İdrar Kaçırma Sebepleri Nelerdir? - kadinvsaglik.com

İdrar Kaçırma Sebepleri Nelerdir?

İdrar kaçırma denildiği zaman insanların aklına genellikle çocuklar gelir. Bir başka deyişle, genellikle çocukların idrar kaçırdığı düşünülür. Ancak, yetişkin insanlarda da idrar kaçırma sorununa rastlanır. Hatta, söz konusu problemin yetişkin insanlar için daha önemli olduğu söylenebilir. Çünkü, idrar kaçırma; hali hazırda farklı problemlerin de habercisi olabilir.

İdrar kaçırma; insanların yaşam standartlarını olumsuz etkiler. Tıpkı şeker hastalığı gibi idrar kaçırma probleminin de aşırı kilolu insanların başına gelme ihtimalinden söz edilebilir. Bunun yanı sıra, farklı sebeplerden dolayı da idrar kaçırma sorunu ile karşı karşıya kalabilir.
İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Hangi Etkenlerden Dolayı Ortaya Çıkar?

İdrar kaçırma; adından da anlaşılacağı üzere idrarın kontrol edilememesi dir. Her yaştan insanın ba;ina gelebilir. Fakat, özellikle belirli bir yaşın üzerinde olan kişilerin hayatını olumsuz etkiler. Devamlı olarak bu sorun ile karşılaşan kişilerin hayat kalitesi düşer. Kadınların idrar kaçırma problemiyle daha çok yüzleştikleri bilinir.

İdrar kaçırma birden çok faktör dolayısıyla ortaya çıkar. Yaşın ilerlemesiyle beraber idrar boşaltımını sağlayan kasların fonksiyonlarını yerine getirmemeleri söz konusudur. Bunun yanı sıra, şeker hastalığı da idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıca, merkezi sinir sistemini etkileyebilecek türden yaralanmaların da etkili olduğu söylenir. İdrar kaçırma sebepleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
  • Kişinin normalden daha kilolu olması
  • Başta astım olmak üzere bazı kronik hastalıklar
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Öksürük ve kabızlık problemi
  • Kadınlarda vajina ve mesane arasındaki fistül
  • Yaşa ve farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan idrar torbası sarkması
  • Genetik etmenler
  • Fabrika veya benzer ortamda çalışan kişilerde yaptıkları ağır işlerin bir neticesi olarak ortaya çıkan karın içi basınç
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Kadınlarda menopoz
  • Erkeklerde prostat büyümesi
  • Böbrek taşı
  • Kullanılan ilaçlar
  • Alzheimer hastalığı
Yukarıdaki etmenlerin biri veya birkaçı idrar kaçırmaya sebep olabilir. Hastanın bu belirtiler ile karşılaştığı takdirde panik yapmaması gereklidir.
 

İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Her şeyden önce, idrar kaçırmanın teşhis edilmesi gereklidir. Bunun için farklı yöntemlerden yararlanılır. Sistometri, EMG, pelvik ultrason, post – void rezidüel çalışma, sistoskopi ve idrar tahlili olmak üzere farklı yöntemler sayesinde kişinin idrar kaçırma ile yüzleşip yüzleşmediğine karar verilir.

İdrar kaçırma tedavisi tıpkı teşhis gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirilir. Cerrahi yöntemlerin yanı sıra cerrahi olmayan yöntemler de vardır. Buna ek olarak, ilaçlardan da yardım alınır. İdrar kaçırma tipi dikkate alınarak hangi tedavinin tercih edileceğine karar verilir. Bu konu birkaç örnekle daha iyi açıklanabilir. Bazı insanlar; stres dolayısıyla farkında olmadan idrar kaçırırlar. Bu tür vakalarda cerrahi yöntemlerden yararlanılır. Ancak, sıkışma dolayısıyla ortaya çıkan vakalarda ise ilaç tedavisine başvurulur.

Cerrahi seçenekler; idrar kaçırma problemini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Bu ameliyat sırasında dış genital bölge kullanılır. Karın içerisine girilmeden yapılan bir ameliyat olmasından dolayı hastanın hayatını tehlikeye atmaz. Bunun yanı sıra, hasta; ameliyatın ardından en kısa sürede iyileşerek idrarını daha iyi tutmaya başlar.

İdrar kaçırma vakalarında kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise ilaç tedavisidir. Bilhassa sıkışmaya bağlı vakalarda kasılmaları engelleyici türden ilaçlara başvurulur. Bu sayede, pelvik kasların güçlendirilmesi sağlanır. Ayrıca, yine kasların güçlenmesini sağlayacak türden egzersizler de işe yarayabilir. Egzersizler kısa sürede sonuç vermeyebilir. Hastanın ameliyat veya ilaç seçeneğine kıyasla daha sabırlı olması gerekir. Egzersiz uygulayan doktorun hastayı belirli dönemlerde kontrole çağırması da önemli bir husustur.
 

Hasta Bezi İşe Yarar Mı?

İdrar kaçırma sorunu yaşayan insanlar için en önemli ekipmanlardan birisi hasta bezi olarak bilinir. Ancak, hasta bezi; bilhassa yatarak tedavi gören insanlar tarafından tercih edilir. Bunun yanı sıra, ayakta tedavi gören kişiler için kullanım kolaylığı açısından emici külot ürünleri tercih edilir

Hasta bezi; son derece kullanışlı bir üründür. Emici oluşu ciddi bir avantajdır. Hem hastayı hem de hastaya bakan kişiyi önemli bir sorundan kurtarır. Bunun yanı sıra, çeşitli bedenleri ile satışa sunulur. Bu sayede, herkes için doğru bir hasta bezi ürünü bulunmaktadır. Hasta bezi; dışarıdan belli olmayan ve herhangi bir ses çıkarmayan bir üründür. İnsanların özgüven problemi yaşamalarına neden olmaz. Her anını güven içerisinde geçirmek isteyen ve uykusunun bölünmemesini arzulayan insanların hasta bezi kullanmaları ivedilikle tavsiye edilir.

Hiç yorum yok