Prezervatif Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? - kadinvsaglik.com

Prezervatif Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde en sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olan prezervatif, ejakülasyon sırasında meninin vajinaya ulaşmasını engelleyerek gebeliğe karşı koruma sağlar. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi konusunda da önemli bir rol üstlenir. Cinsel ilişki sırasında her iki taraf için de koruma sağlayan prezervatif hakkında hazırladığımız bu içeriğimizde en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Prezervatif Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Prezervatif Nedir?

Prezervatif; “cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve istenmeyen gebeliklere karşı korunmanın en etkili yollarından biri olarak kabul edilen doğum kontrol yöntemi” şeklinde tanımlanabilir. Prezervatif çeşitleri erkeklerin ihtiyaçlarına göre farklı özelliklerde üretilirler. Lateksten ya da kauçuktan üretilen prezervatifler kayganlaştırıcılı özel lastiklerdir. Bir tür koruyucu kılıf olan prezervatif, “kondom” olarak da bilinir.

Prezervatif satın alımı sırasında prezervatifin boyutuna ve dokusuna dikkat edilmelidir. Prezervatif kaliteli bir malzemeden üretilmiş olmalı ve hem erkeğin hem de kadının üretimde kullanılan malzemeye karşı alerjisinin bulunmadığından emin olunmalıdır. Tüm bunlara ek olarak prezervatif seçimi sırasında üretici markanın kalite standartlarına ne denli uyum sağlandığına da dikkat edilmesi gerekir. Böylece istenmeyen gebelikler önlenebilirken, ürünün koruyucu etkisinin yüksek olup olmadığı ile ilgili endişeler de minimize edilebilir.

Prezervatif Ne İşe Yarar?

Prezervatif, cinsel ilişki sırasında penisin üzerine takılır. Meninin ve diğer vücut sıvılarının partnerden uzak tutulmasını sağlar. Bu sayede hem cinsel yolla bulaşan hastalıkların hem de istenmeyen gebeliklerin önlenmesi mümkün olabilir. Bu faydası nedeniyle prezervatif sağlıklı ve keyifli bir cinsel yaşam için olmazsa olmazlardan biridir.

Prezervatif Nasıl Kullanılır?

“Prezervatif nasıl takılır?” ve “Prezervatif boyutu nasıl seçilir?” prezervatif kullanan erkeklerin en çok merak ettikleri konuların başında gelir. Tek kullanımlık bir ürün olan prezervatif her cinsel ilişki sırasında muhakkak değiştirilmeli, her birliktelikte yeni ürün kullanılmalıdır.

Prezervatif penis ereksiyon halindeyken dikkatli bir şekilde takılmalıdır. Prezervatif tamamen açılmadan önce haznesindeki havanın alınması gerekir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında herhangi bir şekilde kaymasının önlenmesi için penis boyunca aşağı kadar yuvarlanması önemlidir. Prezervatif koruma etkisini tam olarak gösterebilmesi için penisi tamamen sarmalıdır. Bu aşamada önemli olan diğer bir unsur prezervatif çeşitleri arasından seçim yapılırken penise uygun boyutun seçilmesidir.

Penis boyutuna göre çok büyük prezervatif satın alındığında prezervatifin kayması, küçük prezervatif satın alındığında penise dar geleceğinden yırtılması riski vardır. Prezervatif satın alınırken son kullanma tarihinin de kontrol edilmesi gerekir. Prezervatiflerin içerisinde yer aldığı alüminyum zarf kabının, prezervatifin bu süre içinde kaygan olmasını sağlayan sıvının bozulmasına neden olabilir. Paket açılırken makas ya da farklı kesici aletler kullanılmamalıdır. Aksi takdirde prezervatif zarar görebilir ve koruyuculuğu azalabilir.

Prezervatif Ne Kadar Korur?

Prezervatifin ne kadar koruma sağladığı, doğru şekilde kullanılıp kullanılmadığıyla doğrudan ilişkilidir. Doğru kullanıldığı takdirde prezervatif yalnızca cinsel yolla bulaşan hastalıkları büyük ölçüde engellemekle kalmaz aynı zamanda gebeliği önlemede de yaklaşık %98 oranında koruma sağlar. Bununla birlikte hiçbir koruma yönteminin %100 güvenli olmadığını hatırlatmak isteriz.

Eğer prezervatif cinsel ilişki sırasında yırtılırsa yeni bir prezervatif takılmalı, gerekli durumlarda acil gebelikten korunma yöntemlerine başvurulmalıdır.

Prezervatif cinsel ilişki öncesinde hazırlanmalı ve cinsel ilişkiye girilmeden önce takılmalıdır. Cinsel ilişki gerçekleştikten sonra prezervatif takılması herhangi bir koruma sağlamaz. Ön sevişmenin uzun tutulması ve prezervatifin ön sevişme sürecinde takılmaması gebelikten korunma oranını düşürebilir. Bunun temel nedeni ejakülasyon öncesinde salınan prekum adlı sıvıda sperm hücrelerinin bulunabilmesidir.

Cinsel ilişki sırasında kullanılan kayganlaştırıcı yağ bazlı olduğundan lateks içerikli prezervatifler zarar görebileceğinden koruyuculuklarının azalması söz konusu olabilir. Bu nedenle su bazlı kayganlaştırıcıların kullanılması tercih edilebilir. Ayrıca ejakülasyon sonrası penisin vajinada uzun süre bekletilmesi durumunda prezervatiften sızıntılar olabileceği ve istenmeyen gebeliklere karşı koruma etkisinin azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Hiç yorum yok