Hem Lezzetli Hem Zahmetli: En Zor Türk Yemekleri - kadinvsaglik.com

Hem Lezzetli Hem Zahmetli: En Zor Türk Yemekleri

Dünyanın önde gelen mutfak kültürlerinden biri olan Türk mutfağı, besleyiciliği ve lezzeti ile öne çıkan çok sayıda tarife sahip. Bu tariflerden bazıları ise özellikle yapım sürecinden dolayı oldukça iddialı. Biz de en zor Türk yemekleri listemizde lezzetiyle kitleleri etkisi altına almış, ancak yapımı biraz zahmet gerektiren tarifleri ele alacağız.

 

Hiç şüphesiz ki mutfak kültürümüzde listemizdeki tariflerden çok daha fazlası mevcut. Ancak bugün ilk akla gelen ve yapılış biçimi ile zihinlere kazınmış olan Türk yemeklerini konu edineceğiz.

 

Eğer siz de Türk mutfağında lezzeti ile olduğu kadar zahmetli yapım aşamaları ile de dikkat çeken başka yemek tarifleri olduğunu düşünüyorsanız, içeriğimize göz attıktan sonra yorum bölümüne ekleyerek listemize katkıda bulunabilirsiniz.


Türk Mutfağının En Zahmetli 20 Yemeği

Kimi yemek tarifleri sabır gerektiren bir yapım sürecine sahip oluyor. Kimisi de malzeme çeşitliliğinden veya pişirme tekniklerinden dolayı diğer tarifler kadar pratik olmayabiliyor. Buna karşın her biri, reddedilemez lezzetiyle Türk mutfağının bugünkü zenginliğine ulaşmasında büyük birer pay sahibi.

 

Listemizi incelemeye başlamadan önce yeri gelmişken mutfak kültürümüzün zenginliğini ortaya koymak için hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından da söz etmiş olalım. Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hazırlanmış, Türk yemek kültürünü dünyaya tanıtabilecek oldukça kapsamlı bir kaynak.

 

Bu kaynağın bolluk ve bereketin coğrafyası olarak anılan Anadolu tatlarını tanıtmak ve sağlıklı, besleyici, sıfır atık ile hazırlanan özgün tariflerin gelecek nesillere aktarılması adına son derece faydalı bir rehber olacağını öngörmek mümkün.

 

Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı hakkında bilgi verip gastronomi tarihimizle ilgili güncel gelişmeleri de paylaştıktan sonra dilerseniz artık en zor Türk yemekleri listemize göz atabiliriz.

 

1. İçli Köfte

100 kişiye “En zor Türk yemeği hangisidir?” diye sorsak, en popüler cevap “içli köfte” olurdu diye düşündük. İçli köftenin hamurunu tutturması, ideal çıtırlığı yakalaması, üstelik bunları da köfteyi dağıtmadan sağlaması bildiğiniz gibi epey zor. Buna karşın yemesi hiç de zor değil, hatta “her gün olsa da her gün yesek!” dedirtecek kadar lezzetli.

 

2. Mantı

 

Türk mutfağının gelmiş geçmiş en özel lezzetlerinden mantı da ne yazık ki en zor Türk yemekleri arasında bulunuyor. Tam da bu nedenledir ki mantı, aile evinden uzakta yaşayanların anne-baba yanına döndüğünde ilk tatmak istediği yemeklerdendir. Dünyada birçok farklı teknikle yapılıyor ve farklı isimlerle anılıyor olsa da Türk mantısının en güzeli olduğu ise sanıyoruz ki su götürmez bir gerçek.

 

3. Baklava

 

Bayramların olmazsa olmazı baklava, Türk mutfağındaki tüm lezzetler içinde hiç şüphesiz ki en fazla beceri gerektirenlerden biridir. Tek tek elle açılan yufkaların damak zevkine göre Antep fıstığı veya cevizle buluşup ardından tam kıvamında şerbeti ile kaynaştığı baklavanın kültürümüzün medarı iftiharı olduğunu söylemek ise hiç de abartı olmayacaktır.

 

4. Sarma

Dünyanın neresine giderseniz gidin, mutfakta benim diyenin bile asma yaprağını iç harcı ile doldurup serçe parmak kalınlığında sarmasının pek kolay olmadığı sarma, bu özelliği ile listemize 4. sıradan giriyor. Her ne kadar son yıllarda yaprak sarmayı daha pratik hale getirmek için farklı teknikler geliştirilmiş olsa da zorlu yapım sürecine rağmen geleneksel tarifin hala en yaygın yöntem olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

 

5. Perde Pilavı

Yapım süreci son derece iddialı bir diğer lezzetimiz ise perde pilavı. Misafirler için hazırlanan sofraların baş tacı olan perde pilavı, lezzetinden önce gösterişli görüntüsüyle dikkatleri çekiyor. Ancak elbette bu mükemmel tarifin arka planında bolca maharet isteyen bir yapım süreci bulunuyor.

 

6. Su Böreği

Elde açılan, önce sıcak suda ve ardından soğuk suda şoklanan yufkaların arasına serpilen bol peynirli bir lezzet olan su böreği de kesinlikle kolay bir tarif değil. Bundan dolayıdır ki su böreği yapan hamarat kişiler tüm ev halkı tarafından el üstünde tutulur. Yapımı zahmetli olsa da çayla birlikte keyifle tüketilen su böreği, mümkün olsa her öğün zevkle tüketilecek bir tarif olarak karşımıza çıkıyor.

 

7. Çiğ Köfte

Kültürümüzün en sevilen tatlarından çiğ köfte, pişmemiş etin baharatlar eşliğinde kas gücü gerektiren bir yoğurma tekniği ile uzun sayılabilecek bir sürede pişirilmesi ile elde ediliyor. Dolayısıyla en zor Türk yemekleri listemizde mutlaka yer alması gereken tariflerden biri olarak değerlendirilebilir.

 

8. Analı Kızlı

İlginç isimli Türk yemekleri arasında sıralayabileceğimiz analı kızlı çorbası, içli köfteye benzer büyük köftelere eşlik eden küçük köftelerinden dolayı bu ismi alan geleneksel bir lezzetimiz. Oldukça fazla teknik gerektirdiği için de listemizde yer vermek istediğimiz analı kızlı çorbası, lezzetiyle de gönülleri fetheden türden bir yemek!

 

9. Testi Kebabı

Özel pişirme ve sunum tekniğiyle misafirler için hazırlanan sofralarda şölen havaları estiren testi kebabı, Orta Anadolu mutfağına ait bir tarif. Söz konusu misafirler olduğu için de testi kebabının nasıl özenli ve maharet gerektiren bir yapım sürecine sahip olduğunu sanıyoruz ki anlatmamıza gerek bile yok.

 

10. Hamsili Pilav

Karadeniz kültürünün en sevilen tatlarından hamsili pilav da zahmetli ve bir o kadar da gösterişli ve lezzetli bir tarif. Özel olarak hazırlanan pilavı ve büyük bir çaba ile yapılan formu, damaklardan önce gözleri doyuruyor. Bu yönüyle hamsili pilav, elbette harcanan bütün emeğin karşılığını başarıyla veriyor.

 

11. Mumbar Dolması

Özellikle Güneydoğu Anadolu’da meşhur bir yemek olan mumbar dolması, koyunun kalın bağırsağının pilavlı iç harç ile doldurulması esasına dayanıyor. Bu açıdan bakıldığında diğer dolma türleri ile benzerlik taşısa da koyun bağırsağının temizlenmesi ve parçalanmadan doldurulması aşamasında büyük bir zahmet gerektirdiği için mumbar dolması da en zor Türk yemeklerinden.

 

12. İşkembe Çorbası

  

İşkembe çorbası, mumbar dolması gibi koyun veya dana midesinin dört bölümünden biri olan işkembe kullanılarak yapılıyor. Dolayısıyla tarifi hazırlamaya geçmeden önce işkembenin temizlenmesi gerekiyor, ki bu da işkembe çorbasının neden listemizde olduğunu net bir şekilde açıklıyor.

 

13. Keşkek

Tamamen kol gücüne dayalı bir tarif olan keşkeğin yapımı saatler sürdüğü için bu lezzeti de listemize almak istedik. Üstelik ideal keşkek lezzetini ve kıvamını tutturmak da pek kolay değildir. Fakat tutturulduğunda ise adeta tadından yenmez!

 

14. Kadınbudu Köfte

 

Türk mutfağının en ilginç isimli yemeklerinden kadınbudu köfte, Türk mutfağının diğer tüm köftelerinden farklı içeriği ile ön plana çıkıyor. Pilavdan artan pirinçleri değerlendirme fikrinden yola çıkılarak atıksız bir şekilde hazırlanan kadınbudu köfteleri parçalanmayacak şekilde hazırlamak da biraz maharet gerektiriyor.

 

15. Çarşaf Böreği

Adının hakkını verecek şekilde çarşaf kullanılarak hazırlanan çarşaf böreğinin püf noktası, zar gibi açılan incecik yufkasında saklı. Gözünüzde canlandırdığınız zaman oldukça büyük bir özen ve beceri isteyen bu tarifin lezzetine ise doymak ne mümkün!

 

16. Karnıyarık

Ana malzemesi, mutfak kültürümüzün en sevilen sebzelerinden patlıcan olan karnıyarığın yapımında iki farklı pişirme tekniği kullanılıyor. İç harcının hazırlanıp pişirilmesinden sonra önce kızartılan daha sonra fırınlanan patlıcanlar, diğer birçok tarifle kıyaslandığı zaman karnıyarık tarifinin en zor Türk yemekleri listesinde yer almasını sağlıyor.

 

17. Arabaşı

Başroldeki çorbasının yapımı pek meşakkatli olmasa bile çorbanın yanında tüketilen özel hamurun yapımı epey bir maharet gerektiriyor. Orta Anadolu’nun sert kışlarında gece yarısına doğru tüketilen bu popüler yemeğin hamurunu en ideal formda yapmak için mutlaka bir bilene danışmakta fayda var.

 

18. Yağlama 


El emeğinin ön planda olduğu bir diğer tarif ise yağlama. Kat kat hamurların arasında adeta lezzet bombası yaratan kıymalı iç harcı ile enfes bir bütünlüğe ulaşan yağlamanın yapımı da bir miktar sabır gerektiriyor.

 

19.  Ispanak Yemeği

“Ispanak yemeğini pişirmenin nesi zor?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Haklısınız da. Çünkü ıspanağı pişirmesi değil, yapraklarını tek tek temizlemesi zor. Yalnızca hazırlık aşaması zahmetli olan bu yemeği de en zahmetli Türk yemekleri listesine almadan edemezdik.

 

20. Pilav


Kayınvalidelerin gelin seçme kriteri olarak gördüğü pilav yemeği, kimileri için çok basit bir tarif olsa da aslında büyük bir maharet ve tabii ki deneyim gerektiriyor. Çünkü pirinçleri pişirirken yemeğin ne çok lapa ne de diri bir pilav haline gelmediğinden emin olmak önemli. Tane tane, iyi demlenmiş ve tam kıvamında bir pilav elde etmek de haliyle hiç kolay olmuyor.

Hiç yorum yok