Varislerle Mücadele İçin En Gelişmiş Altı Teknik - kadinvsaglik.com

Varislerle Mücadele İçin En Gelişmiş Altı Teknik

Varisler sinir bozucu ve çirkindir. Semptomlara ve dağılımlarına bağlı olarak ameliyat edilebilirler. En yaygın olanı, tüm görünür varisli damarların yanı sıra iç veya dış safenöz damarın (bacağın yüzeyinde bulunan ve genellikle çoğu varisli damarların kaynağı olan) çıkarıldığı ameliyatlardır. Bu teknik halen geçerli bir tekniktir ve bugün hala çok sık uygulanmaktadır, çünkü Sosyal Güvenlik kurumları tarafından karşılanan tek tekniktir.

Ancak bu tekniğe ek olarak, Uzm. Dr. Rengin Türkgüler tarafından önerilen daha gelişmiş tekniklerle başka operasyonlar da vardır. Rengin Türkgüler "Önemli olan sorunumuza en uygun tekniği öneren bir uzmana gitmektir." diyor. 
varis

Varis Tedavisi Teknikleri

1. Flebektomi: Lokal anestezi ile ayakta uygulanan bir prosedürdür. Bu yöntemde küçük yüzeysel dilate damarlar ortadan kaldırılır. "Orta ve büyük kalibreli varisli damarların tedavisinde bilinen eski bir yöntemdir" diyor. Posterior sütur gerektirmeyen 2 milimetreden fazla olmayan küçük kesiler sayesinde varisli damar, kancaya benzer bir alet kullanılarak çıkarılır.

2. Ablasyon tedavisi: Damarı yakan intravenöz lazer kullanılarak uygulanır. Bir yara izi bırakmaz, ancak zamanla kaybolan küçük bir pigmentasyon veya morarma olabilir. Bu yöntem girişimsel radyoloji uzmanları tarafından ultrason eşliğinde gerçekleştirilir. Tedavinin başarı oranı çok yüksektir. Tedaviden hemen sonra hasta olağan yaşantısına dönebilir. Lazerle varis tedavisi olarak da bilinir.

3. Radyofrekans: Ultrason eşliğinde radyolojik muayeneden sonra ve lokal anestezi ile, varisli damara küçük bir iğne deliğinden veya insizyonla küçük bir kateter yerleştirilir. Bu radyofrekans enerji ile çalışan kateter hasarlı damar duvarına kontrollü ısı iletir ve onu mühürler. Bu şekilde, ağrı, şişme, morarma ve bacaklarda ağırlık hissi hemen kaybolurken, o damardan dolaşan kan sağlıklı damarlar içinde dolaşmaya başlar, dolaşım sisteminin normal işleyişini sağlar.

4. Buharla varis tedavisi: Bir kateterden basınçlı su buharı, elektrik akımı ile ısıtılan bir mikro tüpe enjekte edilir. Su ani şekilde ısınır ve damar içindeki buhar varisli damarın içine taşır. Buhar damar içinde yoğunlaşır ve ortaya çıkan ısı damar duvarı tarafından emilir. Bununla varisli damar, su buharının varisli venöz duvardaki ısı etkisi ile kapatılır. O kadar yenidir ki, uzun vadeli sonuçlar bilinmemektedir.

5. Skleroterapi: Dokuyu yok eden varisli damarlara bir mikro-köpük madde enjekte edilmesinden oluşur. Vücut tarafından yeniden emildikten sonra, işlem tamamlanmış olur.

6. Köpük Tedavisi: Skleroterapi yönteminde kullanılan ilacın varisli damar duvarında daha geniş bir alana yayılmasının istendiği durumlarda kullanılır. Tedavi hızlı ve konforludur.

Dr. Rengin Türkgüler
Girişimsel Radyoloji Uzmanı

Hiç yorum yok