


Takılarda Kullanılan Değerli Taşlar

Yakut

Aşkın ve güzelliğin sihirli taşı olarak kabul edilen yakut doğada kırmızı nadirende pembe olarak bulunur. Sert yapısından dolayı gerdanlık, yüzük gibi çok değerli mücevherlerin yapımında kullanılır.
Takılarda Kullanılan Değerli Taşlar

 

Safir Taşı

Genelde yeşil renkte olsa da farklı renklerde de olanlar vardır. Farklı türde olan safirin en dikkat çekeni ''yıldızlı safir'' ve gün ışığında mavi yapay ışıkta ise kırmızı tonlarında görünen ‘aleksandrit safir’ dünyada en dikkat çeken safirlerdendir.

Takılarda Kullanılan Değerli Taşlar

Topaz

Topaz değerli taşlar arasında güzelliğin ve ihtişamın simgesi olarak bilinir. Sertlik derecesi 8 olan bu taş camsı görünümlü saydam ve yarı saydamdır. Rengi ise saman sarısı, şarap sarısı ve sarının açık tonlarıdır. Çok değerli olan bu taş kolyelerde, yüzüklerde çok değerli mücevherlerde kullanılır.


2 yorum:

  1. Zümrüt ve Yakutun rengi çok güzel :) Tâşlar hakkında bilgilendirme de güzel teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyanın en değerli taşları. Evet çok güzeller

      Sil