Ketojenik Diyet Nedir?
Günümüzde en sık tercih edilen diyet türlerinden olan ketojenik diyet, karbonhidrat tüketiminin azaltılıp yağ ve protein tüketimini artırarak vücudun enerji için yağ yakmasını sağlama esasına dayanır. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen insanların kilo vermek için tercih edebileceği diyet türü olan ketojenik diyet yaz aylarında forma girmek isteyenler için sıklıkla tercih edilir. Ketojenik beslenme sisteminde esas olan diyetin bozulmaması ve diyet listesine uygun beslenmektir. Sen de farklı diyet türlerini deneyenlerden ve hiç birinde bir türlü kilo veremeyenlerdensen, ketojenik diyeti deneyebilirsin.
Sen de ketojenik diyete başlamak istiyor fakat nasıl yapacağını bilmiyorsan Juico seninle! Sen de ketojenik diyet listene uygun sağlıklı yiyecek ve atıştırmalıkları Juico'da bulabilirsin.
Doğru Bilinen Yanlışlar: Ketojenik Diyet Nedir, Ne Değildir?
Ülkemizdeki normal beslenme düzenini düşündüğümüzde karbonhidratlar önemli bir yer tutar. Vücudumuza doğrudan enerji sağlayan glikoz alımını karbonhidratlar yoluyla alırız. Ketojenik diyet ise karbonhidrat miktarını oldukça düşürerek bu enerji alınımını yağlar ve proteinler ile sağlamayı hedefliyor. Beynimiz glikoz yoluyla doğrudan enerji alamadığında karaciğerimizde keton denilen maddeler üretilmeye başlar. Bu ketonlar vücudumuza enerji sağlamaya başladıktan sonra karbonhidrat alımının azlığına bağlı olarak vücutta insülin direncinde düşüş, epilepsi ve Alzheimer gibi sinirsel hastalıklara karşı sinir hücreleri tahribatını azaltıcı etki gösterdiği yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Ketojenik diyet yapanlar özellikle karbonhidrat alınımını tamamen durdurmamalıdır. Protein kaynağı olarak ağır hayvansal ürünler ve hayvansal yağlar yerine daha dengeleyici bitkisel protein ve yağlar tercih edilebilir.Ketojenik Diyetin Sağlığa Yan Etkileri Var Mıdır?
Ketojenik diyet yapanların yaşadığı başlıca problemler kabızlık, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu ve böbrek taşı gözükebilir. Ancak her diyette olduğu gibi bu durumlar aşırıya kaçıldığı zaman belirtiler baş gösterebilir. Ketonlar vücuttan idrarla atıldığı için tuvalete çıkmadan önce idrarı seyreltmek ve ağız kuruluğunu önlemek için düzenli su içmek de yarar olacaktır. Ayrıca lifli karbonhidratlar tüketmen kabızlık problemini aşmanda faydalı olacaktır. Eğer genel sağlığında ciddi bir bozulma hissederseniz diyeti sonlandırıp doktorunuza başvurabilirsiniz. Ve sağlık sorununuz olmasa da diyete başlamadan önce de her ne olursa olsun, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.Ketojenik Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Her diyette olduğu gibi su içmeyi ihmal etmemelisin.
- Diyet menüsünde belirtilen ürünleri tüketmelisin ve diyet takvimini bozmamalısın.
- Daha önceden sürekli kullandığın ilaçları ve varsa kronik hastalıklarını diyetisyenine bildirmelisin.
- Kalori hesabı yapmaktansa kaliteli karbonhidrat, protein ve yağları tüketmeli ve aldığın protein miktarında aşırıya kaçmamalısın.
Ketojenik Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?
Ketojenik diyet listesi hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak et, süt ürünleri, yağlı tohumlar, yemişler ve bitkisel yağlar içerebilir. Bu ürünler şunlardır:- İşlenmemiş ve doğal olan kırmızı et
- Tavuk ve kümes hayvanları
- Yumurta, tereyağı, yoğurt ve peynir ürünleri
- Keten tohumu, chia tohumu gibi yağlı tohumlar
- Fındık, ceviz, kaju ve badem gibi yemişler
- Zeytinyağı ve diğer sağlıklı bitkisel yağlar
- Düşük karbonhidrat içeren lifli gıdalar tüketebilirsin.
Ketojenik Diyette Neleri Tüketmemelisin?
- Hazır ve işlenmiş karbonhidratlı ürünler
- Alkol
- Ekmek ve türevleri
- Şeker, trans yağlar ve nişasta bazlı ürünler.
Sen de ketojenik diyete başlamak istiyor fakat nasıl yapacağını bilmiyorsan Juico seninle! Sen de ketojenik diyet listene uygun sağlıklı yiyecek ve atıştırmalıkları Juico'da bulabilirsin.
YORUM EKLE