İşitme Testi Hakkında Bilmeniz Gerekenler! - kadinvsaglik.com

İşitme Testi Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Sesleri tam olarak duymuyorum, işitme kaybım var mı? Bunun bir testi yok mu? İşitme kaybı düzelir mi, yoksa kalıcı mı olur? gibi birçok soru ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu soruların cevaplarına Maxtone İşitme Merkezlerinde işitme testi yaptırarak ulaşabilirsiniz.

İşitme Testi Nedir?

Bireyin işitme duyusunun konuşma aralıklarında duyarlılığının ölçülmesini sağlayan teste denir. Test, konuşma aralıklarında duyulabilecek en alçak sesleri ölçer. Bu teste de odyogram denir. İştme testi bir işitme uzmanı tarafından yapılmalıdır.

İşitme testinde, yaşadığınız tüm problemleri (örneğin, söylenenleri tekrar ettirme, az duyma, gürültülü ortamlarda sizi rahatsız eden etmenler…vb) odyoloğunuz ile paylaşmalısınız. Bununla birlikte kulak çınlamanız var ise sizi rahatlatabilecek tedaviler için adım atarsınız. Unutmayın, işitme yolculuğunda yalnız değilsiniz.

İşitme Testi Nerelerde Yapılır?

İşitme testi yaptırmak için devlet hastanelerine, özel hastanelere ya da Sağlık Bakanlığı onaylı işitme merkezlerine gidebilirsiniz. İşitme sağlığınız göz ardı edilemeyecek kadar çok önemlidir. Ertelenmemesi gerekir.

İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Uzman eşliğinde yapılan bu testte uzman size bazı sorular (geçmişte enfeksiyon geçirdiniz mi? Ya da İşitme geçmişiniz nedir?) sorar. Bu sorular yanıtlandıktan sonra odyoloğunuz size işitme testi yapar . Bu test yaklaşık olarak 20-30 dakikadır. Konuşma ve kelimeleri tanıma/anlamlandırma testleri, konuşanları ne kadar iyi anladığınızı gösterir.

İşitme testi sırasında kulaklık takarsınız. Odyoloğunuz size birtakım sesler vererek ne kadar duyduğunuzu anlar. Ek olarak bazı işitme testleri gürültülü ortamda da yapılabilmektedir. Aynı işlem diğer kulağınıza da yapılır. Sonuçları odyoloğunuz değerlendirdikten tanıyı koyar ve sonra sizi yönlendirir.

Timpanometri adı verilen başka bir tip test, kulak zarınızın hareketlerini kontrol eden bir testtir. Timpanometri testi sırasında:

İşitme uzmanınız kulak kanalı içinde küçük bir prob yerleştirir. Cihaz, havayı kulağa iletecek ve kulak zarının hareket etmesini sağlayacaktır. Bu cihaz kulak zarınızın hareketini, timpanogram adı verilen grafiklere kaydeder. Test, kulak enfeksiyonu veya sıvı veya kulak kiri birikmesi, kulak zarında delik ya da yırtılma gibi başka sorunların da olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar.

İşitme Testine İhtiyacım Var mı?

İşitme kaybı belirtileriniz var ise işitme testi yaptırmanızı öneriyoruz. İşitme kaybı belirtileri arasında;
Restoran, cafe veya konser gibi gürültülü bir ortamda konuşulanları duyup duymadığını sorun.
  • Çevrenizdeki kişilerden konuşulanları tekrar ettiriyorsanız
  • Tiz sesleri duymakta zorlanıyorsanız
  • TV veya müziğin sesini çok yüksek dinliyorsanız
  • Kulak çınlamanız varsa, Yetkili bir işitme merkezine giderek uzman odyolog eşliğinde işitme testi yaptırmanız gerekir.

İşitme testi için yapmam gereken ekstra bir şey var mı?

Hayır, işitme testi için yapmanız gereken ekstra bir şey yoktur. Tarama amaçlı işitme testi ücretleri çoğu işitme merkezinde alınmamaktadır fakat yine de ilgili merkeze fiyat konusunu önceden sormanızı tavsiye ederiz.

İşitme testi risk taşır mı? Riskli midir?

İşitme testi risk taşımayan bir testtir.

Peki test sonucu?

İşitme testi sonucunda işitme kaybınızın olup olmadığını ve işitme kaybınızın hangi tip (iletim tipi, sensörinöral veya mikst tip işitme kaybı) olduğunu öğrenebilirsiniz.
Eğer sensörinöral işitme kaybınız var ise sonuç aralıkları aşağıdaki gibi olabilir;

Hafif: Bu tip işitme kaybında gürültülü ortamlarda yapılan sohbetleri takip ederken zorlanırsınız.
Çok hafif: 26-40 dB HL arasındaki işitme kaybına denir
Orta: Bu tip işitme kayıplarında işitme cihazı takılır. Birey sesleri duyar ve günlük hayatına konforlu bir şekilde devam eder.
İleri düzey: Bu düzeydeki kişilere çok güçlü işitme cihazı takılması önerilir. Ancak bazı durumlarda implant kullanımı gerekebilir.
Çok İleri Derece: Bu düzeydeki kullanıcılar dudak okumadan ya da işaret dilini kullanarak iletişim kurabilir. Koklear implant adayı olarak nitelendirilirler.

Online (çevrimiçi) işitme testi:

Ek olarak, işitme test için bir işitme merkezine gidemiyorsanız, çevrimiçi işitme testlerini de yapabilirsiniz. Şu önemli noktayı unutmamalısınız ki kendi kendinize yapacağınız olan çevrimiçi işitme testinde kendinizi denemiş olacaksınız. Bu test hızlı, pratik ve tek başına olarak yapabileceğiniz bir test niteliğindedir. Test asla gerçek ve net bir tanı koymaz. Gerçek bir işitme testi için yetkili ve güvenilir bir işitme cihazı merkezine giderek uzmanlar eşliğinde işitme testinizi yaptırmanız gerekmektedir.

Yenidoğan işitme testi:

Doğumdan sonra 6 saatini dolduran bebeklere işitme testi uygulanabilir. Bu test bebek uyuyorken yapılır. Prob ile bir ses gönderilir, kulak tüy hücrelerinin hareketlerine göre ses tepkileri ölçülür ve belirlenir.

Hiç yorum yok