Dünyanın En İyi Mutfakları ve Türk Mutfağı - kadinvsaglik.com

Dünyanın En İyi Mutfakları ve Türk Mutfağı

yemek çeşitleri
Türk mutfağı, her zaman dünyanın en iyi mutfakları arasındaki yerini almıştır. Günümüzde Türkiye’ye yurt dışından gelen birçok kişi, dillere destan Türk mutfağının yemeklerini tatmak için son derece heveslidir. Börek çeşitleri, mantı, yaprak sarma, biber dolması, içli köfte, kebap türleri, lahmacun, kıymalı pide gibi yemekler herkesin beğenisini kazanmıştır.

Türk mutfağı, yemekleriyle olduğu kadar tatlı çeşitleriyle de adından sıkça söz ettirmiştir. Baklava, sütlaç, kadayıf dolması, künefe, kemalpaşa, şekerpare, revani, kalburabastı, ayva tatlısı, kabak tatlısı, kazandibi, irmik tatlısı, sütlü nuriye, şöbiyet, keşkül, zerde tatlısı, cezerye ve un helvası gibi birbirinden tatlı tüm lezzetler her bir yönü ile Türk mutfağına aittir.
 

Ülkelere Göre Dünyanın En İyi Mutfakları

dünya yemek haritası
Her ülkenin mutfağında farklı lezzetler yer alır. Baharatlı, baharatsız, şekerli, şekersiz, tuzlu, az tuzlu gibi farklı kriterlere göre hazırlanan tüm bu yemek ve tatlılar dünyanın en iyi mutfakları konusunda herkese fikir verir. Örneğin Hint mutfağının yemekleri genel olarak çok baharatlıdır. Sulu ev yemekleri Hint mutfağında popüler hale gelmiştir.

Fransız mutfağında ise yumurtalı, sebzeli, etli ve diğer dünya mutfaklarına göre daha hafif yemekler, tatlılar pişirilir. Alman mutfağına baktığımız zaman ise tavuk, balık, jambon ve sosis gibi işlenmiş etlerin daha sık tüketildiğini görürüz. Sonuç olarak dünya genelindeki her yöresel mutfağın gıda malzemeleri birbirinden farklıdır.

Türk mutfağı da her açıdan farklı tatlar içeren ve dünya genelinde beğenilen bir mutfak olmuştur. Birbirinden leziz yöresel yemek ve tatlılarıyla bilinen Türk mutfağında hamur işleri, et yemekleri, şerbetli tatlılar sık yapılır.
Dünyanın en popüler mutfakları arasında yer alan Türk mutfağının ününü artırmak amacıyla pek çok farklı organizasyon düzenlemekte; bu organizasyonlarda Türk mutfak kültürü ve yemekleri katılımcılara tanıtılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde bu amaçla düzenlenen organizasyonlardan birine de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından katılım sağlandığının altını çizelim.

New York Türkevi’nde hayata geçirilen Türk mutfağı tanıtım programı kapsamında Türk mutfağı her bir yönüyle davetlilere sunulmuştur. Bu organizasyon içerisinde Emine Erdoğan Türk Mutfağı kitabı hakkında da bilgi paylaşımı yapmıştır.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un eşi Kim Kun Hee, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eşi Brigitte Macron gibi isimler de bu organizasyona katılarak herkesin dikkatini çekmiştir. Türk mutfağının en iyi şekilde tüm detaylarıyla anlatıldığı organizasyonda yemek ve tatlı tadımı da yapılmıştır.
Emine Erdoğan mutfak ile alakalı çeşitli ipuçlarını da davetlilerle paylaşmıştır. Türk yemeklerinin kendine özgü hazırlanma tüyoları da bu şekilde herkesçe hayranlıkla karşılanmıştır. Tüm bunların yanı sıra Emine Erdoğan atıksız tarifler konusuna da dikkat çekerek farkındalık yaratmıştır.

Günümüzde birçok birey maalesef yiyecekleri israf etmektedir. Bu durum iklim krizi konusunun gündeme gelmesine yol açmakta, dünyamızın geleceğini olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden de atık üreten yemek tarifleri çok fazla sayıdadır. Oysaki atıksız tarifler sayesinde hiçbir yiyecek israf edilmemiş olacaktır.

Bu konuya her bir detayıyla değinen Emine Erdoğan hanımefendi “Türk mutfağının atıksız özelliğinin mutlaka üzerinde durulması ve yaygınlaştırılması gereken bir karakteri olduğuna inanıyorum. Çünkü dünyanın geleceği için sürdürülebilir mutfakların hayati bir önemi var.” şeklinde yorum yapmıştır.
 

Türk Mutfağının Yöresel Yemekleri ve Tatlı Çeşitleri

Çeşit çeşit yemekleri, birbirinden leziz tatlılarıyla dünyanın en iyi mutfakları arasında bulunan Türk mutfağı herkesin daima ilgisini çeker. Çünkü her türden yemek ve tatlı bu mutfakta yer alır. Sonuç olarak herkesin zevkine uygun bir yemek/tatlı tarifi bulması mümkün olur. Haydi gelin hep beraber tüm bu lezzetleri bir inceleyelim.
 

1. Adana Kebap

Başlangıcı Adana kebap ile yapıyoruz. Yöresel bir Adana lezzeti olan bu kebabın hem acılı hem de acısız versiyonu bulunur. Adana şehrinin en meşhur lezzetlerinden bir tanesidir.
 

2. Mantı

El açması hamurların küçük kareler şeklinde kesilip kıymalı iç harcı ile doldurulmasıyla hazırlanan mantı, Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeklerindendir. Yoğurtlu sosla tüketilir.
 

3. Su Böreği

Bir başka el açması hamurla hazırlanan Türk mutfağı yemeği ise su böreğidir. İsteğe göre içerisine peynir ya da patates gibi malzemeler de eklenebilir. Sade biçimde de tüketilebilir.
 

4. Menemen

Türk mutfağına özgü kahvaltıların vazgeçilmez yemeği menemendir. Domates, yeşil biber, kuru soğan, yumurta gibi malzemelerin karıştırılmasıyla pişirilen menemen çok lezzetlidir.
 

5. Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Asma yapraklarının taze haldeyken toplanıp pirinçli harç ile sarılmasıyla hazırlanan zeytinyağlı yaprak sarma, salçalı sosla harmanlanır. Yoğurtlu sosla da süslenip afiyetle tüketilir.
 

6. Baklava

Kat kat hamurların açılıp üst üste konması ve aralarına da antep fıstığı, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin konulmasıyla hazırlanan baklava dünya genelinde bilinen yöresel bir Türk mutfağı tatlısıdır. Genelde dini bayramlarda misafirlere ikram olarak da sunulur.

7. Sütlaç

Pirinç ile hazırlanan sütlaç tatlısı, fırında pişirildikten sonra sunulur. Üst kısmı yanık olur. Tercihe göre tarçınla süslenerek de tüketilebilir.
 

8. Kadayıf

Tel tel bir görünüme sahip halde olan kadayıf tatlısı; ceviz, fındık, fıstık gibi malzemelerden oluşan iç harcıyla hazırlanır. Tercihe göre sıcak ya da soğuk şekilde tüketilebilir.
 

9. Künefe

Farklı bir tatlı olan künefe; peynir ve hamurun birleştirilmesiyle hazırlanır. Üst yapısı sert formda olan bu tatlının iç kısmı ise yumuşacık haldedir. Çoğu zaman sıcak tüketilmesi önerilir.
 

10. Kabak Tatlısı

Kabağın yemeği, kavurması ve çorbası dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alan Türk mutfağında meşhurdur. Fakat kabak tatlısı da son derece popüler haldedir. Kabakların haşlandıktan sonra şerbetle süslenmesi ile pişirilen bu tatlı günümüzde dondurma ve kaymak gibi ürünlerle de sunulur.

Hiç yorum yok