Türk Kahvesi Nasıl Yapılır - kadinvsaglik.com

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

Kahve Kültürü

 

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi nasıl yapılır, içerisine ne kadar şeker konur ve ölçüleri nelerdir? Türk kahvesi tarifi özellikle bol köpüklü türk kahvesi yapımını anlattığımız yazımızda türk kahvesi tarihçesinide anlattık.
Kahve yaptım haydi gel dediğimiz güzel dostların kavuşmasıdır kahve. Vazgeçilmez bir tadı, köpüğü, mis gibi kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü lezzeti olan geleneksek içeceğimiz olan Türk kahvesi yalnız içilmez.
Haydi gel kahve yaptım içelim dediğimiz dostlarımız var mı? Eğer varsa çok şanslısınız demektir. Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.
Kahve çekirdeklerinden kavrularak elde edilen ve çok ince öğütülerek ve bir cezve yardımıyla  pişirilen, istenirse şeker de ilave edilen Türk Kahvesi küçük fincanlarda ikram edilir. Bol köpüklü pişirilmesi makbul olan Türk kahvesinin içmeden önce de telvesi az çöksün diye de beklenir.


 Türk Kahvesi Tarihi

Türkler tarafından keşfedilen türk kahvesi, 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından, lezzetine hayran kaldığı için  İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan pişirme yöntemi ile adını   Türk Kahvesi olarak almıştır. İstanbul'a gelen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti  önce Avrupa'yı sonra da tüm dünyanın sevdiği lezzetler arasına girdi. Avrupa kahve alışkanlığını Türklerden almıştır, zamanla kendi tarzlarını geliştirmiştir.      
Geleneksel Türk kahvesi hazırlanışı, pişirilmesi, sunulması, araç ve gereçleriyle ayrı bir kültürdür. Türkler kahveye  o kadar önem vermişlerdir ki açılıp kapanan kahvehanelerden de bunu anlıyoruz. Türk kahvesi ise genellikle şekersiz olur. Şeker yerine kahve öncesinde veya sonrasında tatlı bir şey ikram etme geleneğimiz vardır. Türk Lokumu ise bunların başında gelir ve kahveye çok yakışır.

 
Türk Kahvesi Tarifi

 

Türk Kahvesi Tarifi

İçme suyundan yapılır ve cezveye kaç kişi içecekse o kadar fincanla ölçülerek konulur. Her fincan için iki çay kaşığı kahve konulur. Eğer şekerli içmek istenirse şeker ilave edilen kahve önce karıştırılır. İyice karıştırdığımız kahvemizi kısık ateşte yavaş yavaş pişiririz. Bir süre sonra kabaran kahvemizin köpüğünü üstünden alarak tek tek fincanlara dağıtırız. Kalan kahveyi bir taşım daha kaynatarak fincanlarımıza pay ederiz. Kahve yanında su verilir ve yanında da tatlı bir şeyler vermek geleneğimizdendir. Mesela Türk lokumu cifte kavrulmuş olursa süper olur:))

Türk Kahvesi Yapımı?

  •  Sade kahve şeker ilavesiz pişirilir,
  •  Az şekerli kahve 1 çay kaşığı şekerle pişirilir,
  •  Orta kahve  2 çay kaşığı şeker konur,
  •  Şekerli kahve ise bol şekerle pişer ama kahvenin makbulü sade içilenidir.
Türk kahvesi içtikten sonra posası dibine çöker ve adına da telve deriz. Türk kahvesine özgü fal anlayışı da buradan doğmuştur.
Kahve içeceksek, dostlarla içmeliyiz. Haydi gel kahve yaptım diyen dostlarımız olmalı. Hani derler ya bir kahvenin kırk yıl hatırı var. Biz kahveye neler neler yüklemişiz dimi. Kahve birlikte içilen, birlikte paylaşılan dost sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Size sevdiklerinizle bol köpüklü, mis kokulu kahve keyifleri diliyorum.

Kahve Nasıl Yapılır? Bizim İçin Önemi Ve Tarihçesi

2 yorum: