Pilates Nedir? Ne Zaman Etki Eder? - kadinvsaglik.com

Pilates Nedir? Ne Zaman Etki Eder?

Pilates güç , denge ve esneklik merkezli hareketler içeren ve yogaya benzeyen bir egzersiz türüdür.

Pilates güç , denge ve esneklik merkezli hareketler içeren ve yogaya benzeyen bir egzersiz türüdür. Pilates esneklik kazanmak ve diğer spor dallarındaki etkinliğini arttırmak isteyen kişilerin başvurduğu bir yöntemdir. Pilates zihinsel ve bedensel iyiliğe dayanan bir egzersiz türü olarak Alman Joseph Pilates tarafından geliştirilmiştir. Spor dallarında esnek olmadıklarından dolayı pek çok kaza ve yorgunlukla karşılaşan kişiler uzman bir eğitmenle pilates desteği almaya karar verir. Bunun yanında pilates kişisel ve ruhsal açıdan da iyi olmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biridir. Üstelik pilatesin etkilerinin çok hızlı fark edilmesi kişilerde pozitif etki bırakıyor. Bunun yanında bu etkiler kanıtlanmıştır. Pek çok farklı yöntemi olan pilatesin etkilerini ve etki süresini makalemizde inceleyeceğiz.
Pilates Nedir Ne Zaman Etki Eder

Pilatesin Etkisini Görmek Ne Kadar Sürer?

Çoğu kullanıcı pilates yapmaya karar verdikten sonra uzman bir eğitmen aramaya başlar. Ve kullanıcıların eğitim hakkında merak ettiği ilk konu ne kadar sürede değişim gözlemleyeceği oluyor. Çünkü pilatese büyük karar ve istekle başlayan kişiler olumlu bir etkiyi kısa sürede gözlemlemek istiyor. Bu umutla pilatese başlayanlar vücutlarında ki etkiyi kısa sürede gözlemledikleri takdirde pilatese devam edip etmeme kararlarını veriyorlar.

Pilatesin yaratıcısı Joseph Pilates pilatesin etki süresini şu sözlerle ifade ediyor:

Pilatesin ilk 10 dersinde farklı hissedeceksiniz, 20 derste farkı göreceksiniz ve 30 derste farklı bir vücudunuz olacak.

Tabi ki pilatesin etki süresi bazı koşullara bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bu koşullar pilates yapan kişinin vücut yapısı ve genetiği, pilatesin türü, pilates derslerinin süresi , pilates dersi veren kişinin uzmanlık derecesi ve kişinin motivasyonu gibi özetlenebilir. Pilateste etki görmek istiyorsanız düzen ve istikrar şart. Bu nedenle pilates derslerinin haftada 2 yada 3 kez ortalama 50 dakika yapılmasını öneriyoruz. Çünkü bedeninizi bu sürece hazırlamak ve bu süreçte kalabilmek için düzenli bir tempo çok önemlidir.

Ayrıca pilatesi kısa sürede zayıflamak için değil de yaşam felsefesi gibi devamlı hale getirmek alacağınız etkiyi daha hızlı ve kalıcı hale getirecektir. Bu düşünce ile pilatesin yaşamınıza konfor kattığını da gözlemleyeceksiniz. Çoğu insan pilates seansından sonra kendini daha enerjik, uyanık ve mutlu hisseder. Yani fiziksel değişimlerin yanında zihinsel değişimler de çok hızlı gözlemlenebilir. Fiziksel değişimlerin yanında zihinsel değişimlerinde beraberinde olduğu aktivite bulmak epey zordur. Sizde bu değişimleri birlikte hızlı bir şekilde gözlemlemeye kararlıysanız pilates eğitimleri almak için acele etmelisiniz. Çünkü pilates yaşamınızı daha refah ve zinde tutar.

Pilatesin ilk 1 ayı özellikle denge ve esneklik kazanmanız konusunda çok önemlidir. Pilatesin 3. Ayı ise sıkılaşma, incelme ve kas yapınızda gözle görünür hale gelen değişimler yaratacaktır. Tabi bu süreyi beslenme alışkanlıklarını da daha düzenli hale getirerek desteklemek etkiyi daha kalıcı gösterecektir. Pilates derslerinin yanında beslenmeye dikkat ederek vücutta incelme ve istenilen forma girme mümkündür. Pek çok kullanıcı pilatesi bu nedenle tercih eder ama pilatesin verimini gördüklerinde uzun süreli egzersizler olarak yaşamına devam eder.

Ayrıca pilatesin etkisini daha hızlı gözlemlemek istiyorsanız mat pilatesin yerine aletli pilates tercih etmelisiniz. Çünkü ağırlıklarla yapılan bu pilates türü kaslarınıza daha hızlı etki etmesinden dolayı vücutta ki etkilerde o kadar hızlı gözlemlenir.

Pilates Yapan Bireyin Etki Yorumu

Pilatesin etkisi ne kadar sürer ve bu süreçte yaşadıklarını bir kullanıcımızın ağzından birlikte inceleyelim:

‘Bedenimde ki değişim için spor salonlarına gereksiz paralar harcamaktan bıkmıştım. 20 li yaşlardan kalan o mükemmel bedenimi özlüyordum. Seçeceğim egzersizin fiziksel olarak beni iyi hissettirmesinin yanı sıra beni yormayacak olmasını istiyordum. Sabahları yataktan çıkmak çok zor oluyordu alarmı en az 3 kez erteliyordum. Bir arkadaşım pilates eğitimleri almamı önerdi. İlk başlarda pilates insanı olmadığım konusunda endişelendim. Çünkü haftanın her günü pilates yapan zayıf bir kadın olabileceğimi düşünmüyordum.

Ayrıca farklı sporlar denediğim için pilatesten keyif alabileceğime inanmıyordum. Pilatese ilk başladığımda herhangi bir alet desteği almadan mat ile çalıştım. Zamanın ne kadar hızlı geçtiğini anlamamıştım bile. İstediğim vücudumu şekillendirmek ve masa başı işte kazandığım yorgunluğu atmaktı. Pilates düşük etkili olduğu için hamile kadınlar ve salonda yaş grubu 20 ve 70 arası olan kadınlar bulunuyordu. Joseph Pilatesin sözüne uyarak değişimi gözlemlemek için 3 ay boyunca birçok seansa katıldım. İstikrar bu noktada çok önemli. Bunun yanında birebir eğitmen desteği ile etki daha erken gözlemleniyor. 5. Seansta pilates derslerini dört gözle beklemeye başladım. Her seans birbirinden farklıydı örneğin klasik pilatesin 500 e yakın tekniği bulunuyor.

İlk başlarda bile vücudumda ki farkı gözlemliyordum. Örneğin merdivenden çıkarken daha dengeli olduğumu anlıyordum. Omuz ağrılarımda azalış ve daha kontrollü bir vücut kazanıyordum. Seanslar ilerledikçe pilates için sabırsızlanıyordum. 20. Seansımda vücudumda fark görebildim.

Örneğin karın kaslarım belirginleşmeye başlamıştı bile. Önceki sonraki resimlerimle farkı daha net görebiliyordum. 30. Seansımda ise artık tamamen başka bir bedene sahip olmuştum omuz karın ve bacak kaslarım belirginleşmişti. Üstelik sadece bedensel değil ruhsal olarak da daha dinç ve güçlü hissediyordum. Sabahları bile erken kalkmak zor gelmiyordu. Başlarda çekinerek başladığım bahçeşehir pilates eğitimleri yaşamımın vazgeçilmez bir parçası haline gelmeye başlamıştı. Bu nedenle kesinlikle her kadına pilates eğitimleri almasını şiddetle tavsiye ediyorum.’

Hiç yorum yok